ТРАМП И ПЕНТАГОН У ЖЕСТОКОМ СУКОБУ: Председник Америке жели нови рат! ЕВО ГДЕ (ВИДЕО)

TRAMP I PENTAGON U ŽESTOKOM SUKOBU: Predsednik Amerike želi novi rat! EVO GDE (VIDEO)

4 avgusta 2018

Američki predsednik Donald Tramp želi kosmičke snage, novu vojnu službu koju smatra potrebnom kako bi se obezbedila dominacija SAD u kosmosu, ali šef Pentagon Džejms Matis upozorava da bi to donelo neželjene troškove i mukotrpne birokratske procedure.Pentagon priznaje potrebu za preispitivanjem svog umnogome kritikovanog pristupa odbrani američkih ekonomskih i bezbednosnih interesa u kosmosu i kreće se u tom pravcu, ali je neizvesno da li će to zadovoljiti Trampa, koji želi da ide još dalje, formirajući zasebne vojne kosmičke snage, prenosi AP.

Administracija namerava da sledeće nedelje objavi rezultate studije Pentagona za koje se očekuje da će pozvati na uspostavljanje nove vojne komande – američke Kosmičke komande – kako bi se konsolidovale kosmičke borbene snage i sprovele organizacione promene, a da se ne formiraju zasebne snage – što, inače, samo Kongres može da uradi.

Bilo kakav zakonski predlog o uspostavljanju zasebne vojne službe teško da će se naći na stolu do iduće godine.

Matis, koji je ranije rekao da se protivi formiranju novog vojnog ogranka za kosmos, nakon Trampove najave u junu o kosmičkim snagama upozorio je da bi to iziskivalo „mnogo detaljnog planiranja“.

Pored organizacionih pitanja, uloga Pentagona u kosmosu je „pod lupom“ i zbog priznanja da se SAD sve više oslanjanju na satelite, koje je teško zaštititi u kosmosu, a koji omogućuju komunikacije, navigaciju, obaveštavanje i druge usluge ključne za vojsku i ekonomiju.

Iako su SAD u kosmosu odavno superiorne u tehnološkom smislu, kosmos se sve više smatra američkom Ahilovom petom, zaključuje američka agencija.

(Kurir/Tanjug)

KOMENTARI2 komentara

  1. goran says:

    Tramp je kreten koji se igra kao dete u zooloskom vrtu. Daj boze da se sretne sa lavom sto pre.

  2. M says:

    Upravo se formira ultratajna grupa USA svemirskih marinaca(spicemena) za osvajanje Mjeseca,pa Marsa,a do kraja stoljeća i Sunca!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *