Трамп царинама удара на последњих 300 милијарди долара кинеског извоза у Америку

Tramp carinama udara na poslednjih 300 milijardi dolara kineskog izvoza u Ameriku

2 avgusta 2019

mp

DONALD Tramp je objavio da će od 1. septembra uvesti nove carine od 10 odsto na uvoz kineskih proizvoda vrednih oko 300 milijardi dolara. Faktički: na poslednjih 300 milijardi kineskog izvoza u Ameriku koji dosad nije bio na udaru.

U trgovinskom ratu s Kinom, ameriki predsednik je  ranije već uveo carine na uvoz kineske robe vredne 250 milijardi dolara.Peking je uzvratio carinama na američke proizvode vredne 110 milijardi dolara koje su bile usmerene na poljoprivredne proizvode iz SAD , što je bio direktan udarac na Trampove pristalice među farmerima.

Da bi `odglumio` toplu oblogu, preko Tvitera je objavio:

„Radujemo se nastavku našeg pozitivnog dijaloga s Kinom o sveobuhvatnom Trgovinskom sporazumu, i osećamo da će budućnost naše dve zemlje biti veoma svetla“.

Poslednju rundu američko-kineskih trgovinskih pregovora (u Šangaju) Bela kuća je opisala kao konstruktivne.

Nova runda predviđena je za septembar u Vašingtonu.Tramp je noćas obnarodovao da će Kini uvoditi sve nove i nove carine sve dok sa njom ne bude zaključen novi trgovinski sporazum.

Naglasio je pritom da će carinsku stopu postepeno podizati do 25 odsto.

Trgovinski rat Vašingtona i Pekinga traje od jula 2018-te. Amerikanci su u prvom naletu stavili 818 kineskih proizvoda pod stopu od carinu stopu od 25 odsto.

Svoj najnoviji potez, američki lider je objasnio istupanjem Kine (pre tri meseca) iz faktički već dogovorenog sporazuma i odustajanjem Pekinga od obećanja da će početi da uvozi američku agrarnu produkciju u velikim količinama.

Tramp je kineskog lidera, Si Đinpinga, nazvao svojim „prijateljem“.

Predsednik SAD – koji je sve ovo rekao domaćim i stranim novinarima ispred Bele kuće – istovremeno je rekao da ozbiljno razmišlja o mogućnosti uvođenja blokade Venecueli. odnosno – o stavljanju te zemlje „u izolaciju“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *