ТРАМП ПОДНОСИ ТУЖБУ против бивше помоћнице

TRAMP PODNOSI TUŽBU protiv bivše pomoćnice

15 avgusta 2018

AMERIČKA telekompanija AVS objavila je da su pravni zastupnici Donalda Trampa u njegovo ime pokrenutli arbitražni spor protiv njegove bivše pomoćnice Omorose Manigo-Njumen (44) koju predsednik SAD optužuje da je prekršila ugovor koji je obavezuje da ćuti o „poverljivim informacijama“.

Taj ugovor je bio potpisan 2016-te, u momentu kada je Omorosa dobila jednu od funkcija u Trampovom izbornom štabu.

Manigo-Njumen je pre nekoliko meseci sa skandalom bila izbačena iz Bele kuće, a upravo je izašla iz štampe njena knjiga koja – kako pišu američki mediji – nije nimalo povoljna ni prijatna po šefa države.

Jer, optužuje ga da je rasista, da je mrzitelj žena i da uopšte nije kvalifikovan da bude na čelu države.

Omorosa je poslednjih dana – nezavisno od knjige – objavila tajno napravljene snimke svojih razgovora sa Trampom i ljudima iz njegovog okruženja.

Čak je objavila da ima još mnogo takvih snimaka i da je spremna da ih obnaroduje.

Ovo joj se, međutim, lako može obiti o glavu jer može biti krivično gonjena zbog zabranjenih snimanja u Beloj kući u kojoj je za to potrebna posebna dozvola.

Na jednom od objavljenih snimaka – koji je predala telekanalu NBC – čuje se kako razgovara sa šefom aparata Bele kuće Džonom Kelijem. Taj ragovor je, primera radi, bio snimljen diktafonom u takozvanoj Situacionoj sobi Bele kuće koja je potpuno zaštićena od prisluškivanja.

Portparolka Bele kuće, Sara Sanders, već je optužila Omorosu za „nepoštovanje nacionalne bezbednosti“: A Tramp ju je nazvao „jadnim čovekom“.

Posle svega, ko je Omorosa Manigo-Njumen?

Rodila se u Ohaju. Njen otac Tomas Manigo je iz frankofonskog dela Luizijane, a bio je ubijen u obračunu kriminalaca kada je ona imala sedam godina.

Njen stariji brat ubijen je na sličan način 2011-te.

Uporkos tome, Omorosa je uspešno studirala žurnalistiku i izučavala Bibliju. ona se pokazala kao prava self-made woman – realizujući istovremeno svoje i crnačke i feminističke snove.

Političku karijeru je počela da pravi 1990-te. U kabinetu potpredsednika SAD Alberta Gora koji je bio mnogo liberalniji i od samog Bila Klintona.

Potom je Gorova bliska saradnica, Meri Maergaret Overbi, priznala da je angažovanje Omorose bilo njena „glavna kadrovska greška“. Ona se, uprkos, tome našla u Trampovom izbornom štabu, pa u Beloj kući.

Kada ju je Gor isterao iz Bele kuće ona je uzela učeća u zabavnom tv-serijalu „Kandidat“, koji se mogao zvati i „Novičok“, čiji je i sponzor i faktički voditelj bio Tramp. Za to je i dobio svoju zvezdu u Holivudu.

Ubrzo je dobila mesto i u All-stars Celebrity Apprentice,koju je takođe vodio Tramp.

Ona je u to vreme bila više puta optuživana za upotrebu takozvanog n-word, to jest reči koja počinje slovom „n“, a ne sme se javno izgovarati. Drugim rečima, za reč nigger.

U julu 2016-te Omorosa je na kongresu Republikanske partije stala na čelo Afroameričkog poikreta za podršku Donaldu Trampu, a potom se u beloij kući našla među desetak njegovih pomoćnika.

Šta je Tramp – kad je Omorosu uzimao za pomoćnika – očekivao od osobe koja je do nervnog sloma dovela dvoje učesnika šou-programa „Iza stakla“?

Najkontroverznnija epizoda u Omorosinom životu je ipak zagonetna smrt njenog prvog muža – filmskog glumca Majkla Klarka Dankana koji je bio kandidovan za „Oskara“ za ulogu u „Zelenoj milji“. Bio je visok 195 centimetara i ogromne fizičke snage, a umro je u bračnom krevetu od srčanog udara u 55-oj godini života.

Ona je – kada je videla da on „teško diše“ – navodno prvo pokušavala da ga sama reanimira, a potom se „molila Bogu kao nikad u životu“, pa tek potom pozvala hitnu pomoć. Majkl je dva meseca bio u komi i – umro.

La Toja Džekson – sestra Majkla Džeksona – potom je optužila Omorosu da da je „ili ubila muža ili mu pomogla da umre“.

U aprilu prošle godine ona se udala za radikalnog protestanbtskog pastora sa Floride Džona Alena Njumena koji je „registrovani demokrata“ i radio je u kampanji Baraka Obame.

Uprkos tome, Tramp je omogućio da se venčaju u njegovom hotelu u Vašingtonu. Čak i nastavak svadbene gozbe za 39 osoba u Beloj kući.

Trampu su neki već poručili: ne žali se povodom Omorose ni na šta! U zemlji u kojoj lik i šou-emisija „Iza stakla“ postaje pomoćnik šefa države – sve je moguće.

KOMENTARI2 komentara

  1. Deda Micko says:

    Ova ženica nema šanse, iznuriće je Tramponja sa advokatima, isisati krv do kraja. To je i tražila.

  2. slobo says:

    ova Gorila mu savjetnik .A ja rugobe od zene .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *