ТРАМП ЈОШ ЈЕДНОМ ПОКАЗАО да ће бити непријатељ Путину

TRAMP JOŠ JEDNOM POKAZAO da će biti neprijatelj Putinu

5 maja 2017

Američki Senat glasao je za zakon o budžetu „obaveštajne zajednice SAD” koji predviđa i formiranje međuresornog „komiteta za pariranje aktivnim merama preko kojih Rusija vrši skriveni uticaj”.

Pod „aktivnim merama” u Vašingtonu se podrazumevaju „tajna emitovanja, manipulacije sa medijima, dezinformacije i finansiranje agenata uticaja”, kao i „ubistva i teroristički akti”.

U sam komitet, shodno zakonu, biće uključeni predstavnici kabineta direktora Nacionalne obaveštajne službe, Stejt departmana, Petagona, ministarstva finansija, državnog tužioca,  ministarstva energetike i FBI.

Novoformirani komitet svake godine će podnositi izveštaj  Kongresu SAD, a u međuvremenu ga alarmirati o pokušajima Rusije da izvrši uticaj na Sjedinjene Države.

Državni sekretar i FBI su ovim zakonom obavezani da za ruske diplomte i personal konzulata uvedu režim odaveznog najavljivanja svako – dakle, i najkraćeg i najbanalnijeg – putovanja po teritoriji SAD. Sada ruske diplomate srednjeg i nišeg ranga moraju da vlastima SAD najavljuju svaki izlazak izvan zone od 40 kilometara oko grada u kojem službuju.

Ovo je paranoja sa samoodbrambenim uslovnim refleksom. Međutim, isti virus se širi i izvan SAD.

Portparol nemačke vlade, Štefan Zajbert, izjavio je da je Angela Merkel upoznata sa „hibridnim ratom” koji vodi Rusija  protiv Nemačke i da je ta vrsta ratovanja navodno ugrađena u rusku vojnu doktrinu.

Zajebert se na ovaj način oglasio iako je Kremlj prethodno već nazvao lažima optužbe da se Rusija bavi sajber-napadima u Nemačkoj i protiv nje.

Na Zajbertove tvrdnje odmah je odreagovala amabasada RF u Berlinu. Njen portparol, Denis Mikerin, izjavio je da je Zajbert doveo u zabludu sve koji bili prisutni njegovom poslednjom brifingu jer u vojnoj doktrini Rusije uopšte ne postoji čak ni pojam „hibridni rat”.

Mikerin je podsetio da je vlada Merkelove odustala od istrage povodom tobožnjeg uticanja Rusije na izbre u Nemačkoj zato što nema nikakvih dokaza koji bi to potvrđivali.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *