ТРАМП НАПРАВИО ХАОС ДРУГОГ ДАНА НАТО САМИТА: Прекршио све дипломатске протоколе, почео да виче на Меркелову, две земље напустиле самит

ТРАМП НАПРАВИО ХАОС ДРУГОГ ДАНА НАТО САМИТА: Прекршио све дипломатске протоколе, почео да виче на Меркелову, две земље напустиле самит

12 јула 2018

Амерички председник Доналд Трамп је поново напао своје савезнике због трошкова за одбрану и европске трговинске праксе током затворене седнице другог дана НАТО самита, рекла су два извора агенцији Ројтерс.

Трамп је повисио тон током састанка иза затворених врата, а посебно је издвојио Немачку, Шпанију и Белгију.Због тога су лидери НАТО-а затражили од представника Украјине и Грузије, земаља које нису чланице НАТО-а, да напусте састанак, додали су извори.

Трамп је био толико непријатан у изношењу својих добро познатих ставова да чланице НАТО-а не дају довољно новца за финансирање те алијансе, да је у једном моменту немачку канцеларку ословио именом, рекавши: „Ангела, заиста морате учинити нешто по том питању“.

Трамп је тиме мислио да Немачка треба да издваја више новца за заједничку одбрану, односно за буџет НАТО-а, на шта му је немачка канцеларка одговорила да је Немачка друга земља по реду с највише издвајања за НАТО.

По завршетку данашње седнице у Бриселу, амерички председник обратио се медијима. Он је том приликом рекао да су САД до сада за финансирање НАТО издвајале 70 до 90 одсто потребних средстава и да то уопште није фер.

„Сада смо се договорили да се то промени. НАТО чланице су пристале да издвајају више новца и ми смо срећни. Више трошења новца за НАТО не одговара Русији, сада НАТО има више новца. САД су сносиле највећи део терета. Данашњи састанак био је фантастичан. Двадесет девет држава је пристало да повећа издавања за одбрану, па тако и Немачка“, истакао је Трамп и додао да му је немачка канцеларка рекла да је Немачка спремна да убудуће учини више по питању и НАТО-а и гасовода из Русије.

Он је рекао да је годину дана „притискао“ остале чланице НАТО-а због недовољног финансирања и да је коначно успео у томе да се тај неравноправан однос промени. Истакао је и да су САД биле и остале посвећене НАТО-у, али да се неке ствари морају променити.

САД имају најбоље оружје на свету и чланице Алијансе би требало више да купују такво оружје, поручио је Трамп.

На питање новинара да ли ће променити „плочу“ чим уђе у председнички авион и напусти Брисел, Трамп је одговорио:

„Не, ја сам конзистентан по том питању. Ја сам геније.“

KOMENTARI10 коментара

 1. Miraš. says:

  Али, пролично неочекивано – иако је савезницима већ више поручио да морају да више троше на одбрану и NATO – амерички председник Доналд Трамп затражио је од европских држава-чланица да војне расходе повећају до 4 одство свог БДП. Ово је новинарима открио бугарски председник Румен Радев. Додао је да је Трамп говорио први и да је био резолутан: до два одсто БДП одмах, а потом – до 4 одсто.

 2. Pera13 says:

  Има Трамп још једног истог таквог колегу генија у Србији. Овај овде ће предати Косово тако да испадне да то народ хоће иако неће.

 3. Zoran says:

  „Не, ја сам конзистентан по том питању. Ја сам геније.“_________Sve je lud:)))

 4. Velika Metla says:

  Хахахахахахахахахахаха............,значи био састанак наци-нато + Трамп? Хахахахахахахахахахахаха.................,тооооооооооо,Трампе,тооооооо Царе! Не бринем ја за Русију,јер је Русија ВЕЧНА!

 5. Miraš. says:

  Tramp planira da će pobediti Rusiju sa gomilom EU novaca. Ko je lud da izdvaja 2% i najavljenih 4% i to od bruto društvenog proizvoda za NATO alijansu, a njena vodeća članica SAD upravo gubi u Siriji. Plaćaće baš skupo i još će izgubiti eventualni rat koji će predvoditi Amerika. Ima li još nešto debilnije od ovoga? Sirija baš loše stoji sa novcima ali itekako pobedjuje terorističke snage koje je podržavala Amerika, Izrael, S. Arabija i ostali. Od danas u južnom delu pokrajinskog glavnog grada Dara vijori se sirijska zastava. Nakon nekoliko dana borbe i pod udarom snaga SAA teroristi su odlučili da prihvate uslove Damaska i Ruskog centra za pomirenje. U narednih 48 sati predaće kompletno naoružanje. Posle pada glavnog grada Dare još brže će da se predaju preostali gradovi u zapadnom delu pokrajine.... U poredjenju sa tokom rata u Siriji ovo zvuči retardirano: "Više trošenja novca za NATO ne odgovara Rusiji, sada NATO ima više novca. SAD su snosile najveći deo tereta. Današnji sastanak bio je fantastičan. Dvadeset devet država je pristalo da poveća izdavanja za odbranu, pa tako i Nemačka", istakao je Tramp.

  • Milax says:

   Amerika poseduje svoje vojne baze po Nemackoj tzv ,,Americki sektori,,.Nemacka tj EU je Americki talac koji mora ispunjavati sve uslove Ujka Sem-a bez pogovora jer istu tu Nemacku posle 2 WW su is pepela podigli Amerikanci.Da skratim Evropa je Americka teritorija vojno,ekonomski i ideoloski.Strasenje Evrope tj ,Nemacke Rusijom je nacin da Ameri iscede is EU sto vise novca za svoje megalomanske projekte vezane za odbranu.74% Budzeta USA odlazi na odbranu tj vojne projekte......pametnome dosta

   • Miraš. says:

    Милаџ- To mi je poznato. Ali megalomanski projekat Amerike unapred se zna da biće neuspešan, dakle moraju da bacaju велике novce како им Америка диктира. Поред тога još će ih pogoditi ekonomske posledice naprimer zbog američkih санкција Iranу, Америка је почела да води трговински рат који погадја и ЕУ, migranti i dalje stižu u EU i to uglavnom iz delova sveta gde je Amerika ratovala i/ili pljačkala.

 6. goran says:

  Sto ne rece nesto o Izraelu, buduci da Amerika vec decenijama brani tu zemlju i daje joj bilione golara svake godine?

 7. branka kovacevic says:

  E deco ajd da se igramo, ja vama naredjujem, vi slusate, pa kupite od mene pracke ,onda ja idem okolo i ubijam jer se drugi ne ponasaju kako treba. Ako me ne poslusate,jer ja sam genije, e to vec nece biti dobro.E necu se vise igrati sa vama i ja cu naci nekoga da vas istuce.Pa ovako se ni deca u zabavistu vise ne igraju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u