ТРАМП НАРЕДИО: Стиже Гренел са новом тактиком, ФОКУСИРАН САМО НА РЕШЕЊЕ КОСОВА!

TRAMP NAREDIO: Stiže Grenel sa novom taktikom, FOKUSIRAN SAMO NA REŠENJE KOSOVA!

26 maja 2020

Tramp naložio totalnu ofanzivu u rešavanja problema Kosova. Američki predsednik „oslobodio“ je čoveka od najvećeg poverenja Ričarda Grenela svih drugih dužnosti i naložio mu da se posveti isključivo oživljavanju dijaloga između Beograda i Prištine i sprovođenju plana koji bi trebalo da razmrsi kosovski čvor.

Ono o čemu se duže vreme spekulisalo potvrdio je u nedelju i sam Grenel, koji je na Tviter nalogu napisao „Istina“, odgovarajući tako na medijske navode da odlazi sa funkcije ambasadora u Nemačkoj. Prethodno je Trampov specijalni izaslanik za rešavanje odnosa Beograda i Prištine napustio i mesto šefa svih američkih obaveštajnih službi (kao vršilac dužnosti nadzirao je i koordinirao rad čak 17 obaveštajnih agencija u SAD).Prema rečima sagovornika, ovo je nesumnjiv dokaz da je Donald Tramp stavio Kosovo visoko na listu spoljnopolitičkih prioriteta. To je potvrdio i Grenelov portparol Dik Kastin, koji je izjavio da će Grenel ostati specijalni izaslanik predsednika SAD u dijalogu Beograda i Prištine posle informacije da se povlači sa mesta ambasadora SAD u Berlinu.

– On očekuje da se dijalog nastavi što pre, čim se završi formiranje kosovske vlade – rekao je Kastin.

Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije, ističe da ima više dimenzija kroz koje treba tumačiti potez Vašingtona.

– Prvo i osnovno jeste činjenica da će zadržati funkciju specijalnog predstavnika predsednika SAD i, po svemu sudeći, imaće više vremena da se bavi problemima razgovora Beograda i Prištine. Nema dileme da će se fokusirati na traženje rešenja i pokretanje dijaloga u smeru nekog kompromisa. Ali to nije jedini razlog. Grenel se pokazao kao izuzetno pouzdana Trampova figura i diplomata od ugleda i imaće važno mesto i tokom Trampove predizborne kampanje. Na sve ovo, ne sme se izgubiti iz vida da je Grenel povukao mnogo ozbiljnih poteza i zamerio se mnogima i činjenica da ga sada Tramp povlači može da znači i da će ga postaviti neposredno pre izbora na neku novu poziciju – ocenjuje Miletić.

Moj stav: Vladislav Jovanović, bivši šef diplomatije

Bilo kako bilo, Amerika na Kosovu mora da zadrži predominantan uticaj jer tamo ima trajni interes. Grenel će se sad ponovo aktivirati da bi pokušao da izdejstvuje uspeh Trampa na KiM uoči izbora u Americi. Ono što će mu biti otežavajuća okolnost jeste to što nama, a moguće i Prištini, slede izbori.

(Srpski Telegraf)

KOMENTARIJedan komentar

  1. šiško says:

    Još samo da nam objasne kakav to interes ima Amerika na KiM-u, pa da svi zajedno razmislimo o mogućem rešenju. Nikako ne mogu da se sam dosetim šta će americi KiM. Čak mi je smešno da tolika zemlja sa toliko poluga moći, sa tolikim bazama u celom svetu, sa tolikim saveznicima svuda okolo naokolo, može da ima bilo kakav interes na tolickom parčencetu zemljine kugle.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *