ТРАГЕДИЈА У ИРАНУ: Срушио се путнички авион са 66 путника и чланова посаде, нема преживелих

TRAGEDIJA U IRANU: Srušio se putnički avion sa 66 putnika i članova posade, nema preživelih

18 februara 2018

U avionu koji se danas srušio na jugu Irana poginulo je svih 66 osoba koliko ih se nalazilo u letelici, rekao je državnoj televiziji portparol iranske aviokompanije „Aseman erlajns“, javlja AP.

Avion ATR-72 „Aseman erlajnsa“, koji je leteo od Teherana ka gradu Jasudž na jugozapadu Irana, srušio se u blizini zabačenog planinskog regiona Semirom, oko 620 kilometara južno od Teherana, javile su agencije.

Jasudž se nalazi oko 780 kilometara južno od iranske prestonice.

Portparol „Aseman erlajnza“ je precizirao da se u avionu nalazilo 60 putnika, među kojima i jedno dete, i šest članova posade.

Državna Pres TV javila je da je letelica nestala sa radara 50 minuta nakon poletanja sa teheranskog aerodroma „Mehrabad“.

Guverner Semiroma je rekao da spasilački helikopteri ne mogu da se spuste na mesto nesreće zbog guste magle, dok spasilačke službe pkušavaju da do lica mesta dođu kopnenim putem, navodi Rojters pozivajući se na poluzvaničnu agenciju Mehr.

Sve hitne službe su obaveštene, prenele su agencije Isna i Fars pozivajući se na Piroseina Kulovanda, šefa nacionalne spasilačke službe.

Vlasti su saopštile da će pokrenuti istragu.

Iranski Crveni polumesec saopštio je da je rasporedio svoje predstavnike u oblasti u kojoj je avion pao.

Vlasti su navele da je avion u vlasništvu poluprivatne aviokompanije „Aseamn erlajns“, sa sedištem u Teheranu, koja je specijalizovana za letove do zabačenih aerodroma širom zemlje, ali oebzbeđuje i međunarodne letove.

Avion koji se srušio je letelica sa dva turbo-mlazna motora koja se koristi za regionalne letove na kratkim destinacijama.

Pod višedecenijskim međunarodnim sankcijama, iranska flota putničkih aviona je zastarela, a avionske nesreće su se proteklih godina relativno često dešavale, napominje američka agencija.

Nakon što je 2015. godine postigao nuklearni sporazum sa svetskim silama, Iran je potpisao ugovore sa „Erbasom“ i sa „Boingom“ radi kupovine većeg broja putničkih aviona.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *