ТРАМП ОТКРИО ШТА НОВА ВЛАСТ СПРЕМА ЧИТАВОМ СВЕТУ

TRAMP OTKRIO ŠTA NOVA VLAST SPREMA ČITAVOM SVETU

25 decembra 2020

Rampom na vojni budžet SAD Tramp daje do znanja da je on formiran za nastavak gubitničke politike, neprekidnih ratova koje Amerika vodi angažujući trupe po celom svetu i ratova koje ne može da dobije, što istovremeno slabi mogućnost američke vojske da odgovori na druge izazove, kaže za Sputnjik analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić.Predsednik SAD Donald Tramp, kako je i obećao, stavio je veto na vojni budžet koji je ranije odobrio Kongres. On smatra da proračun ne sadrži važne mere koje su potrebne za osiguranje nacionalne bezbednosti i spoljne politike SAD. Vojni budžet od rekordnih 740 milijardi dolara Tramp je nazvao i „poklonom za Rusiju i Kinu“.

Dva razloga Trampovog veta na vojni budžet

Da li to znači da bi američki predsednik više novca usmerio protiv Rusije i Kine, da li je njegova kritika odluke Kongresa spoljnopolitički ili unutrašnji manevar i koje su šanse da Tramp zaustavi konačno zeleno svetlo za budžet?

Analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić za Sputnjik kaže da su dva glavna razloga što je Tramp stavio veto na vojni proračun, a najvažniji je način na koji je u Kongresu donet, način na koji je vojna komanda učestvovala u tome, a to je nastavak suprotstavljanja Trampovoj volji.

„Tramp misli da Amerika prvo treba da se bavi svojom sopstvenom bezbednošću, da nema mogućnost da ide kroz ceo svet i nameće takozvanu demokratiju ili bilo koju drugu volju kao svoju. Da mora da štiti svoje interese u skladu sa njegovim pogledom na svet, a on je antiglobalistički, to je pogled koji je naišao na vrlo oštru reakciju političke elite u SAD“, podseća Kesić.

Globalisti iz Kongresa

On naglašava da u Kongresu sede globalisti, koji pružaju veliki otpor Trampovoj agendi vezanoj za nacionalnu bezbednosti i međunarodne odnose, politike koju je on nazvao „Prvo Amerika“.

Kesić kaže da je drugi razlog Trampovog veta na vojni budžet otpor zbog pokušaja njegovih protivnika da uspore, odnosno spreče povlačenje američkih trupa iz Avganistana, Iraka i Sirije, ali posebno iz Avganistana , zemlje u kojoj američka vojna intervencija traje najduže.

„Mislim da u velikoj meri Tramp ima podršku javnosti u Americi, reč je o običnim ljudima, glasačima koji se slažu sa njegovim pogledom, posebno na ratove, ali i generalno sa antiglobalističkim pogledom na svet. I Bajden je pre par nedelja najavio da želi da se okonča rat u Avganistanu, ali da misli da to treba da se uradi u skladu sa savetima iz Pentagona i u saradnji sa Kongresom. To govori da u suštini ta politika ima podršku među građanima, ali još na nju nije naišla u političkoj eliti i establišmentu u Vašingtonu“, objašnjava Kesić.

Senat na potezu – igra sa vatrom

Upitan, kakve su dalje procedure i da li će budžet, uprkos vetu predsednika, ipak biti usvojen, naš sagovornik iz Vašingtona kaže da su velike šanse da se to desi, jer u Senatu sede samo dvojica senatora koji su antiglobalisti, koji se kao takvi jasno deklarišu, a ostali glasaju kroz prizmu Hladnog rata i globalizma.

„Oni misle da predsednik greši kada želi da povuče trupe iz Avganistana, Sirije i drugih država, a pogotovo kada je u pitanju Nemačka i povlačenje trupa iz te zemlje. U tom kontekstu mislim da imaju dovoljnu podršku da izglasaju budžet i mimo veta. Međutim, to je istovremeno igra s vatrom, pogotovo zato što u javnosti postoji velika podrška i sa levice i sa desnice za generalni stav o povlačenju američkih trupa i završetak ratova koji svi priželjkuju“, ocenjuje Kesić.On podseća da uskoro slede izbori u Džordžiji koji će odlučiti ko kontroliše Senat. Veruje da ni demokratama, ni republikancima nije svejedno kada se izjašanjavaju o tome da su za produžetak ratova, odnosno da ne dele pogled predsednika Trampa na svet, njegovu politiku da Amerika treba da bude na prvom mestu. Kesić ističe da u tom kontekstu treba posmatrati i izjavu vezanu za poklon Rusiji i Kini.

„Tramp je uveren da pristup koji je dominirao američkom spoljnom i bezbednosnom politikom više od dvadeset godina slabi SAD, da urušava američku vojsku i sposobnost da se zemlja odbrani. Ne samo sebe, već i svoje interese u svetu. I ovim vetom on daje do znanja da je to nastavak, kako je naziva, gubitničke politike, koja je bila status kvo prethodnih administracija. Zato govori da je to poklon Kini i Rusiji, zato što tvrdi da te dve zemlje žele da Amerika non stop vodi ratove koje ne može da dobije, a istovremeno troši novac na način koji odgovara njihovim interesima“, kaže Obrad Kesić na kraju razgovora za Sputnjik.

Za predloženi budžet je glasalo 300 od 438 kongresmena, što omogućava Predstavničkom domu da bude iznad predsedničkog veta.

Nacrt budžeta predviđa i proširenje sankcija protiv gasovoda „Severni tok 2“ i „Turski tok“, ali i nastavak isporuka oružja Ukrajini, zabranu saradnje američkih i ruskih vojnika, sankcije protiv Turske zbog nabavke ruskog raketnog sistema S-400 i druge mere koje su usmerene protiv Rusije.

(Sputnjik)

KOMENTARI5 komentara

 1. milorad 4 says:

  za vlast u americi bi najbolje bilo da shvati da nisju jedini i jedinstveni.Čak i rusi i kinezi, i uglavnom svi bi saradjivali sa nekom od vizija amerike koju tramp zagovara ali bez sankcija i mafijaškog monopolističkog ponašanja na tržištu.U americi predugo vlada mišljenje da su ustvar okruženi divljim plemenima koja bi da ih pobiju i opljačkaju ,sem ono nekoliko država koje smatraju "civilizovanim saveznicima" ali ipak "drugorazrednim" koji bi bez amerike potonuli u moru divljaka.Neki kažu da ameriku voide "globalisti" ali to je LAŽ ameriku vode ksenofobna neonacistička RASISTIČKA manjina koja se samo krije iza levičarskih parola i akcija za rasnu jednakost.Američka suburbija je transmisija te vlasti a SVI znamo koja je to kategorija i mentalni malogradjanski sklop ljudi i njihovih pogleda na svet, rase i prava.Tramp samo traži da amerika konačno postane normalna država član svetske zajednioce jedna od mnogih kao i ostali,jer amerika sada to NIJE.Oni za sebe sada prisvajaju poziciju VRHOVNOG gospodara u toj zajednici a to je SMEŠNO i OPASNO.Sa takvim ksenofobnim i rasisitčkim stavovima koji i danas predstavljaju mainstream u americi mi ćemo imati sigurno gomilu novih ratova u svetu koje će povesti amerika u "samoodbrani" od "divljih azijatskih ili latiino ili crnačkih hordi".Oni uvek imaju izgovor da bi napali svakoga koga oni žele, u stvari da opljačkaju ili okupiraju.Evo ovaj rat u SFRJ je na kraju pokazao ZAŠTO je sve ovo bilo ovde,rudna bogatstva srbije su bile meta i razlog rasturanja SFRJ to je sad vidljivo, a mnogo je lakše pritiskati i ucenjivati srbiju nego složnu SFRJ.Zar ne?Kosovska priča se politički privodi kraju uskoro će biti objavljeno ŠTA je tamo od ruda nadjeno ispod kosovske mitrovice i čitavog dela južne srbije sve do prokuplja i onda će vam biti jasno zašto šiptari prde o prirodnoj albaniji i zahtevaju tzv preševsku dolinu u kojoj će verovatno biti jedan od najvećih rudnika platine na svetu.SVE što su u radili ovde kod nas je PLJAČKA i sve je amerika sa ovom vlašću uradila ovde zbog PLJČKE i tako je na svim drugim mestima svuda po svetu,jb .se njima za demokratiju u srbiji ili bilo gde drugde ali platina i zlato su zaista zanimljivi.Mislim da za njih nema šanse da više budu normalan član svetskog društva civilizovanih nacija i da ih treba RAZMONTIRATI i RAZVALITI UDRUŽENO SVIM SREDSTVIMA NA RASPOLAGANJU inače će oni SVE nas ostale DA POBIJU NA KRAJU.United States of America su nepopravljiva predatorska i pljačkaška mašina,piratski brod koji krstari u potrazi za plenom.Što pre svetska zajednica shvati to i udruži snage da ih obuzda to bolje za sve nas,za ceo svet.

  • sasulja says:

   Ameri oruzjem ne mogu dobiti ni jedan rat,ali sa ovim bioloskim (vakcinama) orizjem ce uspeti i odvest ce Svet u pakao.

 2. Zorana says:

  Tramp je prevarant koji je odglumio borbu sa dubokom drzavom. Pustio je nevidjenu kradju izbora i tako izdao pola planete! Vise nas ne zanimaju njegove prazne "seselj" price. Fuj

  • uddu says:

   Odličan komentar!Imao je moć,imao je komandu nad svim i svačim a prstom nije mrdnuo da objasni i spreči ovo sa koronom.Duboko je razočarao svakog ko normalno razmišlja.

 3. I Love persida says:

  To što nam on otkriva isto čini svakog jutra novo izdanje Dejli Post-a. Tramp je stari lisac prevarant a Kongres je jazbina iz koje vlada i sam Knez Tame ovog sveta, i vladaće sve dok ne dođe sama svetlost sa nebesa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *