ТРАМП ДОЛАЗИ У БЕОГРАД?! Србију је коначно задесила…

TRAMP DOLAZI U BEOGRAD?! Srbiju je konačno zadesila…

19 avgusta 2019

Predsednik Vučić bi sutra trebalo da se sastane u Njujorku sa američkim državnim sekretarom, a glavna tema biće KiM, ali i eventualna poseta predsednika SAD našoj zemlji.

Srbija je izdržala sve pritiske EU, pre svega zemalja Kvinte, i nije želela da nastavlja dijalog s Prištinom dok ne ukinu takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.A sada se u rešenje kosovskog pitanja na velika vrata vraća SAD, pa bi tako predsednik Vučić trebalo danas da se sastane s američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom na marginama debate u Savetu bezbednosti UN o izazovima miru i bezbednosti na Bliskom istoku i podršci administracije SAD multilateralnim rešenjima.

Kako „Alo!“ saznaje iz diplomatskih izvora, tema sastanka biće pritisak na Prištinu da ukine takse i vrati se u dijalog, ali i eventualna poseta američkog predsednika Donalda Trampa u narednih nekoliko meseci.

Ivica Dačić, šef srpske diplomatije, o predstojećem sastanku u Njujorku kaže:

– Predsednik Vučić će se sresti s Pompeom, a sve to je dobra uvertira da treba da tražimo neki zajednički interes s Amerikom – zaključio je šef srpske diplomatije.

Diplomata Zoran Milivojević pomenuti sastanak vidi kao zainteresovanost američke administracije za rešavanje pitanja KiM i smatra da je ključ za deblokadu dijaloga i pronalaženja kompromisnog rešenja sada u rukama Amerike.

– Evropa je trenutno potpuno po strani i nije u stanju da aktivno utiče na rešavanje kosovskog čvora, budući da je orijentisana na formiranje institucija i zaokupljena situacijom u vezi s Bregzitom – navodi Milivojević.

On smatra i da države koje imaju tvrd stav u vezi s KiM, poput Nemačke, takođe nisu u poziciji da aktivnije deluju, sve dok se, kaže on, na nivou EU ne završe politički procesi koji su u toku.

– Zbog toga nije slučajno što Amerika upravo sada procenjuje da je trenutak da preduzme inicijativu i da aktivnim delovanjem stvori uslove ne samo za dijalog već i za kompromisno rešenje koje bi sigurno išlo u prilog ovoj administraciji i Trampu pred predstojeće izbore u SAD iduće godine – primetio je Milivojević.Prema njegovim rečima, zakazivanje sastanka između Vučića i Pompea, i to na najvišem nivou, o kojem je upoznat i predsednik Tramp, pokazuje da je američka administracija zainteresovana za rešavanje pitanja KiM.

Milivojević ističe da je ovaj sastanak neka vrsta realizacije pisma predsednika Trampa, koje su Beograd i Priština dobile decembra prošle godine, kada je, podseća Milivojević, dao do znanja da sadašnja američka administracija ima nameru da se uključi u proces rešavanja kosovskog čvora, kao i da rešenje treba postići uz uvažavanje interesa svih strana.

Ukoliko je istina da se Amerika direktno uključuje u rešavanje kosovskog čvora, kaže Milivojević, onda u narednom periodu možemo očekivati dve svari: prvo – uticaj Amerike na prištinsku administraciju za ukidanje taksi i deblokiranje dijaloga i drugo – politički uticaj Amerike u vezi s izborima u Prištini da se u drugi plan stave one strukture u prištinskoj vlasti i elite koje se protive dijalogu.

(Alo)

KOMENTARI3 komentara

 1. Beli Orao says:

  Ima ti i Trampovih interesa , daj Srbima mrvicu posebno onima u enklavama i koji poen vučiću za njegov rejting a za trampa glasovi srbske dijaspore na sledećim izborima !!! Inače nekog pomaka neće ni biti dok teroristi i ubice ne budu sklonjene i u zatvori a da dođu novi ljudi na KiM -u koji će morati da idu na kompromis i uslovno federaciju u okviru Srbije !!!

 2. test01 says:

  Prestanite vise sa tim taksama, Sta je Srbija uradila po pitanju formiranja teroristicke vojske I tih tzv taksi? Absolutno nista posto vucic I thaci imaju istog gazdu. Sve je to prica za naivne Srbe. Shiptari treba a se blokiraju I da se proglasi okupacija Srpske teritorije, vratiti vojsku I policiju na KiM kao sto je to utvrdjeno rezolucijom 1244 I pozvati Rusiju I Kinu da se ukljuce u resavanju krize - sa vojskom (kada USA ima bazu e pa moze I jedna Ruska u Srbiji:).

  • Ivana says:

   Ko da vrati kosovo kukavički srpski narod koji gleda parove? Ili izdajnička vlast koju su postavili stranci i koja namerno uništava Srbiju iz dana u dan. Nemamo mi Srbi niti sloge kao šta su imali Hrvati niti predsednika kao šta je bio Tuđman i Hrvatima stvorio državu kao šta je i obećao. Srpsko rukovodstvo jedno za drugim ismijava hrvate, bošnjake, šiftare i druge, svašta obećava a mi na kraju uvek najveći gubitnici i budale.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *