ТРАМП ДАО ОДОБРЕЊЕ: Почиње размештање америчких трупа

TRAMP DAO ODOBRENJE: Počinje razmeštanje američkih trupa

21 septembra 2019

Amerika će poslati dodatni vojni kontingent na Bliski istok kao odgovor na „agresiju Irana protiv Saudijske Arabije“, izjavio je američki ministar odbrane Mark Esper.

Raspoređivanje kontingenta, prema rečima Espera, odobrio je predsednik SAD Donald Tramp.

„To je tek prvi korak koji preduzimamo kako bismo odgovorili na te napade (na Saudijsku Arabiju)“, rekao je on.Kako je dodao predsednik Združenog komiteta načelnika štabova, general Džozef Danford, brojnost će biti „umerena“ – manja od hiljadu vojnika.

Pri tome, Esper je naveo da SAD ne žele rat sa Iranom, ali „imaju veliki broj vojnih opcija“.

Prema njegovim rečima, cilj slanja kontingenata je da se „pošalje jasan signal da SAD podržavaju partnere u regionu“ i da će zaštititi „međunarodni poredak koji je zasnovan na poštovanju pravila“.

On je dodao da su SAD sada usredsređene na tome kako da se pomogne Saudijskoj Arabiji da ojača svoju odbrambenu infrastrukturu.

„To se radi kako bi se pokušali ubediti Iranci da se vrate na diplomatski put“, izjavio je ministar odbrane.

Po njegovim rečima, SAD i bez dodatne vojske imaju veliki broj snaga u regionu.

„Osećamo se sigurno na svojim pozicijama“, uverio je Esper.

Osim toga, šef pentagona je izjavio da će SAD ubrzati slanje dodatne vojne tehnike Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima radi jačanja njihove odbrambene sposobnosti.

Podsetimo, za napade dronovima na saudijska naftna postrojenja 14. septembra odgovornost je preuzela pobunjenička grupa Huti u Jemenu, dok SAD za te napade uporno optužuju Iran. Iran je negirao bilo kakvu umešanost u ove napade.

KOMENTARI4 komentara

 1. persida says:

  A Rusi i Kinezi cute, stare picke.

 2. Milan says:

  S.A. Države poslale su razarač „Najs“, sa sistemima protivraketne odbrane „Egis“, na sever Persijskog zaliva kako bi zatvorile „rupu u protivvazdušnoj odbrani Saudijske Arabije“, javila je televizija Si-Bi-Es. Prema tvrdnjama SAD, upravo preko vazdušnog prostora iznad severoistočnog regiona Saudijske Arabije, Iran je 14. septembra navodno naneo udar na naftna postrojenja. ... Prema postojećim informacijama, u ovom trenutku na jugu Persijskog zaliva u blizini obala Irana se takođe nalazi slični raketni razarač „Gonzales“. Još jedan američki razarač PRO je raspoređen u centralnom delu Persijskog zaliva. ... U vodama Omanskog zaliva, u neposrednoj blizini Ormuskog moreuza, nalazi se američki nosač aviona „Abraham Linkoln“, raketne krstarice i dva razarača. Iz ove tačke, palubna avijacija i krstareće rakete mogu dostići svaku tačku na teritoriji Irana. Od ranije SAD poseduju veliku avijacionu grupu na bazama u regionu u koju ulaze strateški bombarderi i višenamenski lovci.

 3. Milan says:

  Dodatna odbrambena t e h n i k a?

 4. teoretičar says:

  Hihuhiihhhhhhhhii.... Pa kaže čoek lepo šta su uradili..."SAD sada usredsređene na tome kako da se pomogne Saudijskoj Arabiji da ojača svoju odbrambenu infrastrukturu." Pa tu pre par godina su ti Saudijci kupili od Trampa za oko 300 milijardi dolara ...čega ono beše? A da. Peska. I sada će Ameri da im jope ojačaju te milijarde...Saudijci ostaju polako bez para i neko tu pre neki dan reče da će ih SAD žrtvovati ali niasm shvatio sve i ne sećam se, ali sada mi došlo na pamet. Uzeće im lovu i ladno nastaviti da izvlače naftu po sistemu Nigerija ili Libija, Kuvajt, Irak. Nije važno kako ali to im cilj. Samo prvo da osiromaše Saudijce. Koja radost u Saudiji. Ja lupim da mi se sviđa varijanta , pošto SAD podmetačke operacije ne izvode lično, da su dali Hutima oružje, bez obzira što sam pročitao Milanov stav da Jemenaca ima onoliko milijona i svi stradaju. To što stradaju nema veze sa politikom skrnavljenja Saudijaca. A danas čitam, jope mislim od milana, da su Ameri došli sa nekim čamcima da zapuše rupu u odbrani Saudijaca jer eto, do danas nisu znali da ta rupa postoji. E, sad! Može lako biti i da su Ameri poslali signal Irancima ej, pucajte kroz ovu rupu, mi nećemo reagovtai samo malo ćemo vas optužiti a vi ćete im srušiti ono pto nama više ne treba i nekako ćemo vas kompenzovati. Na primer, evo garantujemo nećemo vas napasti sledećih godinu dana. A kako Iranci, kao i sav ostali normalan svet danas, na primer Kina pa onda...aj nemoram svaki put da spomenem sve zaljubljene u meriku, jedva čeka bilo kakvu kompenzaciju od Merike, Iranci ti lepo zašilje rakete i kroz rupu pa na atomsku centralu. Sve moje teorije u vezi ovog napada su aktivne i vrlo moguće. Nije samo moguće da Amerika nije umešala prste u probu spaljivanja Saudije. Moguće je čak, pošto niko nije video oblak sve dok nije pao na zemljicu crnu, da je Amerika nagovorila čak i Saudijce da sami sebe udare. Oni su svejedno već udareni pa još jednom ništa ne menja. Imam, ma imam još teorija. Ali čitam ja utehe svaki dan. Svaki dan poneko će napisati nešto o skoroj propasti Merike, pa zato strpljivo čekam i neidem u ajduke. Što da idem kad će uskoro propasti. Puće joj balon valda neki, mokraćna bešika, šta li je. Eto, to čekam. (Neću da pišem da Rusija, Indija, Kina, Iran, Turska, I Srbija treba da se udruže i odu tamo sa 150 brodova i 5 iljada vojnika,jer to je već utopija kad će Amerima svejedno pući...za to! Šta će ono beše pući? A možda bi bilo bolje radi svake sigurnosti, da ovi naprave taj savez pa da malo ubadaju da pre pukne. Ovako, ko zna. Ameri imaju proizvodnju vitamina najrazvijeniju na svetu i verovatno imaju tvrd balon. To može da puca samo od sebe vekovima a da ipak ne pukne)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *