ТРАГИКОМИЧНО – АМЕРИКА СМАТРА ДА СИТУАЦИЈА НА БАЛКАНУ ПРЕТЊА ПО НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЕДНОСТ АМЕРИКЕ?

TRAGIKOMIČNO – AMERIKA SMATRA DA SITUACIJA NA BALKANU PRETNJA PO NACIONALNU BEZBEDNOST AMERIKE?

15 juna 2024

AMERIČKI predsednik Džo Bajden produžio je za još godinu dana izvršnu uredbu o vanrednoj situaciji za Balkan, jer, kako tvrdi, situacija na Balkanu i dalje predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku SAD.

U saopštenju objavljenom na sajtu Bele kuće, Bajden navodi da se nastavljaju „akcije osoba koje ugrožavaju mir i međunarodne napore za stabilizaciju na Balkanu, uključujući akte ekstremističkog nasilja i remetilačke aktivnosti, i situacija na Balkanu, koja ometa napredak ka efikasnom i demokratskom upravljanju i punoj integraciji u transatlantske institucije“.Smatra da te akcije predstavljaju „vanrednu i izuzetnu pretnju po nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku SAD“ i da bi zbog toga vanredna situacija za Balkan trebalo da ostane na snazi i nakon 26. juna. Prva takva izvršna uredba donesena je 26. juna 2001. godine.

Predsednik SAD je naknadno izmenio tu uredbu Izvršnom naredbom 13304 od 28. maja 2003. godine, kako bi bili preduzeti dodatni koraci u vezi sa određenim radnjama koje ometaju sprovođenje, između ostalog, Ohridskog okvirnog sporazuma iz 2001. u odnosu na Severnu Makedoniju, a 8. juna 2021. godine doneta je i Izvršna naredba 14033, kojom je proširen obim vanrednog stanja na nacionalnom nivou.

KOMENTARI17 komentara

 1. Protokoli hrvackih ludaka says:

  Šta je tragikomično??? Mogli bi Srbi da američkom rajhu da oduzmu hrvacku i beha koje su američke države. To je to.

  • Veliki brat says:

   Prije bi Hrvati oduzeli Srbima Banju Luku.

   • Papa Srba says:

    Ajde ne glumi, ostalo vas je 2 mil.penzionera i debila. Šta bi vi oduzeli ikome???

 2. persida says:

  Nije smesno, zgazice Balkan kako bi pokazali da i oni mogu nekoga da gaze. Sve je samo obracun i prepucavanje sa Rusima.

 3. Kosovac says:

  Kakav Balkan, ovde je samo Srbija pretnja po američku bezbednost. Nazvali su „vanredna situacija za Balkan“ samo zato da Srbiju ne bi pominjali, nego tako uopšteno. Još 1991. godine, američki predsednik Džordž Buš Stariji je dao identičnu izjavu - da je Srbija pretnja za bezbednost Amerike. Tadašnja srpska opozicija (srpska peta kolona SPOvce, Đinđićevi, Gradžanisti i rezidualni komunisti) je to ismejavala, kao smešno im je bilo da jedan prcoljak kao što je Srbija može da bude pretnja američkoj bezbednosti. Sakrivala je činjenicu da Srbija može da bude pretnja američkoj bezbednosti kao PRIMER drugim državama, primer otpora zločincima NATO pakta. Zato su sve učinili (i uspeli) da miloševićevsku Srbiju unište. ………………..Koje Balkanske zemlje su pretnja američkoj bezbednosti: Hrvatska, Muslimanija, Crna Gora, Makedonija, Bugarska?

  • NikolaVeliki says:

   Kosovac ne laprdaj i ne serendaj po portalu. Kad sidješ opet u svoju septičku jamu, pa se tamo susretneš sa svojim pacovima iz "miloševićevske SCG" nakazne tvorevine, sa njima oplakuj nakazu i zločinca miloševića i njegove "opozicione" klovnove i nakaze koje je on sam i stvorio. Komunjaro jugoslovenska prestani više da prosipaš svoje "mudrosti" iz septičke jame i da naričeš nad miloševiĉem i praviš od njega "strašnog heroja" od kojeg drhti Amerika. milošević je bio jugoslovenska, komunistička protuva kao što si i ti. I izgubio je SVE ratove i doveo SRBIJU u ovu situaciju sada.

   • Kosovac says:

    @ NikolaVeliki, …..Eh, Čivutine, komunjaro stara, težak ti je bio život u Miloševićevskoj Srbiji, sada si komplet otkačio u Šešeljevskoj Srbiji. Nije ti lako, zato i razumem što si ovoliko odlepio.

  • Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

   Zaključak se nameće sam. Ti sa srpstvom ni jedne dodirne tačke nemaš. Kripto-komunjara si najnastranije vrste. Miloševićevac-šešeljevac (duplo golo)! Pobegulja, nesoj, primitivni ništak i prodana duša. Za šaku maraka si prodao obraz, veru za večeru. Očigledno te je priklepao neki arnautin... urinom.

   • Kosovac says:

    O, sićim anani, došao si po porciju jahanja svoje nane. Bio jedan arnautin Gani, pa ti on utera nani.

  • Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

   Rekoh, pravljen si urinom, nesoju.

   • Kosovac says:

    Velika sreća je što si ti Nesrbin, pa nije važno što ti je Gani uterao nani. Moguće da ti je nana Srpkinja, ali nije ona kriva što je rodila izroda, možda su te jadnog sa nedovršenim mozgom komunisti posle vaspitavali, umeju oni da naprave monstruma dok trepneš, istorija je to već zabeležila. Trebao si bar malo da naučiš srpski jezik pa da čitaš srpsku literaturu, spasio bi se verovatno a ne ovako da oboliš od natašakandićitisa.

  • Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

   Neverovatno si tupav džiber. M'rš, nazad u štalu i ne riči. Svojim primitivnim, arnautskim baljezganjima doq*čio si svima.

 4. Brane says:

  Još će nam ludi bajden napraviti s...nje. Ta retardirana kreatura muti vodu celom svetu. Cccc

 5. Beli Orao says:

  Majmunluk, sve čini opasnost pa ami sigurnost, na tu foru više niko nenasjeda.

 6. Korektor says:

  Čitajući ovaj tekst, valjda je ispravno preveden, čovek se mora zapitati: od kada se to Balkan graniči sa SAD? Nešto ozbiljno nije uredu? Da li gospodin Bajden dovoljno poznaje geografiju? Ima lica koja su davno učila geografiju i s takvima često imam problema tipa ovakvih!? Američki nacionalni interesi nikako ne mogu obuhvatati Balkansko poluostrvo, ni pod tačkom razno - kako se to u žargonu kaže. Radi nesuglasica, u dobroj nameri preporučujem američkom predsedniku da malo obnovi gradivo iz geografije, da konsultuje bolje geografske atlase - da stane pred globus koji verovatno ima u Beloj kući! Da ubuduće ne ispada komičan!? Nije sramota pogotovo u njegovim poznim godinama s vremena na vreme nešto ovakvo činiti. Ta ljudi smo, skloni greškama iz zaborava vrlo često. U to ime g-ne predsedniče nadam se da ćete moj komentar shvatiti dobronamerno i uskoro se javno ispravati i radi nas svih Balkanaca!

 7. milorad5 says:

  treba da budemo ponosni što se moćvara iz vašingtona ozbiljno plaši SRBIJE:)..nisam siguran ZAŠTO ima tu dosta mogućih razloga,od njihove iskrivljene precepcije do potplaćenog činovnika u vašingtonu od strae ustaša i šiptara mada mislimda ustaše stoje iza ovoga sa svojim ezama u srednjem birokratskom ešalonu a šitpari su tu samo da se učipe ili koji donosi papir na potpis...tamo u močvari više nama reda i nezna se tačko ko šta radi i ko je zašta nadležan,totalni birokratski haos van kontrole i ta ustanova koju zovu američka vlada odavno više nema veze sa nacionalnom bezbednošću amerike nego prodaje potpise sankcije i papire po potrebi u opštem birokratskom korumpiranom mutljagu koji vlada tamo...a moćda ima stvari koje mi neznamo o srbiji ili o nekim srbima i nihovim ličnim dostignučima i moći, ko zna šta se tu sve mulja ali meni izgleda da je ovo ustaška podvala dobro plaćena preko zemljaka u vašingtonu odradjena,"bajden" ionako viće ni nemože da potpipše ništa jer je nesposoban da uptrebljava penkalo pa samo lupe pečat faksimila,on bre ovaj dokument nije ni video...tako t osad radi,ko ima pristup unutrašnjij komori ble kuće sad prodaje "bajdenove potpise" zainteresovanim prijateljskim strankama za lepe pare:)prodavali bi i "neprijateljma" ali se plaše da je prevara previše očigledna pa rade samo sa "dokazanim prijateljima" ili strankama sa neutralnim statusom koje niko iz CIA neće proveravati ako se slučajno javi neki nadobudni kontrolor:)---definitivni mi većina pretnji odluka i upozorenja iz vašingtona smrde na ustaški trag tamo jer su već počela da budu totalno nebulozna u odnosu na stvarnu situaciju koju amerika ima sa nama a to je da ove na vrhu koji STVARO VLADAJU i šišaju berzu ZABOLE K i za balkan i za srbiju,njih trese kineska groznica:):)...

 8. Kulak says:

  Biden je lud.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *