ТРАМП ЈЕ ЗАКУВАО А СВЕТ ЋЕ ИСПАШТАТИ: Ако САД блокирају…

TRAMP JE ZAKUVAO A SVET ĆE ISPAŠTATI: Ako SAD blokiraju…

24 aprila 2019

Nakon što je Vašington Iransku revolucionarnu gardu i njene Kuds snage proglasio “terorističkom organizacijom”, Teheran je odgovorio stavljanjem na popis “terorističkih organizacija” Srednjeg zapovedništva američke vojske (USCentCom). Sada imamo apsurdnu situaciju podstaknutu od strane Donalda Trampa, da su dve suverene zemlje, članice Ujedinjenih naroda obostrano regularne vojne formacije druge strane proglasile terorističkim organizacijama.

Podsetimo da USCentCom ima brojne trupe i baze širom Bliskog istoka, baš kao što IRGC i Kuds snage imaju savetnike i njima odane lokalne šiitske milicije od Libana preko Sirije i Iraka do Avganistana i Jemena.Iran je pre manje od dva nedelje upozorio SAD da se svojim vojnim brodovima ne približavaju brodovima Iranske revolucionarne garde u Hormuškom tesnacu, ali je takav manevar, obzirom na uski plovni put pri ulasku u Persijski zaliv, nemoguće sprovesti.

Nakon toga je američka uprava poručila da će zabraniti izvoz iranske nafte i uvesti embargo Teheranu na globalnom nivou. Iran je spreman i na ovaj scenarij.

Zapovednik Iranske revolucionarne garde upozorava da će Iran, ako ga iko pokušava zaustaviti u korištenju ovog strateškog plovnog puta, zatvoriti Hormuški tesnac.

“Prema međunarodnim standardima, Hormuški tesnac je pomorsko raskršće, pa ćemo ga, u slučaju da ga ne možemo proći, zatvoriti”, rekao je zapovednik mornaričkih snaga IRGC, kontraadmiral Ali Reza Tangsiri.

Ovim izjavama je iranska vojna komanda odgovorila na novu pretnju Vašingtona da će potpuno zaustaviti iranski izvoz nafte, ukidajući od danas izuzeća na sankcije koja su se odnosila na neke zemlje koje uvoze iransku naftu.

Zamenik državnog sekretara za energetske resurse Sjedinjenih Država, Frank Fanon, izjavio je 17. aprila da je cilj američke administracije “smanjiti iranski izvoz na nulu što je pre moguće”.

Kontraadmiral Ali Reza Tangsiri je na konferenciji za novinare rekao kako oružane snage Irana neće oklevati da odgovore na minimalnu pretnju teritorijalnim vodama zemlje i braniće legitimna prava nacije.

Visoki vojni zapovednik je takođe odbacio strane vojne posmatrače  u Persijskom zalivu, jer, prema njegovim rečima, to potkopava regionalnu sigurnost.

Što se tiče američkih sankcija protiv Islamske Republike, kontraadmiral Tangsiri je rekao da one ne samo da nisu uticale na iransku vojnu moć, već su pojačale odbrambene sposobnosti zemlje.

U maju prošle godine su se Sjedinjene Države povukle iz nuklearnog sporazuma postignutog 2015. godine između Irana i “Grupe 5 + 1”, koju su tada činile SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina, plus Nemačka, i ponovo uvele sankcije protiv Teherana. Od tada Vašington bezuspešno pokušava da prisili iranske klijente da prestanu da kupuju iransku naftu.

Iranske vlasti, uključujući predsednika Hasana Rohanija, s prezirom odbacuju pretnje SAD i obećale su da će u potpunosti blokirati prolaz nafte kroz Hormuški tesnac, ako Iran ne bude mogao izvoziti vlastitu.

Otprilike jedna trećina nafte koju svet troši prolazi brodovima kroz Hormuški tesnac, jedna od najvažnijih strateških tačaka planete koja se nalazi na ušću Persijskog zaliva.

(Logično)

KOMENTARI4 komentara

 1. Slobodanka says:

  Očigledno je da SAD se sprema da napadne Iran. Još u novembru 2017 godine Vašington je tražio da sve zemlje sveta prekinu sve trgovinske odnose sa Teheranom, uključujući i kupovinu iranske nafte. Na takvu pretnju premijer Irana Hasan Rohani izjavio je da bi „Amerika trebalo da zna da je mir sa Iranom majka svakog mira, a rat sa Iranom majka svih ratova“. To je bio povod da Tramp ljutito uzvrati: „Nikad, nikad više nemojte da pretite SAD jer ćete se suočiti s posledicama kakve su u istoriji samo malobrojni imali priliku da iskuse.“

 2. Velika Metla says:

  Iranska vojska ne ide po svetu da ubija i pljačka,za razliku od naci-američke horde koju zovu vojskom! Iranska vojska nije napala preko 180 država širom sveta,kao što je naci-američka! Tako da je Iran 1001% u pravu što je stavio ovu divljačku i pljačkašku hordu na listu terorista! Jedini terorista na svetu je naci-amerika!

 3. Slobodanka says:

  Iz Sirije se još uvek ne povlače američke snage. Ne povlače se ni iz Avganistana. Šta čekaju? Moguće je da se nadaju važnom preokretu u svoju korist, ako bi uspeo njihov udar na Iran. Šta bi drugo mogli da pokušaju? Plan osvajanja sveta sada je zaglavljen na Bliskom Istoku te u ovoj fazi jedino im preostaje da pokušaju napad na Iran. Iran će izdržati takav napad, ali cena nafte u svetu će skočiti. Tokom narednih meseci svašta je moguće. ... Za svaki slučaj držite rezervoare napunjene do vrha i spremite biciklove... Mi jedino to možemo da uradimo.

 4. A akoM says:

  Iran ne može izdržati čak ni USA vojni napad,a pogotovo napad USA-Izrael-Zapada!Ali,ako Iran padne pred njima,tamo će instalirati svoje interese navedeni napadači,i uvaliti veliki problem Rusiji i Kini,itd.protiv kojih će se osvajača ,kasnije biti teže boriti!Zato je moguće,čak i vrlo vjerovatno,da stoga Rusija i Kina itd.,neće dozvoliti pad Irana,čak i po cijenu direktnog vojnog sukoba s USA-zapadom,a to onda znači vjerovatno proširenje i na Blistok,a to onda znači rat dalje i na EUropu!?!Ali,pošto USA paše Veliki rat,oni će prije ili kasnije napasti,pitanje je samo gdje i kad.!Odnosno dal' će druga(istočna)strana možda preventivno napasti prva,!?!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *