ТОТАЛНИ ОБРТ: Немцима претња више није Русија

TOTALNI OBRT: Nemcima pretnja više nije Rusija

12 februara 2019

Novo istraživanje sprovedeno među građanima Nemačke pokazalo je da Sjedinjene Američke Države predstavljaju mnogo veću pretnju za evropsku bezbednost nego Rusija, piše nemački list „Cajt“, pozivajući se na anketu Fondacije Fridriha Eberta.

Rezultati ovog istraživanja biće predstavljeni sredinom februara na godišnjoj Minhenskoj konferenciji za bezbednost.

Prema rezultatima istraživanja, svaki drugi učesnik ankete (50 odsto) ocenio je da su SAD glavna pretnja za evropske zemlje, dok je 33 odsto Nemaca najveću pretnju videlo u Rusiji.

Osim toga, polovina ispitanika (50 odsto) vidi širenje NATO-a kao razlog za pogoršanje bezbednosti u Evropi, a 41 odsto Nemaca smatra da pretnju predstavlja širenje Evropske unije. Pritom, više od polovine ispitanika (54 odsto) smatra da Evropa mora više da ulaže u bezbednost.

Takođe se navodi da su ankete bile provedene i u nekoliko drugih evropskih zemalja, a rezultati su pokazali da većina građana Srbije (85 odsto), Ukrajine (74 odsto) i Poljske (67 odsto) smatra da njihove zemlje ne dobijaju odgovarajuće priznanje na međunarodnoj sceni.

Podsetimo, ranije je sociološki institut „Forsa“ sproveo istraživanje o odnosu građana Nemačke prema izgradnji gasovoda „Severni tok 2“. Prema rezultatima, samo 13 odsto ispitanika bilo je protiv realizacije projekta, dok je 73 odsto smatralo izgradnju gasovoda pravom odlukom.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Velika Metla says:

    Toliko neprijatelja imaju,onih kojima su se debelo zamerili,"zadužili",da više ni sami ne znaju odakle će im zapucati po nacističkim leđima!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *