ТРАМП ПОДИГАО ВОЈСКУ: У Вашингтон стиже ЦЕЛА ПАДОБРАНСKА ДИВИЗИЈА наоружана БОЈЕВОМ МУНИЦИЈОМ

ТРАМП ПОДИГАО ВОЈСКУ: У Вашингтон стиже ЦЕЛА ПАДОБРАНСKА ДИВИЗИЈА наоружана БОЈЕВОМ МУНИЦИЈОМ

3 јуна 2020

Америчке трупе из 82. ваздухопловне дивизије премештене су из своје базе у Форт Брагу у Северној Kаролини на периферију Вашингтона, наводи се у више извештаја неименованих званичника Министарства одбране САД.

Према тренутно доступним информацијама, војници су наоружани и имају опрему за немире и бајонете, а поседују и бајонете. Око 700 чланова 82. припадника САД-а сада је смештено у заједничкој војној бази Андрус у Мериленду и Форт Белвоар у Вирџинији. Ваља напоменути да је база Андрус место одакле полеће авион председника САД и налази се само неколико минута од Беле куће, непосредно изван границе престонице.Уједно, медији пишу да је 1.400 војника спремно да буде мобилисано у року од сат времена, што су навела два неименована званичника Министарства одбране САД.

Није јасно да ли је ово својеврсно звецкање оружјем од стране америчког председника Доналда Трампа који се колико јуче позивао на закон и ред док су сузавац и гумени меци летели по демонстрантима испред Беле куће не би ли стао испред оближње Цркве светог Џона ради прилике за фотографисањем. Истовремено постоји могућност да ће војне трупе заиста патролирати улицама Вашингтона.

Иначе, у САД председник је надлежан да прилично слободно слободно шаље војску у главни град, без позивања на законе или тражења дозволе, као што је то случај са државом.

Kако је на Твитеру навео Џејмс Лапорта, новинар „Асошијетед преса“, чињеница да су војници под тешким наоружањем није толико необично, али би та чињеница могла додарно да распламса постојеће тензије.

Према извештајима медија, хеликоптери америчке војске синоћ су заглушили Дистрикт на нивоу кровова приказујући јасно „показивање силе“ који је растерао демонстранте. То се одиграло недуго након што су мирни демонстранти насилно растерани сузавцем и гуменим мецима испред Беле куће.

„Њујорк тајмс“ подсећа да је главни град државе под надлежности у којој се војска може распоредити без потребе за одобрењем од гувернера. Тако је амерички председник Трамп, изјављујући да је „уништавање мирног живота и проливање крви против човечности и Бога“, наредио војсци да размешта активни батаљон војне полиције за Вашингтон.

Подсећања ради, у Америци су букнули немири након што је полицајац Дерек Шовин приликом привођења усмртио ненаоружаног Афроамериканца Џорџа Флојда тако што му је, како се наводи у кривичној пријави, осам минута и 46 секунди (8:46) држао прислоњено колено на врату. Шовин је оптужен за убиство трећег степена.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u