ТРАМП НАРЕДИО ПОВЛАЧЕЊЕ САНКЦИЈА…

TRAMP NAREDIO POVLAČENJE SANKCIJA…

23 marta 2019

Američki predsednik Donald Tramp je naložio povlačenje nove runde sankcija vezanih za Severnu Koreju koje je ranije objavio američki trezor.

Taj potez američki predsjednik je objavio putem Tvitera.

„Američki trezor je danas saopštio da će dodatne obimne sankcije biti dodane već postojećim sankcijama Severnoj Koreji. Danas sam naredio povlačenje tih dodatnih sankcija!”, napisao je Tramp, naglašavujući reč “sankcije”.Portparol Bele kuće Sara Sanders nije preciznije objasnila koje sankcije je Tramp imao na umu, ali je dala obrazloženje za taj potez.

„Predsednik Tramp voli predsednika Kima i ne misli da će te sankcije biti neophodne.

Američki trezor je u četvrtak stavio na crnu listu dve brodske kompanije, sa sedištem u Kini, koje su optužene za kršenje američkog embarga protiv Severne Koreje.

Kompanije su se navodno angažovale u „obmanjujućim praksama“ kako bi pomogle Pjongjangu da nabavi neku robu, ali Trezor nije detaljno objasnio koja roba je u pitanju.

Iako bi Trampova odluka mogla malo doprineti ublažavanju napetosti, to nije značajan korak ka održivom miru na Korejskom poluostrvu, smatra Erik Sirotkin, suosnivač organizacije Advokati za mir i demilitarizaciju u Koreji.

“Sankcije predstavljaju prepreku miru. Sankcije možete povući u ponedeljak, a sankcije možete vratiti u sredu ako je to potrebno”, rekao je Sirotkin za RT.

Sankcije saopštene u četvrtak su, po svemu sudeći, izazvale reakciju u Severnoj Koreji, koja je napustila kancelariju za vezu u blizini demilitarizirane zone koju je od prošlog septembra delila s Južnom Korejom. Pjongjang nije jasno stavio do znanja da je taj potez usledio kao odgovor na sankcije Sjedinjenih Američkih Država, dok je Ministarstvo za ujedinjenje Južne Koreje jednostavno saopštilo da su službenici sa Severa sledili „upute nadređenog tela“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *