Tradicija serbska

Tradicija serbska

24 maja 2013

skabo1Piše: Boško Ćirković Škabo

Ovde tradicionalni niz tradicionalnih događaja nikako da stane!? Evo baš nedavno su tradicionalno nastrojeni momci iz tradicionalne Srpske Atine, po staroj dobroj tradiciji, došli naoružani na proslavu rođenja deteta. Pojava da pištolj koji se pojavi u prvom redovno opali do trećeg čina nije baš ekskluziva srpske tradicije, kao ni običaj da u obračunu bezumnih strada nedužno ljudsko biće, ali smo ipak dobili tradicionalno tragičan ishod slavlja. Takođe je ekspresno statistički anuliran dolazak na svet novog državljana Srbije, te tradicija ekstremno negativnog prirodnog priraštaja može da se nastavi. Pomenuti su se tradicionalsiti od zakona skrili kod tradicionalnih jataka pištoljaša serbskih – kosovskometohijskih lerdija albanske nacionalnosti. Verovatno su računali na tradicionalno bezakonje u južnoj srpskoj pokrajini. Prevarila ih je novouspostavljena tradicija dobre saradnje srpske i kosovske policije. Uhapšeni su i isporučeni. Ili se to još uvek ne naziva isporučivanjem – kako tradicionalno nastrojena većina vladajuće koalicije ne bi bila prozvana izdajnicima tradicije? Za nazivanje nekih stvari pravim imenom ćemo, očigledno, tradicionalno morati da sačekamo – makar dok ne isporuče tradicionalne „srpske čizme“ pripadnicima KPS-a.

Onda je u medijima osvanula tradicionalna srpska tuča među prijateljima. Sa sve tradicionalnom kulminacijom u vidu kame, tradicionalno najbrutalnijeg i najpsihopatskijeg pregovaračko-ubeđivačkog pomagala pijanaca. I to bi bio jedan u tradicionalnom moru sličnih tradicionalnih događaja, da ponovo tradicionalisti iz samog vrha vlasti nisu pohrlili da probdiju nad posteljom poznatijeg i fizički oštećenijeg učesnika. Sa sve legendarnom izjavom, za državnu politiku vanserijski talentovanog (tako bar ovih dana glasno izjavljuju mnoge javne i važne ličnosti, kako u Srbiji, tako i u svetu), I-viceprmijera/ Ministra policije – koja je i inspirisala ovaj tardicionalno nastrojen blog. Važna napomena: pomenuti vanserijski državnički talenat je samo dokaz da se tradicija da će njegova matična stranka , pre ili kasnije, uvek iznjedriti jednog takvog svenarodnog lidera nastavlja.

Ponovila se i tradicija šikaniranja netradicionalnih građanina našeg lapog belog zaseoka. Ko još da ne razume tradicionalno ustrojenog putnika GTSP-a (gradskog tradiconalnog saobraćajnog preudzeća, naravno) kome je zasmetalo ometanje tradiconalno monotone i zagušljive atmosfere u vozilu u špicu netradicionalno veselom pesmom? Da li je Kale uopšte tredicionalno srpsko ime? I kakva mu je to titula „Gospodar vremena“? Tradicionalna svakako nije!

Između, tokom, pre i posle ovih tradicionalnih događaja smo bili u tradicionalnoj prilici da posamtramo tradicionalno zanimljive prenose tradicionalnih srpskih kulturno-umetničkih manifestacija – u svetu poznatijih kao „rijaliti šouovi“. Snimci seksualnih igrarija tradicionalno visokoobrazovanih učesnika ovih manifestacija su postali očigledno previše tradicionalni (čitaj: i dalje se sve odvija ispod pokrivača, kako bi protagonisti mogli da odlože ispadanje, usled nade tradicionalnih gledalaca da će sevnuti nešto konkretnije u budućnosti, a da po izlasku mogu sve tradicionalno da poreknu). Zato primat preuzimaju tradicionale svađe sa tradicionalno krvavim kulminacijama. Dolivanje tradicionalnog ulja na vatru tradicije?

A da malo zanemarnimo sve ove tradicije – očigledno proizišle iz kumovljevog skraćivanja kuma za glavu, po Turčinovom nalogu? Tradicije izvučene iz podela koje su potom usledile, na: Karađorđeviće i Obrenoviće, Crnorukce i Jugoslovene, četnike i partizane, crveno i crno-bele, slobiste i domaće izdajnike, evropejce i nacionaliste, patriote i maratonce… Na tradicionalno zakrvljene Prve i Druge. Tradicionalno je svakome ko spolja želi da nas SVEZAJEDNO uništi dovoljno da Druge nahuška na Prve. Ili obratno, ako tako više volite. „Princip je isti, sve su ostalo nijanse“, što bi rekao, ovih dana ponovo aktuelni, Panonski mornar. Svakako nas je premalo da se još dugo tradicionalno sami sebe koljemo zarđalim čakijama.

Zato dajem sebi za pravo da dam konstruktivan predlog našem tradicionalno nastrojenom I-vicepremijeru: Pročitajte za početak knjigu „Slovenska mitologija“ Nenada Gajića. Neće vam oduzeti mnogo vremena, ima dosta lepih ilustracija i napisana je tako da je dete može razumeti. A tamo možete saznati dosta korisnih stvari o našim prastarim tradicijama: kumstvu, prijateljstvu, gostoprimstvu, viteštvu… Ne znam koliko su televizične ili zanimljive za tabloide ali mi se čini da ih ne bi bilo zgoreg promovisati.

(blog Kurir)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Oskar Kokoška says:

    Koga vise zabole...Glavna laž je da svi mi utičemo na državu I politiku...Malo sutra...Moja država, moja-porodica, svet-dokle mi doseže pogled, živim danas za sutra...Državu da spasem ne mogu, al sebe I svoju porodicu mogu...Svako neka ponese onoliko koliko može I neka se brine o svom detetu, psu, mački, porodici, I biće bolje...Narodnu brigu da brinem neću, već svoju...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *