Топле или хладне облоге за ублажавање болова?

Топле или хладне облоге за ублажавање болова?

16 јануара 2017

dr5 oblog shuttersto_620x0

КАДА осећамо бол, понекад постоји дилема да ли треба одабрати топле или хладне облоге, а многи од нас су неретко погрешили у избору и погоршали ситуацију. Међутим, постоје упутства која ће спречити грешке у будућности.

Топлота је боља када је реч о дуготрајним и хроничним боловима, обично оним који трају више од шест недеља. Артритис доводи до трошења и оштећења хрскавице у зглобовима, а у овим случајевима се препоручују топле облоге, јер топлота опушта зглобове и мишиће.

Лед је ефикасан код бола изазваног свежим повредама и смањује упале. Када особа има главобољу, бол се јавља у нервима и крвним судовима у мозгу, а олакшање доноси примена хладних облога, било да се ради о леду или хладним пешкирима.

Људи често праве грешку и користе хладне облоге како би смањили бол који изазива укоченост врата. Исправно је користити топлоту за опуштање мишића.

Уколико истегнете мишић или повредите тетиве, потребно је да нанесете хладне облоге како бисте ублажили упалу и бол. Међутим, када прође упала, мишићи могу бити крути, тако да за њихово опуштање треба користити топле облоге.

Слично је и при истегнућу или кидању лигамената у зглобовима. Прво се користе хладне, а потом топле облоге.

Код упале ткива која повезују мишиће и кости, која се назива тендинитис, себи можете помоћи наношењем леда.

Тендиноза је стање хроничног тендинитиса у којем су тетиве оштећене на ћелијском нивоу. Као што је случај са осталим хроничним стањима, овде помаже примена топлоте.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u