Трамп на границу са Мексиком послао 2.000 припадника Националне гарде, Пентагон шаље стотине војника

Tramp na granicu sa Meksikom poslao 2.000 pripadnika Nacionalne garde, Pentagon šalje stotine vojnika

29 oktobra 2018

AMERIČKI ministar odbrane Džejms Matis izjavio je danas da  Pentagon još razrađuje detalje slanja nekoliko stotina vojnika na južnu američku granicu, dok se karavan migranata polako kreće ka severu Meksika i Sjedinjenim Državama.

Pentagon je u petak odobrio zahtev Ministarstva za unutrašnju bezbednost da uputi nekoliko stotina vojnika na američko-meksičku granicu koji bi pomagali agentima graničnih patrola.Vojnici će se, zapravo, pridružiti članovima Nacionalne garde kojih je više od 2.000 već raspoređeno na granici.

U međuvremenu, prema nekim izveštajima, administracija predsednika Donalda Trampa razmatra novu uredbu kojom bi se tražioci azila i imigranti sprečili da pređu američko-meksičku granicu.

Mediji se pozivaju na izjave neimenovanih zvaničnika koji navode da vlasti razmatraju niz administrativnih i pravnih mera zasnovanih na zaštiti nacionalne bezbednosti, kako bi se migranti sprečili da zatraže azil.

Karavan migranata koji pešače ka severu još je stotinama kilometara daleko od najbliže američke granice.

A  i ne žure jer je američka duboka država isplanirala da na granicu stignu dan ili dva pred novembarske međuizbore za Kongres SAD.

Namenjena im je uloga nenaoružane `pešadije` Demokratske partije i njenih kandidata za kongresmene i senatore.

Agencija UN za izbeglice poziva Vašington da dozvoli ljudima koji beže od progona i nasilja, uključujući i one koji putuju u karavanu iz zemalja Centralne Amerike, da zatraže azil na američkoj teritoriji.

„Naš stav na globalnom nivou jeste da pojedincima koji beže od nasilja i progona treba dati pristup teritoriji i zaštiti koja uključuje izbeglički status”, izjavio je za Glas Amerike portparol UNHCR-a Andrej Mahečič.

„Ako ljudi koji beže od progona i nasilja uđu u Meksiko, treba da im se pruži pristup meksičkom sistemu azila, a onima koji uđu u SAD treba da se pruži pristup istom američkom sistemu”, rekao je Mahečič.

A što u Hondurasu – iz kojeg je karavan krenuo – nema ni rata, ni građanskog rata – nikom ništa!

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *