Трамп наумио да не враћа дугове земљама које су „опљачкале Америку“?

Tramp naumio da ne vraća dugove zemljama koje su „opljačkale Ameriku“?

9 novembra 2018

Piše: Ivan DANILOVautor bloga Crimson Alter

DONALD Tramp je istupio sa šokantnom izjavom. Objavio je da će likvidirati gigantski državni dug Sjedinjenih Država koji je dostigao 21,7 triliona dolara.

Glavna zagonetka današnjice zato može biti: na koji način će odlučni američki lider isplatiti tako impozantnu sumu i gde će je naći?Pitanje je utoliko važnije što i manje ili više realistični metodi rešavanja problema američkog duga mogu imati katastrofalne pobočne posledice. Doduše, praksa pokazuje da Trampa ne zaustavljaju ni najteže pobočne posledice – samo ako mu se čini da su njegove odluke ispravne.

Specijalizovano političko američko izdanje The Hill objavilo je: „Tramp se zakleo da će isplatiti dug koji se povećava brzinom eksplozije“.

Agencija Bloomberg je objavila da će Ministarstvo finansija ove godine morati da pozajmi 1,34 triliona dolara da bi sve držalo pod kontrolom, a to je dvostruko više nego prošle godine.

Kako je preneo Washington Examiner, Tramp je uprkos tome objavio: „Počećemo da otplaćujemo dugove. Imamo mnogo dugova“.

Američki lider poslednjih nedelja – upravo povodom dugova – istupio sa nekoliko teza koje moraju ozbiljno zabrinuti druge države.

Izjavio je, primera radi, da su druge zemlje faktički opljačkale Ameriku: „Sa nama se dogodilo jedno od najvećih iznošenja bogatstva u svetskoj istoriji. Naše bogatstvo je preneto u druge zemlje. To se dogodilo zato što smo imali (na čelu države) ljude koji nisu vodili o tome računa, koji nisu znali šta rade ili im je bilo svejedno. A to je neverovatno“.

Sudeći po ovakvoj retorici, izgleda da vašingtonskli lider sprema neko radikalno rešenje. I da unapred priprema publiku da joj to rešenje bude predstavljeno kao `uspostavljanje pravičnosti` ili kompenzacija za sva bogatstva izneta iz SAD.

Moguća su tri scenarija, mada Tramp od njih može napraviti i neki svoj `koktel`.

PRVI. Pod izgovorom da je Amerika bila opljačkana preko nepravednih trgovinskih sporazuma, dempinga i negativnih trgovinskih bilansa sa raznim zemljama) – predsednik SAD može objaviti da njegova zemlja neće vraćati dugove svima sa kojima ima negativan trgovinski bilans.

Ovo će, naravno, biti divljačaki i značiće da Tramp SAD doživljava SAD  kao neku veliku korporaciju koju je moguće `provući` kroz takvo bankrotstvo. Njemu, koji je sam prošao kroz seriju bankrotstava, to može izgledati kao dobra zamisao koja omogućava otpisivanje otpisivanje većine nacionalnih dugova.

Ovo Trampu dalo priliku da sebe proglasi za nacionalnog heroja, a sve nezadovoljen – neprijateljima Sjedinjenih Država ili izdajnicima države.

Ovo bi za ekonomiju SAD  imalo više nego negativne posledice jer im strani investitori više ne bi verovali.

DRUGI. Ovaj scenario bi se mogao nazvati „Zbogom, dolar!“. jer se svodi na hiperinflaciono rešavanje problema državnog duga SAD.

U američkim medijima se već pojavila informacija – koja nije potvrđena – da je Tramp predlagao Gari Konu, šefu svog ekonomskog saveta, da Vašington isplati poverioce banalnim štampanjem dolara.

Ovakvo rešenje ne bi formalno izgledalo ni kao defolt ni kao banrotstvo SAD, ali bi pojava u opticaju 22 triliona dolara srozala kurs dolara i prema drugim valutama, i prema zlatu, i prema nafti.

Dolar bi izgubio status glavne valute u svetskoj trgovini, a dolarske rezerve centralnih banaka drugih država imale bi vrednost novinskog papira.

Povrh svega, i američka ekonomija bi doživela hiperinflacioni udar, a standard Amerikanaca bi znatno pao. Ali, u tome bi postaojao i plus jer bi uvoz u SAD postao veoma skup pa bi to prinudilo ekonomiju SAD  da opet počne da sama proizvodi mnogo šta od onoga što već decenijama kupuje po svetu.

TREĆI. Tramp može naprosto izabrati da zaboravi na vlastito obećanje da će smanjivati državni dug. Međutim, to je samo prividno najracionalnije rešenje. Jer, nije Tramp počeo od dobra da govori o vraćanju dugova.

Stranci sve manje kupuju američke državne hartije od vrednosti, a Vašington mora da ih emituje u sve većem obimu zbog budžertskog deficita koji buja.

Ministarstvo finansija SAD mora da te `papire` prodaje sa sve većim kamatama – da bi ih kupovali.

To je začarani krug. Zato mnogi strahuju da se može desiti finansijska kriza teža od one iz 2008-me.

Tramp još ima priliku da izabere „kraj partije“, ali ako propusti priliku – može se suočiti sa finansijskom kataklitzmom koju apsolutno nije moguće kontrolisati.

Pitanje je da li će posegnuti za hiperinflacijom ili za defoltom – u nadi da će se američka ekonomija od toga brzo opraviti ili će pokušavati da dobije na vremenu. Da bi potpalio ceo svet pre nego što kriza poklopi samu Ameriku.

KOMENTARI2 komentara

  1. Vesko says:

    Jednostavnog izlaza jednostavno nema! Tramp je upravo zato dosao na celo SAD jer on kao dugogodisnji biznismen zna vrlo dobro da su SAD bankrotirana drzava. Njegova misija u tom pogledu je casna, prihvatio se najveceg izazova od kojeg su svi njegovi prethodnici ne samo bjezali glavom bez obzira nego ga i pravili vecim svakim svojim mandatom. Sta god da uradi posledice ce biti teske, lakog rijesenja jednostavno nema. Kada bi SAD napustila NATO i povukla svoju vojsku sa preko 100 vojnih baza po svijetu taj problem bi se mogao puno lakse rijesiti, jer gledano ekonomski to njima ne donosi nikakve prihode a proizvodi astronomske rashode, i kreira vojnu ekonomiju kod kuce koja je zavisna od kreiranja ratova i agresija na druge drzave u cemu vodecu ulogu imaju upravo njihovi fake news mediji poput CNN i ostalih, sto ne samo da odvodi tu njihovu imperiju u polozaj tiranske opresorske i najomrazenije drzave na svijetu u istoriji, nego dovodi i do moralnog i finansijskog kolapsa drzave sa sve gorim prospektima kako za SAD tako i ostatak svijeta koji se vezao za SAD politicki i ekonomski. Tako da po meni licno izlazak SAD iz NATO bi bio najbolji moguci potez, kako za SAD tako i za nas i ostatak svijeta koji NATO terorise sve vise i sve iracionalnije, i povlacenje svojih vojnih baza koje su dovele SAD imperiju pred kolaps. To je veoma tesko njima da priznaju i prihvate te cinjenice ali to je ocigledno i na povrsnu analizu.

  2. M says:

    Povlačenje USA iz NATO i ekonomije itd.općenito,tj.izolacionizam,bi doveo do prevelikih turbulencija u svijetu,tj.do borbe drugih za dominacijom,uključivo i silom, pogotovo u Euro-Aziji,jer bi ostale dalje destinacije USA vjerovatno štitila!Ali,ako USA to odluči,vjerovatno će prije toga podpaliti i Veliki Rat u Euro-Aziji u kome će"sudjelovati",a zapravo zapaliti Euro-Aziju(glavnog konkurenta za svjetskom dominacijom)da krvari,a oni će sami(USA)u izolaciji čekati i jačati i dugoročno ići na Pobjedu!To izgleda i jest njihov Plan!I Tramp izgleda nije"grana okresana",nego samo iz sjene izlazi na pozornicu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *