ТРАМП ДАО ЗЕЛЕНО СВЕТЛО, СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ ЈЕДВА ДОЧЕКАО: Спремају крваво пролеће у…

TRAMP DAO ZELENO SVETLO, STEJT DEPARTMENT JEDVA DOČEKAO: Spremaju krvavo proleće u…

16 marta 2019

Američka administracija, po nalogu predsednika Donalda Trampa, obezbediće dodatnih pet miliona dolara „belim šlemovima“ u Siriji, objavio je Stejt department u petak.

– Po nalogu predsednika, uz odobrenje Kongresa, SAD nameravaju da obezbede 5 miliona dolara za nastavak vitalnih operacija belih šlemova u Siriji i podršku UN međunarodnog, nepristrasnog i nezavisnog mehanizma. (IIIM) koji je zadužen za pomoć u istrazi i procesuiranju osoba odgovornih za najteže zločine po međunarodnom pravu počinjene u Siriji od marta 2011. godine – stoji u saopštenju.Danas, na trećoj konferenciji u Briselu o podršci budućnosti Sirije i regiona, specijalni predstavnik za pomoć Siriji i specijalni izaslanik Koalicije za borbu protiv Islamske države Džejms Džefri javno je objavio odluku o slanju sredstava.

– Vlada Sjedinjenih Država snažno podržava rad Belih šlemova. Oni su spasili više od 114.000 života od početka sukoba, uključujući žrtve Asadovih zločinačkih napada hemijskim oružjem. Sa preko 2.800 volontera, oni nastavljaju da pružaju usluge traganja i spašavanja, hitne intervencije i operacije oporavka pomažući civilima u oblastima izvan kontrole režima – stoji u izveštaju Stejt departmenta.

– Ovi herojski prvi ispitanici imaju najopasniji posao na svetu. Pored toga što deluju u aktivnoj ratnoj zoni i u teškim humanitarnim okolnostima, sirijski režim i Rusija namerno napadaju centre i volontere Belih šlemova; od 2013. godine ubijeno je više od 250 belih šlemova – mnoge u takozvanim „dvostrukim napadima“ – i 60 centara belih šlemova je oštećeno ili uništeno ruskim i režimskim vazdušnim napadima. Uprkos ovim opasnostima, beli šlemovi pružaju ove usluge na osnovu strogih humanitarnih principa i postali su simbol u Siriji i širom sveta tih hrabrih vrednosti – navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

(Pravda)

KOMENTARI2 komentara

  1. Pravda says:

    Dzaba vam propaganda, beli slemovi su fukara.

  2. Milan says:

    Vest od juče: Teroristička grupa Hajat Tahrir aš-Šam (HTŠ) se sprema da izvede izrežirani hemijski napad u sirijskoj provinciji Idlib, upozorila je portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. "Mi pomno pratimo situaciju u zoni deeskalacije u Idlibu. Teroristi HTŠ ne zaustavljaju provokativne napade na vladine snage", rekla je Zaharova na brifingu. Od početka godine zabeleženo je više od 460 takvih incidenata, preko 30 ljudi je poginulo, a oko 100 je povređeno, dodaje Zaharova. Nova provokacija uz upotrebu toksičnih supstanci priprema se uz pomoć "Belih šlemova", saopšteno je u Moskvi. Militanti planiraju da prebace odgovornost za napad na Damask.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *