ТОТАЛНИ РАСПАД БРИТАНИЈЕ: И Северна Ирска хоће независност?!

TOTALNI RASPAD BRITANIJE: I Severna Irska hoće nezavisnost?!

14 maja 2017

Bivši premijer Velike Britanije Toni Bler, koji je u maju objavio da se vraća u politiku, već je pokrenuo široku kampanju protiv „Bregzita“. Bler je izjavio da bi Severna Irska mogla da preispita svoje članstvo u Ujedinjenom Kraljevstvu zbog izlaska zemlje iz Evropske unije.

Prema njegovim rečima, odluka koja je doneta na nacionalnom referendumu može da bude promenjena.

Godine 1998. Toni Bler, koji je tada bio britanski premijer, i irski premijer Berti Ahern potpisali su sporazum u Belfastu. Ovaj dokument je okončao krvavi trodecenijski sukob irskih nacionalista i pristalica ostajanja Severne Irske u sastavu Velike Britanije.

Prema Blerovim rečima, sporazum sada zahteva preispitivanje usled izlaska Velike Britanije iz EU.

– Sporazum iz Belfasta bio je zasnovan na tome da su obe zemlje članice Evropske unije. Zbog toga je potrebno ispraviti neke njegove odredbe usled „Bregzita“ – naveo je Bler verovatno aludirajući na to što Severni Irci, nezadovoljni izlaskom iz EU, mogu da zahtevaju proglašenje nezavisnosti od Britanije i ujedinjenje s Irskom Republikom radi ostanka u EU.

– Nadam se da će Severna Irska ostati deo Ujedinjenog Kraljevstva, ali trebalo je očekivati ovakve posledice „Bregzita“. To je prvi put da Britanija i Irska Republika idu u različitim pravcima – dodao je bivši premijer.

Belfast je zajedno sa Škotskom i Gibraltarom u više navrata iskazivao nezadovoljstvo odlukom Londona da napusti Evropsku uniju – region od EU dobija značajne subvencije.

Deo žitelja Severne Irske koji podržavaju partiju Šin Fejn zalaže se za odvajanje od Velike Britanije i ujedinjenje sa Republikom Irskom.

Ipak, u Severnoj Irskoj ne može da se formira vlada nakon prevremenih parlamentarnih izbora na kojima je većinu glasova dobila Demokratska unionistička partija.

Ona se zalaže za ostajanje ovog regiona u sastavu Velike Britanije. U Skupštini Severne Irske ova partija će imati 28 mesta, a Šin Fejn, koji je osvojio drugo mesto – 27.

(Vesti-online)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *