Tonino Picula – puta deset

Tonino Picula – puta deset

17 октобра 2014

Tihana_TomicicPiše: Tihana Tomičić

Sad kad je popustio pritisak, kad je postalo jasno da referenduma o promjenama izbornog zakona vjerojatno neće biti, sada mogu reći da mi nismo protiv preferencijalnog glasanja. Tko bi uopće protiv toga mogao biti, izjavio je premijer Zoran Milanović prije nekoliko dana. U međuvremenu, poručio je HDZ-u da očekuje da podrži takav prijedlog, za koji su se svi zalagali već neko vrijeme i koji je HDZ i proveo u praksi već kod donošenja pravila za prve europske izbore prošle godine. No, ostao je bez HDZ-ove podrške, jasno je zašto: jednostavno zato jer HDZ želi opstruirati svaku moguću suradnju sa SDP-ovom Vladom.

No, ako preferencijalno glasanje bude uvedeno do izbora 2015. godine na način da se, kao i na europskim izborima, zaokružuje ime jednog kandidata na listi, bit će izuzetno zanimljivo pratiti što će to značiti za – Zorana Milanovića. Šef SDP-a sada je u situaciji da teško ponovno može odustati od ove promjene, ali zapravo je pitanje što će to značiti za njegovu vlastitu stranku, SDP. Javnost jako dobro zna da su sukobi u SDP-u i nezadovoljstvo načinom na koji Milanović vodi Vladu, zatomljeni samo do završetka predsjedničkih izbora. Odmah nakon nove godine mogu se očekivati nova velika preslagivanja u toj stranci.

A ako se novi model glasanja uvede i za Sabor, Milanović će zapravo dobiti – Tonina Piculu puta deset.

Sjetimo se kako su završili zadnji europski izbori po takvom modelu u svibnju ove godine. Veliki boom Tonina Picule odmah se preslikao i na odnose u stranci, koja je kuhala zbog afere Linić, a birači su jasno kazali da ih Milanovićevi kandidati ne zanimaju nego da glasaju izravno baš za Piculu, koji je od njega vrlo jasno odmaknut. I bio mu je, uostalom, svojedobno i protukandidat. A možda bude i ponovo.

Na parlamentarnim izborima birat će se ponovno u deset izbornih jedinica, i velika je šansa da u mnogima od njih podršku birača SDP–a dobiju baš oni koji su distancirani od Milanovića. Za SDP bi preferencijalni glas mogao biti dobar utoliko što će time možda motivirati svoje birače da se ne okrenu ORaH-u, doslovce – da ne pobjegnu ORaH-u, već da ponovno glasaju za SDP jer će izravnije moći izreći svoju preferenciju. Ali u tom slučaju, jasno je – glasat će za kandidate koji nisu Milanovićevi.

SDP-ovi birači očekivat će upravo da se njihova želja poštuje uvođenjem preferencijalnog glasanja – da im se omogući da na listi SDP–a biraju one pojedince za koje smatraju da su najkvalitetniji.

No, Milanovićevo mišljenje s tim se vjerojatno ne poklapa. Sigurno je da bi dan-danas potpredsjednik stranke Zlatko Komadina vjerojatno i dalje dobivao najviše glasova u 8. jedinici. No, želi li njega Milanović na listi? S funkcije koordinatora izbora ga je odstranio, a sada je uostalom već u pripremi i donošenje zakona kojim će se onemogućiti gradonačelnicima i županima da uopće budu na listama za Sabor. Ići će se na nespojivost tih dužnosti. Na taj način šef SDP-a možda može odstraniti iz konkurencije neke osobe koje ne želi vidjeti kao pobjednike.

No, kojeg onda smisla preferencijalno glasanje ima, ako stranački lideri već prije toga ‘ubiju’ sve svoje konkurente?

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u