ТОТАЛНО РАСУЛО У АМЕРИЦИ! ПЕНТАГОН УСТАО ПРОТИВ ТРАМПА!? Генерали и војска исказали бунт

TOTALNO RASULO U AMERICI! PENTAGON USTAO PROTIV TRAMPA!? Generali i vojska iskazali bunt

7 juna 2020

Ameriki predsednik Donald Tramp suočava se s neviđenim revoltom elitnog korpusa bivših vojnih lidera, zbog njegovog odgovora na masovne proteste i podsticanje rasnih podela.

Kao prava „bomba“ iz Vašingtona u sredu uveče stigla je izjava bivšeg ministra odbrane Džejmsa Matisa, odlikovanog genrela marinaca koga su poštovale njegove trupe, koji je poručio Amerikancima da moraju da se ujedine bez predsednika.– Donald Tramp je prvi predsednik u mom životu koji se ne trudi da ujedini američki narod – čak se i ne pretvara da pokušava. Umesto toga, on pokušava da nas podeli. Svedoci smo posledica tri godine ovih namera. Svedoci smo posledica tri godine bez zrelog vođstva – rekao je Matis u prvoj javnoj izjavi otkako je podneo ostavku 2018. godine, prenosi CNN.

On je kritikovao Trampa zbog pretnji da će rasporediti trupe da uguše nemire.

Matis je praktično uporedio Trampovo ponašanje sa nacističkim za vreme Drugog svetskog rata.

– Pogotovo uoči savezničkog iskrcavanja u Normandiju – kada je otkriveno da je plan nacista za uništenje protivnika bio “Zavadi, pa vladaj“ – rekao je on.

Matis je rekao da je, kada se pre nekih 50 godina pridružio vojsci, zakleo da će „branii Ustav“.

Osvrnuo se i na Trampovu fotografiju sa Biblijom ispred crkve, nastalom nakon što je policija rasterala demonstrante suzavcem i gumenim mecima ispred Bele kuće.

– Nikada nisam sanjao da će trupama koje polažu istu zakletvu biti naređeno da krše ustavna prava svojih sugrađana – još manje da pruže bizarnu šansu za fotografisanje izabranom glavnom komandantu, uz vojno vođstvo koje stoji pored – rekao je on.

Rekao je da se stvara lažni sukob između vojske i civilnog društva.

– To narušava moralni osnov koji obezbeđuje vezu između muškaraca i žena u uniformi i društva koje su se zakleli da će štititi i čiji su oni sami deo – rekao je Matis.

Ova izjava je veliki udarac za Trampa, koji, iako se okrenuo protiv Matisa, često je generale predstavljao kao svoje idole.

Tramp mu je naravno odmah odgovorio, rekavši da mu je drago što je otišao iz njegove administracije.

A Matis je tek poslednji u nizu koji ga kritikuje ili se pritivi njegovim odlukama.

Takođe u sredu uveče, penzionisani general Džon Alen, bivši zapovednik američkih snaga u Avganistanu, kritikovao Trampa u izjavi za „Forin polisi“. On se posebno osvrnuo na Trampovu fotografiju sa Biblijom ispred crkve.

– Nije bilo dovoljno što su mirni demonstranti upravo uskraćeni prava iz prvog amandmana, on je tim poziranjem nastojao da tu zloupotrebu legitimiše slojem religije – rekao je Alen.

Bivši šef štaba združenih snaga Martin Depsi je na Tviteru izrazio svoje ogorčenje.

– Amerika nije bojno polje. Naši sugrađani nisu naš neprijatelj – napisao je on.Penzionisani admiral Majk Malen je u komentaru za „Atlantik“ naveo da mu se Trampov „spektakl ispred crkve“ smučio.

Da stvar bude još gora po Trampa, njegov aktuelni ministar odbrane takođe ne pokazuje bezuslovnu poslušnost.

Tramp je sada besan na Marka Espera, koji je takođe bio protiv pretnje predsednika da se pozove na Zakon o pobuni iz 1807. godine za razmeštanje trupa unutar SAD.

– Mogućnost upotrebe snaga iz aktivne vojne službe za ulogu sprovođenja zakona treba koristiti samo kao krajnju opciju i u najhitnijim i najtežim situacijama. Sada nismo ni u jednoj od tih situacija i ne podržavam aktiviranje Zakona protiv pobune – rekao je Esper.

Međutim, on je ipak poslušao Trampa, verovatno pod velikim pritiskom, pa je naglo poništio raniju odluku Pentagona da iz Vašingtona pošalje nekoliko stotina vojnika kući.

Vojni sekretar Rajan Mekarti rekao je za AP da je u sredu dobio obaveštenje o naredbi Pentagona da se oko 200 pripadnika 82. vazduhoplovne jedinice za hitno reagovanje pošalje kući, a nekoliko sati kasnije obavešten je da je Esper promenio tu odluku.

Mekarti je rekao da je saznao za promenu odluke nakon sastanka Espera u Beloj kući, i nakon razgovora koje je imao unutar Pengatona.

Nijedan američki predsednik u novijoj istoriji se nije suočio sa takvim protivljenjem i kritikama od svojih prethodnika ili cenjenih vojnih zvaničnika bivših i sadašnjih.

Trampova vlada se nalazi na izuzetno klimavim nogama nekoliko meseci uoči novih izbora.

(Blic)

KOMENTARI10 komentara

 1. radmila says:

  "Zavadi pa vladaj" - zvuci poznato. Boze, ko li to radi?!

 2. Aleksandar Petrović says:

  prenosi CNN.(Blic)AAAAAAAAA

 3. Cp6a says:

  Ja bih tamo dostavio malo oružja.

 4. SiNiša says:

  Radi se o "izjava bivšeg ministra odbrane " kojeg je Tramp smenio zbog lošeg rada i on sada treba da mi bude orujentir u sadašnjeim događanjima. Svašta. A kakve veze on sada ima sa Pentagonom? Ne vidim i ne razumem paniku.

 5. Dusan says:

  Komentari globalistickog BND glasila Bljuc su samo seme razdora sa ruzicastim zeljama da Trampu daju negativne poene... Nece proci... Mnogo je vise onih koji ga podrzavaju od onih koji su smenjeni i sujeta im radi

 6. milorad2 says:

  to su BIVŠI generali i baš zato što su izdajice i mafijaši su BIVŠI,tramp ih je na vreme sklonio inače bi sad imao PUNU ORUŽANU POBUnU UNUTAR AMERIKE, to se spremalo i zato ih je najurio i obezglavio trupe koje su im eventualno lojalne i bile spremane da izvrše državnio udar,eno ih u poljskoj na "vežbama".:)

 7. Rista says:

  Meni su poznate neke stvari o američkim generalima i to nije nikakva tajna. Dobro da nas je Si iz Niša podsetio na osnovnu činjenicu. E a sad malo o generalima merike. Uopšte, oficiri amerike se zaklinju na ono što su učili po svojima kademijama i to je sledeće. ! - oni se neće nikad mešati u politiku. To nije njihov posao. !! - Vrhovni komandant vojnih snaga je NJE Precednik Amerike i tu se nikada ne postavljaju pitanja. !!! - Američki oficiri će uživati izuzetne privilegije, penzije i sveukupnu zaštitu doklegod su živi. I sad opet ja. Oficiri amerike znaju da vojni udar NE dolazi u obzir i svako ko ga pokuša, kažnjava se čerečenjem sčetri konja debila kao primer budućim generacijama oficira. Dakle, vojni udar u Merici nije moguć, a ako ne ni zbog čega drugog, onda zato što generali imaju strahovite privilegije i zaštitu, ali sve dok su na liniji dobijenog obrazovanja. Ovaj ražalovani general verovatno još uvek nije shvatio da će loše proći bilo da Tramp ostane precednik ili dođe neko drugi. Samo ako Tramp ostane precednik, onda će svi pažljivo glediti kako će ga pojesti mrak a ako dođe neko drugi na mesto precednika, niko neće ni obraćati pažnju a generalisimus đe biti uklonjen kao primer drugim oficirima. Nikad i ni pod kakvim uslovima, američki oficiri nemaju prava da se mešakaju u politiku. Generalisimus je već prošlost i uopšte mi nije jasno ko ga zahebo da se ovako oglasi.

  • tati says:

   Pitanje da li se uopste i tako oglasio

  • uddu says:

   Čitam,čitam i opet čitam!i šta god čitam,to je upereno protiv Trampa.Zašto pokušavate da ga prikazujete kao ludaka,Hitlera,tiranina...Da li ga je iko od vas slušao kako govori,iako čovek ima 74 godine.On je pun iskustva i to pogotovo iz domena medija.Pa svi ostali o kojima pišete,svi oni zajedno nisu Trampu ni do kolena.Deo moje familije je emigriralo u SUA još pre Drugog Svetskog Rata,svi oni,ko god je u zadnje vreme emigrirao iz Evrope a pogotovo oni koji još uvek nisu zaboravili svoj maternji jezik,e pa svi su oni za Trampa!I svi oni znaju zašto su za Trampa.Ajde da to budu jedan ili dvojica pa da se kaže da su samo onj ludi,ali svi,baš svi su za Trampa!

 8. Archelay says:

  Kakva zemjla-takav general.On uporedzuje Trampa sa Hitlerom a zmuri kada treba da vidi taj i ostali poput njega u sta su prtvorili Planetu,nije mu sramota?Naravno da nije jer je svestan sta ga ceka kada se ovo pozoriste zavrsi.Meni,u Makedoniju tacnije u Bitolju jos mi odjekuju usi od tog jezivog zvuka natovih krvoloka razmisljajuci o posledicama u Srbiji;o decama,starcima,bolesnima,o ljudima...Bog zna koliko nesrecnika po svetu nastradali od ovog monstruma koji sada lije suze krokodilske da bi se docepao zlokobnob maca.Kada bi on imao i grama savesti sam bi se prijavio za dozivotnu robiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *