ТРАМП ДАО ЗЕЛЕНО СВЕТЛО – ПОЧЕЛО ЈЕ! Саудијска Арабија напала Иранце!

TRAMP DAO ZELENO SVETLO – POČELO JE! Saudijska Arabija napala Irance!

20 septembra 2019

Ratni avioni Kraljevske saudijske vazduhoplovne snage učestvovali su u ciljanju proiranske vojske na istoku Sirije, rekao je zapadni izvor za „Independent Arabia“.

Izvor, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, rekao je da su saudijski mlaznjaci, između ostalog, uočeni i bombardovali objekte i lokacije iranske vojske u gradu Al Bukamal duž iračke granice.„Vazdušni napad uništilo je skladišta, raketne bacače i baze bespilotnih letelica, za koje Saudijska Arabija misli da će Iran koristiti za ciljanje saudijskih meta nakon napada na naftna postrojenja“, dodao je izvor.

Ranije su u medijskim izveštajima govorili o neidentifikovanim bespilotnim letelicama koje su lebdele nad Al Bukamalom i okolnim područjima koja su pod kontrolom iranskih snaga i njegovih saveznika na istoku Sirije.

Isti izvor potvrdio je da međunarodna koalicija protiv ID-a cilja i grupe na crnoj listi kao terorističke organizacije kao što su kurdske snage i druge aktivne iranske i iračke vojnike u Siriji i drugde.

Međutim, visoki saudijski zvaničnik negirao je sve izveštaje o umešanosti njegove zemlje u pokretanje vazdušnih napada na iranske snage u Siriji.

U sredu je saudijsko ministarstvo odbrane organizovalo konferenciju za novinare na kojoj je novinarima pokazalo šta ona opisuje kao iransku krstareću raketu i bespilotnu letelicu “Delta Wing” (UAV).

„Istraga je pokazala da je tip bespilotnih letelica “Delta Wing” , a informacije koje je dobilo ministarstvo ukazuju da je tehnologija bespilotne letelice iranska“, rekao je portparol ovog odeljenja pukovnik Turki al-Maliki.

„Napad je pokrenut sa severa i Iran je nesumnjivo sponzorisao“, rekao je on na konferenciji za novinare. „Radimo na tome da znamo tačnu tačku lansiranja,“ dodao je zvaničnik.U utorak je američki zvaničnik tvrdio da su krstareće rakete korištene u napadima na saudijske naftne objekte, a napad je došao iz Irana.

U subotu je naftnom postrojenju “Saudi Aramco” napao veći broj naoružanih bespilotnih letelica, prouzrokujući ogromne eksplozije i požare u objektu kompanije u Abkaiku u istočnom delu kraljevstva.

Jemenski pobunjenici Huti preuzeli su odgovornost za napade.

(Pravda)

KOMENTARI13 komentara

 1. persida says:

  Iza svega stoji savez Izraela, Rusija i Amerike. Bez njihove dozvole Sadijci ne bi smeli ni da pisnu.

 2. milorad2 says:

  pa gadjali su "proiranske" snage, ko zna šta su gadjali ustvari, realno, saudijska vojska će pre sebi da puca u nogu nego što će nešto ozbiljno da pogodi,oni su prdež u kadi od armije,sli eto "odgovorili su".Znači panika od uništaanja saudisjkih nftnih terminala i postrojenja je velika, oni nikako ne smeju da napadnu iran a iranci to znajum sad će tramp da j.mater wall street-u :)ali prvo da se natempira DOBITAK na berzi,mislim da je obama pobeleo ovih dana jer će iranci da izgaze saudijske bušotine:)Cela igra je sad JASNA.Osim toga saudijci su finansirali i naoružali čečene onomad, ili se varam možda?:)

 3. Mica opajdara says:

  A šta će srbima Severna Makedonija,kada u njoj žive 50% albaneza.Opet hoće da nam uvale albaneze i opet rat,odcepljenje,sve što je veċ viđeno.Ovi tzv demokrati u EU hoće da satanizuju srbe i Srbiju.

 4. Slobodanka says:

  RUSKI KOMENTAR > „Opravdanja državnog sekretara SAD Majka Pompea da sistemi PVO u pojedinim situacijama rade sa ‘promenljivim uspehom’, moguće je prihvatiti samo ako se radi o jednom kompleksu ‘Patriota’ koji pokriva određeni objekat. Međutim, u Saudijskoj Arabiji je zahvaljujući Americi postavljena moćna grupacija koja pokriva široko polje dejstva“. Neimenovani zvaničnik iz ruskog vojnog resora je precizirao da severnu granicu Saudijske Arabije pokriva 88 lansirnih stanica „Patriot“, od kojih 36 modifikacija PAC-2 i još 52 najnovija PAC-3, a pored toga, u blizini obala te zemlje se nalaze još tri američka razarača koji na sebi imaju sisteme „Edžis“ naoruažnih raketama SM-2. „Postavlja se pitanje kako je tako jaka protivvazdušna odbrana pustila desetine dronova i krstarećih raketa da prođu. ZATIM IZVODI ZAKLJUČAK > Za to može biti samo jedno objašnjenje: široko hvaljenim američkim sistemima Patriot i Aegis nedostaju zvanično proglašeni parametri“, istakao je izvor. „Razlog je samo jedan. Ovi sistemi ne odgovaraju karakteristikama koje su deklarisane, nisu dovoljno efikasni protiv vazdušnih ciljeva malog gabarita, a pogotovu kada je reč o masovnom napadu“, dodao je. .... MOJE ZAPAŽANJE: Možda svi ovi nabrojani američki sistemi i nisu toliko loši. DA LI SU BILI NAMERNO SLEPI ??? Možda se Duboka d. poigrava sa Trampom. Tramp nije dozvolio da zbog jedne oborene američke bespilotne letilice bude pokrenut udar na Iran i Bolton je smenjen. U takvoj novonastaloj situaciji šta može Vašingtonska močvara da preduzme. Može da namesti značajno krupniji cilj od bespilotne letilice na koji predsednik SAD moraće da odreaguje vojnim udarima. Kud ćeš krupniji cilj od najvećih saudijskih postrojenja za preradu nafte. Napravili su se slepi, pustili su Hute da pogode cilj a znaju da oni koriste oružje nabavljeno iz Irana, zatim Saudijci su dosta brzo ugasili požar, i sada imaju značajno krupniji povod za napad za Iran. Predsednik SAD na ovako nešto krupno mora da odreaguje upotrebom vojne sile, eto to nameštaju. Vašingtonska močvara se ne da > i posle boltona jaše BOLTON.

 5. Slobodanka says:

  Prerano su zaključili da TRAMP JE DAO ZELENO SVETLO. Abu Kemal je na krajnjem jugoistoku Sirije. To područje nije pokriveno sa ruskim sistemima S-300 i to se odavno zna. Unazad mesec dana dvaput su Izraelci gadjali iranske snage u okolini Abu Kemala, i to žestoko. Nije sigurno čiji avioni su izvršili ovaj poslednji napad na Abu Kemal. Možda su to opet bili Izraelski lovci pogotovu što danas su Izraelski lovci gadjali i okolinu Damaska.

  • Slobodanka says:

   Damask su gadjali izraelski dronovi, ne lovci.

   • persida says:

    Vazno je da su gadjali, a da se Rusi zbog toga ne bune. Ali, ti se bavis perifernim stvarima. U stilu: Marko jeste ubijen, ali ne cekicem, vec nozem." I tako gubis iz vida da je Marko ubijen. Citaj malo Vajningera da bi shvatila sta je tvoj problem.

    • Slobodanka says:

     Tvoje zlo neka se koriguje, mene nećeš korigovati za svoje bolesne i iznad svega glupe potrebe. Zamisli koja je to "sila" kad prirodni glupson nešto pročita, pa kad postane umišljen.

 6. Milan says:

  Saudijska Arabija je negirala nedavne izveštaje u kojima se tvrdi da su avioni saudijske avijacije učestvovali u nedavnim vazdušnim napadima na iranske pozicije u blizini jugoistočnog sirijskog grada al-Bukamal. Saudijski izvori rekli su za Nezavisnu Arabiju 19. septembra da su ove tvrdnje neosnovane, negira se umešanost Kraljevskog vazduhoplovstva Saudijske (RSAF) u bilo kakav napad u Siriji. "Ova informacija je netačna,". ... Dan ranije, jedan zapadni zvaničnik izjavio je listu sa sedištem u Londonu da su Saudijski avioni učestvovali u vazdušnim napadima na periferiji grada al-Bukamal.

 7. Milan says:

  Da li neko treći koristi ovu nategnutu situaciju da bi što pre proradio novi rat na Bliskom Istoku? Ne verujem u ovu vest da su Saudijci napali iranske ciljeve u Siriji. Saudijska Arabija se upravo uverila i to na svojim veoma krupnim objektima da puno hvaljeni američki PVO sistemi Patriot ne funkcionišu. Zašto bi onda ratna avijacija Saudijske Arabije krenula u otvorenu razmenu udaraca sa Iranom, a veoma dobro znaju da u sadašnjem trenutku njihova cela država nema odgovarajuću PVO??? Zašto bi to uradili? Da bi zatim njihova nezaštićena država Saudijska Arabija primila što više uzvratnih udaraca direktno od Irana? Saudijci za susedni Iran sigurno toliko znaju da nije "mačji kašalj" u vojnom smislu. Ne verujem u taj izvor vesti, pa još britanski. Hm britanski izvor.

 8. Vladimir says:

  Delta wing a Iranska,hahahahahahahaha

 9. Milan says:

  Brzo otvaranje rata S.Arabija - Iran i time stvorena veoma nestabilna situacija na celom Bliskom Istoku da li bi to nateralo izraelsku stranku Plavo i Belo i njenog lidera Benija Ganca da popusti te da u interesu Izraela ipak udje u široku koaliciju sa Likudom ali i sa liderom Likuda Netanjahuom? Čarobnjak Netanjahu???

 10. Miraš says:

  U pretpostavljenoj veoma vrućoj situaciji na B.Istoku država Izrael mora imati vladu te ne bi mogao Beni Ganc da računa na nove tj. na treće izbore u Izraelu da bi se tek tada formirala vlada. Dosad Izrael je mnogo puta gadjao taj jugoistočni deo Sirije, za koji odjednom sad pretpostavljaju (ne tvrde pouzdano) da ga je upravo gadjala Saudijska Arabija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *