ТРАМП ДИЖЕ РУКЕ ОД КОСОВА!?

TRAMP DIŽE RUKE OD KOSOVA!?

5 maja 2020

Izvestilac Evropskog parlamenta za tzv. Kosovo Viola Fon Kramon izjavila je da se protivi ideji o razmeni teritorija između tzv. Kosova i Srbije i poručila da je ideja o davanju više nadležnosti opština sa srpskom većinom na KiM opcija za razmatranje.

Kramon je izrazila skepticizam da se sa trenutnom američkom administracijom predsednika Donalda Trampa može postići dugoročni sporazum o stabilnosti.U tom kontekstu, istakla je, da je ideja o razmeni teritorija o kojoj se govorilo „veoma loša ideja i da se to nikada ne bi smelo dogoditi u bilo kom obliku.“

„Čuli smo alarmantne glasine da je ideja o razmeni teritorija na stolu, ali, nadam se da se ona nikada neće pojaviti. Razmena teritorija nije rešenje o kome treba razgovarati. Moram da budem jasna, razmena teritorija je veoma loša ideja, nikada se ne sme dogoditi u bilo kom obliku“, ocenila je Kramon.

Prema njenim rečima, to ne bi rešilo nijedan problem i bio bi to zaista loš primer.

„Nije tačno da važe samo takozvana objedinjena stanja. To nas ne uči istorija. Da se i ne spominje da Srbi na Kosovu ne žive samo u severnim opštinama, tako da cilj za koji kažu da pokušavaju da postignu razmenu zemlje nije izvodljiv“, rekla je Kramon odgovarajući na pitanje da li je razmena teritorija još uvek moguća opcija u vreme Trampovog rukovodstva.

Nemačka, ali i veliki broj država članica EU i Velika Britanija, izjasnili su se protiv ideje razmene teritorija, strahujući da će to destabilizovati čitav region Zapadnog Balkana i prouzrokovati nove sukobe.

Kramon je navela je i da je ideja o više nadležnosti opština sa srpskom vecinom na Kosovu opcija za razmatranje.

Ta opcija, povezana je sa sporazumom koji su Vlada Kosova i Vlada Srbije potpisale 2013. godine, a potom ažurirale 2015. godine za Zajednicu srpskih opština (ZSO).

Kramon je istakla da više vlasti ili nadležnosti za srpske opštine „neće morati da budu iste kao srpski entitet u Bosni“.

„Imalo bi smisla dati više vlasti srpskim opštinama, ali to bi definitivno trebalo da bude deo tzv. Kosova kao države. Ne bih je uporedila sa Bosnom, jer tamo je situacija potpuno drugačija i taj sistem je stvoren odmah nakon rata i prilično je diskutabilno koliko dobro sada funkcioniše. Ali, trajno rešenje će se naći prema nacrtu Ahtisarijevog plana“, naglasila je Kramon.

„Sporazum koji služi dugoročnoj stabilnosti može se postići s nekim ko prepozna važnost multilateralizma. Nacionalistički ili izolacionistički pristupi nikada nisu doneli stabilnost“, istakla je Kramon odgovarajući na pitanje da li će eventualne promene u rukovodstvu u Beloj kući ili dolazak demokratskog kandidata Džoa Bajdena obnoviti saradnju između EU i SAD.

(Kosovo onlajn)

KOMENTARI12 komentara

 1. g says:

  Srbija obavezno da udje u pregovore sa Rusijom za divizion s400 i da razmislja i uredjuje strategiju za opsti napad i brzo osvajanje KiM. Posle ovakvih izjava da drzava koja poseduje pancire, 300 tenkova, stotine raketnih lansera, nore, milose, sumadije je nedopustivo i neoprostivo.

  • IvicaT says:

   Ne!Slažem se sa svim što ste rekli i treba snažiti vojsku još više,ali način na koji se Kosovo može povratiti je ekonomsko-političko.Vezati Kosovo ekonomski,da zavisi od ostatka Srbije i preko Amerikanaca diskreditirati njihovu politiku i samu ideju o Kosovu kao samostalnoj državi...a bilo bi dobro da Srbi ne ulaze u njihove institucije npr."vojsku",tj.da ne prodaju svoje poreklo ponovo.Nažalost više desetina njih je već ušlo.Pa ako oni ulaze u njihovu vojsku,šta onda ima naša vojska da radi tamo...nema šta.

   • test01 says:

    Sa agresorom i teroristima nema pregovora. Spominjete Ameriku koja uporno radi na rasturanju RS... Dragi moj nema nista od miroljubivog otpora kao sto to radi Dolaj Lama - a cak je i on uhvacen da prima pare od globalista pa sada vidite. Samo po zakonu i pokazati zube kada treba. Svoje treba braniti i silom a naravo prvo dobiti puno podrsku drzava koji podrzavaju Srbiju ( a to je vecina sveta).

 2. Ruža Rumena says:

  Za početak - "Srbiji se pripaja teritorija od ušća Neretve u more do ušća Drima u more.To je za početak.Kasnije dolaze na razmatranje teritorije do Soluna a na zapad Baranja i Slavonija".

  • Za Srbiju says:

   Tako je. Da bismo pokrenuli pitanje naših granica, prvo da pohapsimo vlast i opoziciju. Kada dovedemo pametne rodoljube na vlast, možemo da krenemo u borbu za svoju teritoriju i državnost.

 3. Crni Petak says:

  Kada je on došao samo je zatekao takvo s.anje, a pošto i ne zna tačno gde je ta srpska svetinja da li u srbiji ili siriji, verovatno će sve da ostavi isto, samo što će gledati da stavi katanac i na siriju i na srbiju da mu ne cure dolari badava, pa neće valjda dozvoliti da američki biznis trpi a milijarderi da gladuju?

 4. rade says:

  Vucica vise uopste ne interesuje sta zele tramp i evropa,on je okrenut prema rusiji i on ce rijesavati pitanje kosova samo sa njima.Zapad zna da vrijeme nije na njihovoj strani i zato zele napraviti sporazum sto prije.Jos ove godine ce srbija dobiti S-400,prosle godine je ruski sistem bio kratko u srbiji samo radi kalibracije.Kalibracija znaci da se snime sve planine,brda i tokovi rijeka da bi s-400 bio sto vise precizan.

  • test01 says:

   vucica samo zanima da ostane na vlasti kao don i da nastavi sa muzenjem drzave i naroda. Sve je njemu drugo nebitno - ako uspe da ostane na vlasti zbogom KiM i zbogom Srbijo! On je vec poceo da naseljava islamiste dok je narod drzao pod policijskom diktaturom.

 5. Za Srbiju says:

  O granicama, možemo da pregovaramo sa Tiranom. A što se tiče RS, nema koga da šta pita. Imamo pravo na svoju državu više nego ove izmišljene nacije u okruženju.

  • Za Srbiju says:

   Ovoj kučki je odzvonilo. Nju niko ništa ne pita.

 6. Pravnik says:

  Ta opcija, povezana je sa sporazumom koji su Vlada Kosova i Vlada Srbije potpisale 2013. godine, a potom ažurirale 2015. godine za Zajednicu srpskih opština (ZSO). Hoće li Vučić i dalje tvrditi da je sporazum (kojim se Kosovo naziva državom) potpisala prethodna vlast "žutih", ili je to učinio on i Dačić. Koliko me pamćenje služi on je "doveden " na vlast 2012. godine, a već, kako se u tekstu i navodi, sledeće godine zajedno sa Dačićem potpisao protivustavni Briselski sporazum, ukidajući njime sve institucije Republike Srbije na KiM i prenoseći ih u nadležnost tzv. Republike Kosovo. Malo malo pa iznova njegovi mediji trabunjaju o razmeni teritorija. Dao je sve za ništa i sad bi da iskamči bar Zajednicu srpskih opština, koja ne bi imala nikakva izvršna ovlašćenja, kako bi neobaveštenima zamazao oči da su Srbi nešto dobili. Njegova "Srpska lista" podnela je Ustavnom sudu "Republike Kosovo", u čijoj vladi sedi, zahtev za ocenu ustavnosti odredbi Briselskog sporazuma o ZSO i taj sud je tu odredbu proglasio neustavnom. Tačka. Dosta više laganja naroda u Srbiji, kome nikad ni jedan medij nije saopštio sadržinu Briselskog sporazuma. Svakih petnaestak dana jedan od svih režimskih medija trubi o razmeni teritorija. Koja to država u svetu deo svoje teritorije razmenjuje sa bilo kim? Što Kipar ne razmenjuje severni deo svoje teritorije sa Turskom, koji je taj deo teritorije nelegalno okupirala još 1974. godine. Na isti način (nelegalno) je izvršena vojna agresija na SRJ, a posle te agresije Rezolucijom 1244 OUN ta južna srpska pokrajina statusno je definisana kao deo teritorije Republike Srbije, kako to predviđa i Ustav republike Srbije, na koji je Vučić položio zakletvu.

 7. Zapadnjak says:

  Mislim da nebi trebalo smetnuti s uma da ove predlagane,na silu gurane i ucenjivački bacane na pregovarački stol promene granica nisu nikakva novost čak i u novijoj istoriji, recimo Srba i Hrvata.Tako da ćemo se ,bar mislim,setiti razmene teritorija tamo nekih 60-tih godina kada se Ilok sa svim selima koja su ulazila u opštinu Ilok razmenjena na zahtev Hrvatskih komunista-nacionalista za područje južno od Šida,znači Jamena,Morović,Višnjićevo,Bosut i tako dalje.Upučeni će znati o čemu pišem.Znači,moguče je,moglo se,i nemojte zaboraviti da nam kad se Hrvatima digne na red dolazi Apatin i sva okolna sela a i "čuvena"šarengradska ada i ko zna šta će još smisliti u toj svojoj boleštini.Moje je mišljenje da nam sve nevolje i dolaze od Hrvata samo što su oni teški licemeri i ljigavci ali će iskoristiti svaku priliku da Srbiji podmetnu nogu.Pozdrav svima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *