Трамп није на Турску свалио сву кривицу за куповину С-400, тврди да жели добре односе са Русијом

Tramp nije na Tursku svalio svu krivicu za kupovinu S-400, tvrdi da želi dobre odnose sa Rusijom

27 jula 2019

DONALD Tramp nije na Tursku svalio krivicu za kupovinu ruskih zenitnih raketnih sistema S-400.

U ne preterano jasnoj formi, ocenio je da krivice ima i na strani SAD i naveo da su se neki problemi pojavili još u vreme Obamine administracije“.Posebno je naglasio da SAD lako mogu prodati lovce-bombardere pete generacije F-35 koji su bili namenjeni Turskoj.

Nije precizirao da li se to odnosi i na četiri aviona tog tipa koja je Ankara već `dobila`, niti – šta će biti sa 1,4 milijarde dolara koje je dosad unela u program za njihovu proizvodnju.

Tramp je izjavio i da Vašington nema razloga da bude u neprijateljskim odnosima sa Moskvom.

U tom kontekstu je osudio nastojanja Demokratske partije da održava konfrontaciju sa republikancima pomoću „naduvavanja ruske opasnosti“:

„To je loše za naše odnose sa drugim zemljama. Nema razloga da ne budemo u dobrim odnosima sa Rusijom. Ne postoje razlozi zbog kojih ne bismo bili u dobrim odnosima i sa drugim zemljama“.

Realna politika Sjedinjenih Država u suštinskom je raskoraku sa citiranim Trampovim rečima.Vašington čini sve što može da spreči dovršenje gradnje gasovoda Severni tok-2, a najavljuje sve node udare (pomoću sankcija) po ruskoj ekonomiji.

Američki predsednik okomio se na Emanuela Makrona zbog poreza na američke visokotehnološke internet-gigante (Gugl, Amazon, Fejsbuk i Epl). Nazvao je taj potez Makronovom glupošću i najavio oporezovanje francuskih vina.

Još je dodao: „Ako neko treba da oporezuje naše tehnološke gigante – to su SAD. Uostalom, uvek sam govorio da je američko vino bolje od francuskog“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *