ТРАМП ГРМЕО НА САВ ГЛАС: Mртви су! Што се мене тиче, мртви су!

TRAMP GRMEO NA SAV GLAS: Mrtvi su! Što se mene tiče, mrtvi su!

10 septembra 2019

Upitan o razgovorima, Tramp je odgovorio: „Oni su mrtvi. Oni su mrtvi. Što se mene tiče, mrtvi su“.

Izaslanik SAD Zalmaj Halilzad pregovarao je gotovo godinu dana sa talibanskim političkim krilom u Dohi.

Činilo se da će to biti neposredan dogovor o okončanju najdužeg američkog rata, ali se poslednjem trenutku situacija promenila, prenosi AP.Tramp je u subotu uveče na svom Tviter nalogu napisao da je otkazao svoj planirani sastanak sa talibanima i avganistanskim liderima u Kamp Dejvidu.

Pobunjenici sada obećavaju još krvoprolića. Avganistanska vlada ostaje uglavnom na marginama američkih mirovnih napora. I dok se Trampova predizborna kampanja zagreva, njegova namera da povuče preostalih 14.000 američkih trupa iz Afganistana za sada ostaje neispunjena, navodi agencija.

Američka vojska verovatno će ubrzati tempo operacija u Avganistanu zbog povećanja broja napada talibana, najavio je šef Američke centralne komande, general Kenet Mekenzi tokom posete toj zemlji, prenosi Glas Amerike.

Mekenzi je ocenio da su talibani napravili grešku u mirovnim pregovorima, izvođenjem niza napada, među kojima je i prošlonedeljni u kojem je ubijen američki vojnik.

Predsednik Donald Tramp je zbog toga otkazao planirane mirovne pregovore sa liderima talibana i avganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem, što je povećalo neizvesnost u pogledu planova američke administracije da okonča dugogodišnji vojni angažman u Avganistanu.

(Tanjug)

KOMENTARI4 komentara

 1. Miraš says:

  SAD znamo kad i kako Amerika odustaje od pregovora. Pregovaraju i ovde besomučno i maratonski, a kad bi "zeca" pogodio "kliker", onda bi i ovde vikali "pregovori su mrtvi".

 2. persida says:

  Ama, mrtav si i ti samo sto to ne razumes jer si Amerikanac.

 3. A akoM says:

  Znači,ratovati će u Afganistanu još 200 godina!?!

  • Miraš says:

   Na kraju je ispalo da Avganistan neće biti jedna od svetlećih (=pozitivnih) tačaka buduće Trampove izborne kampanje u SAD koja bi mu omogućila novu pobedu na izborima. Zatim pregovori sa Severnom Korejom su ušli u ćorsokak, nema ni te svetleće tačke. Rusija nije poslušna SAD-u niti će to biti, Tramp je i to pokušavao sa predlogom o povratku Rusije u G-7. Iran ne ide na pregovore sa Trampom, ni ta država neće da bude poslušna. Niti sada sme da napadne Iran. Venecuela takodje neće ući u red američkih poslušnika. Zatim u trgovinskom ratu sa Kinom za Ameriku nema svetlećih rezultata, nego ima više onih tamnih. Čak i Nemačka dugogodišnji poslušni američki vazal neće da odustane od Severnog toka 2, a nije podigla ni izdvajanja za NATO na 2%. Turskoj ne sme da napravi sankcije zbog nabavke S-400, jer posle toga Turska bi mogla postati još veći dokaz američkih neuspeha. Šta će uopšte biti pozitivan sadržaj njegove kampanje iz oblasti spoljne politike? Poslušna Srbijica po pitanju Kosova? - to pitanje američkoj glasačkoj publici nije značajno. TRAMPU JEDINO PREOSTAJE DA IZVRŠI OBEĆANO POVLAČENJE AMERIČKE VOJSKE IZ SIRIJE NAJKASNIJE TOKOM IDUĆEG LETA. Do tada možda uspe da uknjiži još neki uspeh, ali sitniji uspeh.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *