ТРАМП: Нисам против тога да НАТО престане да постоји

TRAMP: Nisam protiv toga da NATO prestane da postoji

3 aprila 2016

Republican U.S. presidential candidate businessman Donald Trump speaks at the Republican U.S. presidential candidates debate sponsored by CBS News and the Republican National Committee in GreenvilleAmerički milijarder Donald Tramp, trenutno vodeći među republikanskim pretendentima na Belu kuću, izjavio je da ne bi bio protiv toga da NATO prestane da postoji.

On je ovo rekao pred svojim biračima i simpatizerima u državi Viskonsin.

Govoreći o saveznicima SAD iz tog vojno-političkog bloka, rekao je: „Mi im osiguravamo bezbednost, mi im dajemo vojnu zaštitu i ostalo, a oni skidaju kožu sa SAD. Ali, šta mi preduzimamo? Ništa“.

U nastavku je podvukao: „Oni sve to treba da plate, uključujući i ono što je trebalo u prošlosti a nisu, ili da se gube. Ako se NATO zbog toga raspadne, to će značiti da se – raspao“.

Tramp je prethodnih nedelja govorio da NATO previše košta Ameriku i da je to „zaostala organizacija“.
Na sve ovo je američki ministar odbrane Ešton Karter odreagovao rečima: „Ključno je pitanje da li nam je potrebna kolektivna bezbednost koja podrazumeva NATO. Odgovor je – da!“

Tramp je, inače, u intervjuu listu The Washington Post ponovio i svoju raniju tvrdnju da će sigurno – bude li izabran za predsednika SAD – uspostaviti dobre odnose sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

„Kao što sam već govorio, smatram da bih mogao da se dogovaram sa Putinom. Naravno, nikada se ne može znati unapred kako će to stvarno biti. Samo glup čovek tako nešto može sa uverenošću da tvrdi, ali ja osećam da bih bio u stanju da se sporazumevam sa Putinom“.

Tramp je u istom intervjuu priznao da i dalje ceni pohvalu koju je ruski lider izgovorio na njegov račun.

Naglasio je da želi svet bez nuklearnog oružja, ali je priznao da to nije lako ostvariti.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *