ТРАМП ипак припрема СТАРТ-3

TRAMP ipak priprema START-3

29 aprila 2019

Donald Tramp je izjavio da bi vodeće svetske sile — Sjedinjene Države, Rusija i Kina trebalo da se oslobode nuklearnog oružja, a istovremeno, prema navodima zapadnih medija, američki predsednik diskutuje i sa ministarstvima o izradi novog nuklearnog sporazuma sa Rusijom i Kinom.

Dok Kremlj pozdravlja ovu ideju i inicijativu o uništenju nuklearnog oružja, ruski eksperti su skeptični kada su u pitanju namere američkog lidera.

Prema navodima američkih medija, Bela kuća radi na novom nuklearnom sporazumu koji bi mogao da zameni rusko-američki Sporazum o smanjenju i ograničavanju strateškog ofanzivnog oružja (START-3), koji ističe 2021. godine, a to bi, kako se ocenjuje, moglo da bude veliko geopolitičko dostignuće Trampove administracije.Po svemu sudeći, Rusija je spremna da razmotri konkretne predloge i krene putem nuklearnog razoružavanja, ali bi SAD trebalo da pokažu ozbiljnost svojih namera.

Tramp je u više navrata kritikovao START-3, sporazum koji je njegov prethodnik Barak Obama zaključio sa Rusijom 2010. godine, nazivajući ga „jednostranim sporazumom“ i ne tako dobrim sporazumom za SAD. Međutim, ne postoji konsenzus o budućnosti sporazuma START-3 u Beloj kući i u američkim vojnim krugovima.

Zbog toga mnogi stručnjaci strahuju da bi START-3 mogao da ponovi sudbinu Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, iz koga su SAD objavile povlačenje i da bi to mogao biti još jedan korak ka uništenju postojećeg globalnog strateškog sistema bezbednosti.

Eksperti smatraju da je jedini razlog što Tramp pominje Kinu u ovom kontekstu to što SAD ne nameravaju da produže START-3.

SAD stalno pominju Kinu u kontekstu njenog uključivanja u proširene sporazume o nuklearnom razoružanju, ali nuklearni klub takođe uključuje i druge zemlje, među kojima su i najbliži saveznici SAD u NATO-a, Velika Britanija i Francuska.

Pretpostavlja se da je to zbog toga što bi Vašingtonu bilo lakše da njih ubedi da uđu u sporazume o razoružanju nego Peking, koji je za SAD težak pregovarač.

Rusija i SAD drže oko 90 odsto nuklearnog oružja u svetu. Koliki je nuklearni arsenal Kine ne zna se pouzdano, ali postoje indicije da Peking stalno povećava svoj nuklearni potencijal.

Prema poslednjim izveštajima Stokholmskog instituta za istraživanje mira (SIPRI), u 2018. godini devet zemalja (SAD, Rusija, Velika Britanija, Francuska, Kina, Indija, Pakistan, Izrael i Severna Koreja) imale su u arsenalu oko 14.465 nuklearnih bojevih glava, a oko 3.750 njih je bilo u službi.

Stručnjaci SIPRI-ja su primetili da je došlo do smanjenja nuklearnog oružja u odnosu na 2017. godinu (14.935) zbog postepenog smanjenja arsenala SAD i Rusije. Međutim, eksperti su istakli da se istovremeno radi na modernizaciji nuklearnog oružja.

Kako su naveli, trenutno je u toku zamena zastarelog oružja. Neke vrste oružja su već zaista stare 40-50 godina, ali se razvijaju nova nuklearna oružja sa novim mogućnostima i tehničkim funkcijama.

Ruski predsednik Vladimir Putin je još 2017. godine govorio o tome da Rusija teži ka nuklearnom razoružavanju, a Moskva se u više navrata zalagala za očuvanje dogovora o kontroli naoružanja, kao što su Sporazum o raketama srednjeg i kratkog dometa, START-1, američki Sporazum o smanjenju i ograničavanju strateškog ofanzivnog oružja i drugi. Istovremeno, Vašington je poslednjih godina izašao iz Dogovora o raketama srednjeg i kratkog dometa, dogovora o PRO i nuklearnog sporazuma sa Iranom, a takođe nastavlja razvoj nenuklearnog oružja, koje je po svojoj snazi slično nuklearnom.

„Stvar je u tome što SAD imaju ogroman vojni budžet i od para iz tog budžeta aktivno se razvijaju nove tehnologije, a uz pomoć naprednih tehnologija nenuklearno oružje se po svojim mogućnostima približava strateškom naoružanju. Na primer, ako hipersonična raketa pogodi tako veliki objekat kakav je nosač aviona, ona će ga prosto uništiti bez ikakve nuklearne municije. Preciznost postojećih krstarećih raketa je oko metar-metar i po i one su u stanju da unište strateške ciljeve“, kaže ruski vojno-politički ekspert Aleksej Podberjozkin.

Amerikanci, dodaje ekspert, žele da postignu vojnu superiornost na osnovu razvoja novog naoružanja i njihov vojni budžet im to omogućava, ali za to im je potrebno da uklone nuklearnu komponentu.

„Sredstva za vazdušno-kosmičke napade mogu po svojoj efikasnosti da zamene nuklearno oružje, a uz to se sredstva velikog sistema protivraketne odbrane, koji oni stvaraju, mogu koristiti kako za odbranu, tako i za napad. Zbog toga im nuklearno oružje i nije potrebno, tim pre što ga mi imamo. Može se govoriti i o uništenju kompletnog nuklearnog oružja, što zvuči veoma plemenito, ali ciljevi su tu sasvim drugačiji“, smatra Podberjozkin.

Vest da američki predsednik diskutuje i sa ministarstvima o izradi novog nuklearnog sporazuma sa Rusijom i Kinom objavili su američki mediji koji, pozivajući se na svoje izvore u Beloj kući, navode izjavu jednog visokog zvaničnika američke administracije, koji je rekao da Tramp želi da u kontroli oružja učestvuju Rusija i Kina, a osim toga, sporazum treba da obuhvati sve vrste oružja, sve bojeve glave, sve rakete.

Kako je naveo, radi se na tome da se Trampu što pre predoče opcije, a nijedna administracija pre toga nije preduzimala takve pokušaje.

Kremlj je pozitivno odreagovao na ideju američkog predsednika Donalda Trampa o potrebi da se nuklearno oružje uništi. Međutim, još uvek nema nikakvih detalja o toj inicijativi, pogotovu o tome kako će se ona realizovati.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je rekao da bi bilo idealno očistiti ceo svet od nuklearnog oružja, ali da bi to značilo i da bi se lišili obuzdavajućeg faktora, koji je garant da niko neće poludeti i napraviti neku užasnu grešku.

Prema njegovim rečima, u ovom slučaju je vrlo važno shvatiti neke opšte stvari. Namere su bile dobre, ali valja znati detalje: šta misli predsednik Tramp, na koji način će se to učiniti?

Peskov je naveo da ruski eksperti i američki zvaničnici nisu razgovarali o tome, pa se to, kako je rekao, može pozdraviti kao namera, ali „kao ozbiljna inicijativa se još uvek ne može oceniti, jer ne postoji“.

Moskva je pozdravila izjavu predsednika SAD Donalda Trampa da sve države treba da odustanu od nuklearnog oružja, uzimajući u obzir da raste uloga nuklearnog oružja u američkoj doktrini i njegov prelazak u ravan sredstava koja se mogu koristiti na bojnom polju.

Međutim, Moskva smatra da treba uzeti u obzir veliki broj faktora koji neposredno utiču na stratešku stabilnost, od pojave sistema PVO i moguće pojave oružja u svemiru, do ozbiljnih promena u sferi konvencionalnog naoružanja.

Rusija je formirala svoj stav po ovom pitanju i spremna je da ga izloži partnerima iz SAD i drugih država nuklearne petorke.

Rusija je spremna da razgovara sa SAD o novom sporazumu o razoružanju, nakon što Vašington predstavi konkretan predlog i Moskva prouči ideje koje su se pojavile u medijima o zaključenju trostranog sporazuma u oblasti razoružanja.

Međutim, sama po sebi procedura pripreme sporazuma o kojem govori Tramp je veoma složen i dugotrajan proces, koji može trajati mesecima, pa i godinama. Zbog toga bi za početak trebalo početi sa poštovanjem postojećih dogovora, odustati od ultimatuma i povlačenja iz postojećih sporazuma i ući u konkretne pregovore o mehanizmima razoružavanja.

Ruski eksperti skreću pažnju na to da američki predsednik sada predlaže potpuno odustajanje od nuklearnog oružja, dok se SAD istovremeno naoružavaju.

Važan aspekt u određivanju sudbine sporazuma START-3 ostaje posvećenost SAD konceptu preventivnog nuklearnog napada. Zato se pitanje razoružanja prvo mora adresirati na Vašington, koji bi morao da promeni svoju ratnu doktrinu, koja za razliku od ruske uključuje niz agresivnih odredbi, kao i preventivni nuklearni napad.

(Sputnjik)

KOMENTARIJedan komentar

  1. teoretičar says:

    Ako Merici pođe za rukom da razoruža Rusiju i Kinu, to će biti Prevara ovog Milenijuma a ujedno i kraj imperija Rusije i Kine. Onda će stvarno ostati samo Amerika. Dok su Rusija i Nemačka uništavale jedna drugu, gotovo 3 godine su Ameri na miru liferovali oružje pomalo ili pomnogo, kako kome i Rusiji i Japanu i Nemačkoj i svakome ko je hteo da plati(partizanima, i moj tajka bio partizan, nisu ništa dali jer im nije ni trebalo a nisu imali ni para. Krali lebac iz pekara rano ujutru i prasice iz svinjaca posle ponoći od naših seljaka da narane tileta. Oni krali na jednu stranu, švabe na drugu. Partizani su samo bežali sakrivajući Tileta i ništa više. Nema ne jedne jedine obične bitke između partizana i hitlerovaca, jer su partizani dobro pazili da se ne zamere hići. Tile bio oduvek veliki diplomata) S druge strane, Ameri ubrzano radili na novim oružjima i na kraju stvorili A bombu. Kao i uvek, prevešće Ruse žedne preko vode a Rusi Staljina više ne mogu imati. Ko može da pronađe sve A bombe? Niko! Kažu, ma koliko tehnologija zaštite svega od lopova napreduje i usavršava se, lopovi uvek kradu jer su uvek jedan korak ispred sa tehnologijom. Isto je to i sa A državama samo se ne zna ko je lopov ili bar ko će biti. Rusi će pokazati dobru volju i dušu i napraviti zadnju glupost na zadnjoj stranici svoje istorije. Nadam se da od toga nema ništa. Da Amerika ima bilo kakve šanse, makar i najmanje, da uništi ruske bombe prvim udarom, ona bi već udarila. A one bajke o "Rusija onda ima SAMO 3 minuta da odgovori a ako ne odgovori za 3 minuta neće nikad" neka čitaju lazanskovi simpatizeri. Nema od toga ništa. Kakva 3 minuta? I posle 3 meseca mogu da odgovore. Aj ne ludujte ljudi, niko nije kuče od juče. Jer da je to stvarno 3 minuta, ili 1 ceo sat, Ameri bi u tom slučaju oma palili rakete. Možda postoji mogućnost, mada teško, da Amerika uništi celu Rusiju u prvom udaru i da joj odere kožu i napravi paprikaš, ali u tom slučaju bi odletelo pola zemaljske kugle. Toliku moć nemaju ni sve atomske glave sveta zajedno. Njihova glavna moć je radijacija, prženje i plus fizičko uništenje svega u radijusu oko 10 km. ili manje. Recimo, jedino se sigurno zna za Vojvodu da je u stanju da sravni brda i planine u radijusu od nekoliko do 10 km, zavisno od konfiguracije terena. U planinskim oblastima nema toliki efekat, a Vojvoda je do danas najjača atomska bomba. I ne usuđuju se da prave jače jer se boje da će da spali vazduh na nepoznatoj daljini. Niko ne može da predvidi taj scenario. A šta bi bilo sa dvostruko jačim Vojvodom? Eto, smislili su bombe od kojih nemaju ni sami odbarnu. Čak ni od svojih bombi koje bi ispalili na drugi kontinenat a ne još i od ruskih.Ni jedna hidrogenska, termo ili obična A bomba ne može da sravni sa zemljom više od 10 km u radijusu. Doduše, još nigde nisam načitao da može čak i samo 10 km. Ono dalje od toga ni jedna bomba ne uništava fizički, nego zaprašuje i možda čak greje. Lagali su nas amateri, komičari, glumci i tvorci bajki dosta dugo da bi im još uvek sve verovali. Nema početne prednosti prvog udara, jer da ga ima, ima li ikoga od Srba da misli kako to Amerika već ne bi do sada izvela tri puta prva? U slučaju atomskog rata, ima svi da pate bez obzira na prvi udar i zato niko ne udara niti čačka oko obarača.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *