TORTURA: Ambasada spasava srpske radnike u Sočiju

TORTURA: Ambasada spasava srpske radnike u Sočiju

10 januara 2014

sochi serbiaKonzul Srbije u Moskvi rekao za B92 da je stigao u Soči kako bi pomogao srpskim građevinskim radnicima, koji su bez plate i mogućnosti povratka kući.

Konzul Milan Živković će na licu mesta razgovarati sa radnicima koji su angažovani na izgradnji objekata u gradu domaćinu Zimskih olimpijskih igara kao i sa njihovim poslodavcima u vezi sa radnim i životnim uslovima naših radnika i kašnjenjem u isplati zarada.

Prema informacjama naše ambasade u Rusiji oko 100 radnika iz Srbije nije dobilo plate i ne mogu da se vrate u Srbiju. Konzul Srbije iz Moskve otišao je zbog toga u Soči kako bi razgovarao s njima i pokušao da reši probleme s njihovim zaradama i povratkom u Srbiju.

Ambasada je ranije već stupila u kontakt sa radnicima, ali i sa njihovim poslodavcima, s kojima je, prema informacijama Ministarstva inostranih poslova, dogovoreno da se srpskim radnicima isplate zaostale zarade i da se svima, koji to žele, omogući nesmetan povratak u Srbiju.

Inače u mestu Veseloj, gde se ti radnici nalaze, boravilo je oko dvestotinak radnika iz Srbije, od kojih se nekoliko desetina već vratilo u Srbiju, dok su neki prešli u druge firme. Naša ambasada je od poslodavca na kojeg su se radnici žalili tražila da im se poboljšaju uslovi rada i života.

Podsetimo, preko rođaka i medija srpski radnici koji rade na izgradnji objekata za ZOI u Sočiju žalili su se da im poslodavci ne isplaćuju zarade, ali i da im prete da rade bez zaštitne opreme na objektima. Ovo je već drugi slučaj u istom mestu, Veseloj, za poslednja dva i po meseca. Dvadesetak radnika je u novembru takođe kontaktiralo medije i amabasadu navodeći da im poslodavac, u njihovom slućaju ruska firma čiji je vlasnik srpski državljanin, nije isplatila zarade i da im ne dozvoljava povratak u Srbiju.

Oni su radili bez radnih dozvola, odnosno bez odgovarajućih papira potrebnih za boravak u Rusiji, što im je dodatno stvaralo probleme s tamošnjom policijom. Oni su u Rusiju ušli sa turističkim vizama i obećanjem da će im naknadno biti urađene radne dozvole. I tada je intervenisala ambasada Srbije u Moskvi i tim radnicima su zarade isplaćene i oni su se u decembru vratili kući.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *