ТРАМП МЕЊА ИСТОРИЈУ: Прекид споразума с Кубом одмах

TRAMP MENJA ISTORIJU: Prekid sporazuma s Kubom odmah

17 juna 2017

Američki predsednik Donald Tramp najavio je da će „preokrenuti“ mnoge poteze prethodne administracije u vezi sa obnovljenim odnosima SAD i Kube.

Kako je naveo, reč je o „užasnom“ dogovoru koji je doveo do toga da američke investicije i putovanja pogoduju „represivnom“ režimu Raula Kastra.

– U potpunosti poništavam jednostrani sporazum prethodne administracije sa Kubom i to odmah stupa na snagu – poručio je Tramp. Restrikcije se odnose na regulative u oblasti trgovine i putovanja, navodi AP.

– Tražićemo mnogo bolje rešenje za kubanski narod i za SAD – dodao je.

Tramp je svoju odluku objavio u Majamiju gde inače živi brojna kubanska dijaspora, ističući da je Kuba dobila previše ustupaka od SAD u okviru sporazuma sa Obaminom administracijom, dodajući da „su sada ti dani prošli“.

Američki predsednik je osudio „patnje Kubanaca duge šest decenija“ i rekao da će „kada je on predsednik SAD, osuđivati zločine Kastrovog režima“.

– Mi znamo da se to dešava i znali smo da se to dešavalo – dodao je predsednik SAD.

– Sada mi držimo karte. Prethodna administracija je umanjila restrikcije putovanja i trgovanja, ali to nije pomoglo narodu Kube, samo je obogatilo kubanski režim – naglasio je.

On je kazao da će retrikcije prema Kubi ostati na snazi sve dok kubanska vlada ne oslobodi politički zatvorenike, ispoštuje slobodu izražavanja i ne prestane da progoni disidente.

Tramp je zahvalio kubansko-američkoj zajednici koja ga je snažno podržala na izborima 2016. godine i zahvalio je senatoru Marku Rubiju za savete u vezi sa Kubom i Venecuelom.

Podsetimo, Trampov prethodnik Barak Obama je pre tri godine prekinuo višedecenijske ekonomske i diplomatske barijere između rukovodstava Amerike i Kube.

Kao istorijsko je dočekano novo uspostavljanje veza između Vašingtona i Havane, 2014. godine kada je Barak Obama postao prvi predsednik od Kelvina Kulidža koji je dodirnuo kubansko tlo.

Ipak, odnosi između Kube i SAD nisu potpuno normalizovani Obaminim sporazumom, embargo je i dalje ostao na snazi i ne može da bude ukinut bez odobrenja Kongresa, zbog takozvanog Helms-Barton sporazuma, koji je “morao da potpiše” Bil Kliton 1996. godine.

Mnogi očekuju da Trampova odluka neće uticati na postojanje američke ambasade u Havani, već na činjenicu da su prethodnim sporazumom građani Kube koji emigriraju u SAD bili tretirani kao legalni stanovnici, objavio je nedavno „Politiko“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    Ju, al ce to da pogodi kubanske kurvice. Tramp nema pojma sta je Kuba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *