ТРАМП ИЗВОДИ АМЕРИКУ ИЗ НАТО ПАКТА?! Алијанса је изгубила смисао

TRAMP IZVODI AMERIKU IZ NATO PAKTA?! Alijansa je izgubila smisao

15 januara 2019

Američki predsednik Donald Tramp može ozbiljno da se založi za rešavanje pitanja povlačenja SAD iz NATO alijanse.

O tome piše Njujork Tajms, naglašavajući zabrinutost koju su izrazili izvori lista. Šef Bele kuće još uvek nije zadovoljan tempom povećanja vojnih izdataka drugih članica Severnoatlantskog saveza. Izvori u Trampovoj administraciji kažu da je tokom 2018. godine Tramp više puta poverljivo izjavio da želi da se povuče iz NATO-a.

Prema njima, predsednik je rekao zvaničnicima da „ne vidi smisao“ u vojnom savezu. Sagovornici lista strahuju da bi Tramp u svakom trenutku mogao ponovo da se vrati ideji o povlačenju SAD iz NATO saveza.

Podsećamo da je u julu 2018. godine predsednik Sjedinjenih Država oštro kritikovao NATO saveznike zbog njihove nespremnosti da povećaju izdatke za odbranu. Neki stručnjaci su tada tumačili Trampove reči kao pretnju da će se Sjedinjene Države povući iz tog vojnog saveza.

(Pravda)

KOMENTARI3 komentara

 1. Slobodanka says:

  Nabavka ruskih sistema S-400, čija isporuka će se desiti tokom ove 2019 godine, daje prednost i sigurnost Turskoj da ona bude prva koja će napustiti NATO alijansu. Američke garancije bezbednosti kroz NATO i posebno kod američkih proizvođača naoružanja veoma su skupe, a manje su efikasne. Osim toga Turska od Rusije ima dva gasovoda: od ranije Plavi tok i sada se završava kopneni deo Turskog toka kroz teritoriju Turske. Ako i ne izađe iz Nato-a, sigurno je da će Turska i nadalje veoma dobro trgovati. Tramp je upravo predao Turskoj 1,4 miliona svojih dojučerašnjih saveznika Sirijskih Kurda sve sa većim kurdskim gradovima na samom severu Sirije i 32 km u dubinu od granice. Sad čekati vesti o Gulenu i njegovoj predaji Turskoj, itd.

  • Slobodanka says:

   Pre če biti istina da u SAD se boje izlaska Turske iz NATO-a, što bi za predvodnika te vojne alijanse bila velika blamaža. Da li zato padaju ovakvi kometari, a sigurno je da popuštaju, ne sa radošću, ali popuštaju pred raznim Erdoganovim zahtevima. Vidi se iz aviona: guraju se da usisaju malene države poput Crne Gore i Makedonije u tu alijansu, a da im izadje onolika sila kao Turska pa još sa izuzetnim geostrategijskim položajem zemlje.

 2. Miraš says:

  Nećete se još dugo slikovati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *