Траг у времену

Trag u vremenu

5 decembra 2017

ISTORIJA srpsko-hrvatskih odnosa dugo je sračunato stavljana u zaborav. Zato sam odlučio da pišem o tim temama, na istoj teritoriji koja nas stolećima spaja, iako te teme ni sada nisu u modi. Ali, književnost, bez obzira na prirodu tih odnosa, ne sme podleći propagandi, nego mora da bude svedok budućem vremenu – uveren je Mirko Demić, pisac rodom iz Gornjeg Klasnića na Baniji.

Demićevo petoknjižje promovisano je u Gornjem Milanovcu, u organizaciji Garnizona „Vojvoda Radomir Putnik“, Kulturnog centra i Biblioteke „Braća Nastasijević“. Dobitnik je Andrićeve nagrade za knjigu pripovedaka „Molski akordi“, nagrade „Dejan Medaković“ za roman „Trezvenjaci na pijanoj lađi“, nagrade „Meša Selimović“ za roman „Ćutanja iz Gore“… Uz te, promovisane su i njegove knjige „Ataka na Itaku“ i „Povratnički rekvijem“. Srpska javnost Demića poznaje i kao glavnog urednika nekoliko književnih časopisa.

– Likovi mojih knjiga su često poznate ličnosti iz istorije. Jedan od njih je Jakov Ignjatović, prvi uhapšenik srpske revolucije u Vojvodini. Kao i Omer-paša Latas, Srbin iz Like, koji se zbog nekog prekršaja u Austro-Ugarskoj morao poturčiti. Zatim, Đorđe Marković Koder, Srbin iz Srema koji je govorio 18 jezika, radio za mnoge velesile svog doba, od Nemačke do Otomanske imperije. Jedan od likova je i slikar Sava Šumanović, koga su u Šidu ubile ustaše. U knjigama sam nastojao da spojim srpsku i hrvatsku književnost – kaže Demić.

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    U jednom od svojih romana, Demic je prikazao Srbe iz Hrvatske kao pljackase. Eto, cime se lansirao u "literaturi" ovaj covek koji bi sada da razlikuje knjizevnost od propagande.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *