ТРАМП И МЕЈ НАШЛИ ЗАЈЕДНИЧКИ ЈЕЗИК: Европска унија је немогућа за сарадњу

TRAMP I MEJ NAŠLI ZAJEDNIČKI JEZIK: Evropska unija je nemoguća za saradnju

28 januara 2017

tereza-mej-donald-tramp-jutjub

Američki predsednik Donald Tramp i britanska premijerka Tereza Mej sastali su se u Beloj kući kako bi obnovili ono što je Tramp opisao „specijalnim odnosima“ dve zemlje. Američki predsednik je ponovo iskazao podršku Britaniji u odluci da istupi uz EU.

„Slobodna i nezavisna Britanija je blagoslov za svet“, istakao je Tramp na zajedničkoj konferenciji za novinare po završetku sastanka sa Terezom Mej, prvim stranim liderom sa kojim se sastao nakon inauguracije, prenosi AFP.

Mejova i Tramp su poručili da će raditi na jačanju američko-britanskih trgovinskih odnosa, a britanska premijerka je izrazila nadu da će s Vašingtonom brzo biti postignut trgovinski sporazum koji će ublažiti efekte Bregzita.

Tramp je rekao da je, kao biznismen, sa Evropom „veoma teško sarađivao“ i da ima „veoma loše iskustvo“, dok je sa Britanijom „glatko sarađivao“, te da zato smatra da će izlazak te zemlje iz EU biti „fantastična stvar za Britaniju“.

Tereza Mej je dodala da je Tramp prihvatio poziv za državnu posetu Britaniji kasnije ove godine.

Britanska premijerka je takođe istakla da je Tramp tokom razgovora izrazio stoprocentnu podršku NATO-u.

Razgovarali su, prema njenim rečima, i o jačanju zajedničke borbe protiv Islamske države, naročito u sajber-prostoru.

Osvrnuli su se i na sankcije protiv Rusije, pri čemu je Tramp rekao da je prerano govoriti o mogućnosti ukidanja sankcija, dok je Mejova ocenila da bi sankcije protiv Moskve trebalo da ostanu na snazi dok se ne sprovede sporazum iz Minska.

Tramp je izrazio nadu da će imati „fantastične odnose“ sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali je napomenuo da postoji mogućnost i da ne bude tako, prenosi Rojters.

Mejova i Tramp su razgovarali u Ovalnom kabinetu, u koji je novi predsednik vratio bistu Vinstona Čerčila, koju je njegov prethodnik Barak Obama sklonio, prenosi Bi-Bi-Si.

Tereza Mej je istakla da joj je čast što je u Beloj kući, javlja AP.

Prethodno se upisala u knjigu Bele kuće, kao prvi strani lider koji je to učinio otkako je nova administracija preuzela dužnost.

U vrhu agende Tereze Mej su pripreme za novi trgovinski sporazum između Britanije i SAD, nakon britanskog povlačenja iz EU, ali i bezbednosni izazovi, koji uključuju Siriju, Rusiju i pretnju islamističkog terorizma.

Tereza Mej je, uoči susreta sa Trampom, izrazila uverenje da će Bregzit i Trampov izbor za predsednika omogućiti Britaniji i SAD da osnaže svoje uloge svetskih vođa.

Pogledajte celu konferenciju za štampu Donalda Trampa i Tereze Mej u Vašingtonu:

(Tanjug, Pravda)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *