ТРАМП ИСПУЊАВА ОБЕЋАЊА! Русија скинута са списка претњи САД!

TRAMP ISPUNJAVA OBEĆANJA! Rusija skinuta sa spiska pretnji SAD!

21 decembra 2016

sad-donald-trump-consoled-720

Pentagon je dobio dopis od prelaznog tima novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa, u kojem su navedeni budući prioriteti vojnog odseka.

Prema tom dokumentu, čiji sadržaj su objavili američki mediji, američko Ministarstvo odbrane pod novom administracijom moraće da se fokusira na borbu protiv ID-a, izgradnju odbrambene moći zemlje i sajber-bezbednost. Istovremeno se Rusija kao jedna od tradicionalnih glavnih pretnji SAD ni ne pominje.

Na prvom mestu navedena je borba protiv terorističke organizacije ID i njeno uništenje. Na drugom je potreba za jačanjem odbrambene moći SAD. Treći na listi je razvoj strategije o sajber-bezbednosti. Dokument se završava željom da se traže načini za efikasnijim radom Pentagona. Rusija kao pretnja ne pojavljuje se u dopisu čak ni indirektno. Njeno odsustvo na listi prioriteta izazvalo je zabrinutost u Vašingtonu: američki mediji pišu da je američki politička elita, uključujući i osoblje Pentagona, Stejt departmenta i CIA, i dalje ima skeptičan stav prema Rusiji.

Autor dopisa je zamenik pomoćnika ministra odbrane Brajan Mekeon, koji ga je sastavio oslanjajući se na uputstva jedne od Trampovih savetnica, Mire Rikardel.

Prevremeni zaključci Prelazni Trampov tim pozvao je da se dopis ne uzima kao „sveobuhvatan“ i da se ne smatra konačnom listom prioriteta Donalda Trampa u sektoru odbrane.

– Apsolutno je pogrešno da mediji predstavljaju ovaj dopis kao spisak svih prioriteta izabranog predsednika – rekla je predstavnica Trampovog tima Džesika Dito. Pentagon je odbio da komentariše dobijena uputstva, rekavši samo da su za Trampa održani brifinzi o politici prema Rusiji.

– Pripremu prioriteta ostavljamo njima (Trampovom timu). Mnogo puta smo za njih sprovodili brifinge o politici prema Rusiji – objasnio je zamenik portparola američkog Ministarstva odbrane Gordon Troubridž. Ministarstvo je takođe naglasio da je zasad rano da se govori o budućem pravcu nove administracije u vojnoj oblasti, jer novi šef Pentagona još uvek nije stupio na dužnost. Podsetimo da je za ovu poziciju Donald Tramp postavio penzionisanog generala Mornarice Džejmsa Metisa, koji među američkim vojnicima ima reputaciju harizmatičnog lidera i čvrstog komandanta.

Tradicionalni neprijatelj

Važno je napomenuti da je prošle nedelje američki Centar za preventivne mere izradio izveštaj u kojem je ponovo nazvao Rusiju glavnom pretnjom SAD u 2017. godini. Posebno se razgovaralo o mogućem sukobu između Rusije i NATO snaga koji bi imao „veliki uticaj“ na SAD. Zajedno sa tim je konstatovano da je verovatnoća takvog razvoja „umerena“.

Ranije su o Rusiji kao pretnji broj jedan govorili šef Združenog generalštaba američke vojske general Džozef Danford i ministarka vazdušnih snaga Debora Li Džejms. Osim toga, američki Kongres usvojio je nacrt budžeta odbrane zemlje za 2017. fiskalnu godinu, koji praktično stavlja zabranu na vojnu saradnju sa Rusijom. Istovremeno su autori ovog nacrta istakli da ta zabrana pod određenim uslovima i u nacionalnom interesu Sjedinjenih Američkih Država može da se ukine.

Mitske pretnje

Ruski zvaničnici više puta su izjavljivali da zemlja ne vodi nikakve agresivne akcije u inostranstvu. Predsednik Vladimir Putin je na sastanku Međunarodnog debatnog kluba „Valdaj“ nazvao te pretnje mitskim.

– Stalno se stvaraju izmišljene, mitske pretnje, poput zloglasne ruske vojne pretnje. To je zaista profitabilna aktivnost: mogu da se dobijaju novi vojni budžeti u svojim zemljama, steknu saveznici za interese jedne supersile – rekao je on. Državna duma objašnjava američke izjave o ruskoj pretnji željom da se poveća vojni budžet.

(rs.sputniknews.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *