ТРАМП ЈЕДНИМ ПОТПИСОМ разбеснео Кинезе, ПЕКИНГ ПРЕТИ ОДМАЗДОМ

TRAMP JEDNIM POTPISOM razbesneo Kineze, PEKING PRETI ODMAZDOM

28 novembra 2019

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je zakon kojim se podržavaju prodemokratski demonstranti u Hongkongu, a odluku su osudile hongkoške i pekinške vlasti. „Danas sam potpisao zakon (…) o ljudskim pravima i demokratiji u Hongkongu „, napisao je američki predsednik, a saopštila noćas Bela kuća.

Vlada Hongkonga jutros je izrazila „duboko žaljenje“ zbog odluke Trampa da potpiše zakon i optužio Vašington da se „meša“ u unutrašnje stvari Hongkonga. Kineska vlada je zapretila „merama odmazde“ na usvajanje zakona u Vašingtonu, što bi moglo da ugrozi osetljive trgovinske pregovore dve zemlje.„Zakon koji je Vašington prikriva zle namere“, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova, ne navodeći koje bi mere Peking mogao da preduzme.

Protesti u Hongkongu održavaju se od početka juna.

Oni su tada izbili zbog predloga zakona o ekstradiciji koji je predviđao izručenje osumnjičenih Pekingu, ali su ubrzo prerasli u borbu za demokratska prava i očuvanje građanskih sloboda koje su Hongkongu garantovane 1997, kada je Velika Britanija vratila tu teritoriju Kini.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Garo says:

    Cuj USA donosi zakon za kinesku teritoriju 1 To je mrtvo slovo koje nikoga ne obavezuje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *