Трамп и Меркелова забринути поводом Путинових супероружја

Tramp i Merkelova zabrinuti povodom Putinovih superoružja

2 marta 2018

DONALD Tramp i Angela Merkel izrazili su danas u telefonskom razgovoru zabrinutost povodom izjava ruskog predsednika Vladimira Putina o novom nuklearnom i drugom oružju koje je Rusija razvila ili razvija.

„Kancelarka i predsednik zabrinuti su u vezi sa poslednjim izjavama predsednika Rusije Putina u vezi sa razvojem naoružanja i njegovog negativnog uticaja po napore ka međunarodnoj kontroli oružja“, saopštio je portparol Merkelove Štefen Zajbert, prenosi Rojters.

On je naveo da su se Tramp i Merkelova složili i da rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom se poziva na 30-dnevni prekid vatre u Siriji mora neodložno da bude primenjena.

„Složili su se da bi sirijski režim i njegovi ruski i iranski saveznici trebalo hitno i u potpunosti da primene Rezoluciju 2401 Saveta bezbednosti UN. Tom rezolucijom zahteva se trenutni prekid vatre u Siriji“, saopštio je Zajbert.

Vodeći zapadni mediji ceo sat nakon Putinovog jučerašnjeg nastupa nisu javljali ništa. Očito su biti zatečeni i čekali instrukcije svojih državnih vrhova.

A izgleda da NATO i dalje „hvata vazduh“.

Njegova portparolka Oana Lungesku tek danas oko podne je izjavila da su „neprihvatljive i kontraproduktivne“. izjave iz Moskve da zemlje iz sastava alijanse mogu biti „uzete na nišan“.

Nije ih umirilo ni što je portparol Kremlja Dmitrij Peskov danas potvrdio da Rusija nema nameru da bilo koga napada, da neće ulaziti u trku u naoružanju. A i da je novo rusko hipersonično i ostalo novo naoružanje isključivo u funkciji „održavanja strateškog pariteta“ između Rusije i zapadnih sila.

Putin izjavio je juče u govoru o stanju nacije da je Rusija testirala čitav niz novog strateškog nuklearnog naoružanja koje protivnička strana nije u stanju da presretne.

Pomenuo je i podvodne dronove velike brzine koji imaju interkontinentalni domet, novu hipersoničnu interkontinentalnu raketu „Avangard“ koja leti 20 puta brže od zvuka i „udara poput meteora“, novu balističku raketu „Sarmat“ koju na Zapadu zovu „Satana“, sistem hipersoničnih raketa „Kinžal“, kao i lasersko oružje.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *