Трамп обезбедио десет пута више новца Пентагону него Стејт департману

Tramp obezbedio deset puta više novca Pentagonu nego Stejt departmanu

6 maja 2017

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je svoj prvi značajan zakon, kojim će se obezbediti 1.100 milijardi dolara za finansiranje vlade do septembra.

Predlog zakona je ove nedelje prošao oba doma Kongresa, a Tramp ga je potpisao iza zatvorenih vrata u svojoj kući u Nju Džersiju. Rok za potpisivanje ističe u ponoć i da ga predsednik nije potpisao – neke vladine službe bi morale biti privremeno ugašene.

Za predlog zakona su glasali članovi obe partije. U Senatu je juče izglasan sa 79 glasova za i 18 protiv, dok ga je Predstavnički dom usvojio dan ranije, mada se 103 konzervativnih republikanaca usprotivilo zakonu.

Predloženi tekst zakona je plod dugih pregovora republikanske većine i opozicionih demokrata.

Opozicione demokrate su ocenile da su pobedili time što su sprečili da se u budžet uključi više Trampovih prioriteta, kao što je početak izgradnje zida na granici s Meksikom. Bela kuća je negirala bilo kakav poraz i navela da su izdaci za vojsku znatno povećani u odnosu na prošlu godinu i da se tim tekstom deblokiraju novi krediti za jačanje ili obnovu granične infrastrukture.

Kako je precizirala zamenica portparola Bele kuće – Sara Hakabi-Sanders, od budžetskih ukupno 1,1 bilion dolara, 598,5 milijardi dolara biće vojni rashodi (15 milijardi za pojačanu borbu protiv terorizma). Za nacionalnu bezbednost je obezbeđeno 49,3 milijarde dolara, a za Stejt departman – 57,4 milijarde dolara.

Za pomoć Ukrajini obezbeđeno je (najmanje) 410 miliona dolara.

KOMENTARIJedan komentar

  1. slobo says:

    a jes ih stampaju svaka im cast oni te pare namaju .Duzni 19 triliona dolara a samo stampaju kako ce to da I'm se obije o glavu kad tad niko nije vise lud

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *