ТРАМП ПОДСЕТИО ПРЕМИЈЕРА КАНАДЕ: Зар нисте ви спалили Белу кућу

TRAMP PODSETIO PREMIJERA KANADE: Zar niste vi spalili Belu kuću

7 juna 2018

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp je tokom telefonskog razgovora podsetio kanadskog premijera Džastina Trudoa na spaljivanje Bele kuće 1814. godine, prenosi televizija Si-Bi-Si.

Razgovor posvećen američkom uvođenju carina na uvoz čelika i aluminijuma iz Kanade dogodio se 25. maja. Trudo je, prema navodima televizije, doveo u pitanje tvrdnju američkog predsednika da su nove tarife uslovljene nacionalnom bezbednošću.

„Zar vi niste zapalili Belu kuću“, upitao je Tramp kao odgovor na to.

Britanska vojska zapalila je Belu kuću 1814. godine tokom anglo-američkog rata. Teritorija savremene Kanade tada je bila britanska kolonija i njeni stanovnici su učestvovali u sukobu na strani Ujedinjenog Kraljevstva.

U Sjedinjenim Američkim Državama su 1. juna na snagu stupile nove uvozne carine za više vrsta metala iz Meksika, Kanade i Evropske unije: 25 odsto za proizvode od čelika i 10 odsto za aluminijum. Donald Tramp optužio je druge zemlje da predugo iskorišćavaju Sjedinjene Američke Države, koje su na kraju izgubile značajan deo svoje industrije i radnih mesta. Istovremeno su u toku pregovori sa Kanadom i Meksikom za promenu sporazuma o slobodnoj trgovini NAFTA.

KOMENTARI6 komentara

 1. Zoran says:

  "Teritorija savremene Kanade tada je bila britanska kolonija"__________I sada je britanska kolonija. Svako izdvaja dolar englesku kraljicu godisnje i ona s evodi kao vrh u drzavnom uredjenju, kao i u Britaniji.

 2. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  zato svi vi tamo i jeste spaljeni.

 3. Miraš says:

  Da se zna da je tada glavni dasa bio iz Britanije, a to je inače nekako "tata" od kog potiču i SAD i Kanada. Kakav tata takva i deca. Ipak glavnokomandujući pobedničke vojske zvao se Georg, u prevodu Djordje, Djuradj! Dakle samo neki Djuradj može da Vas dovede u red. .., Tramp govori o ratu izmedju SAD i Britanske imperije koji je počeo 1812 godine. Kanada je tada učestvovala u ratu samo kao britanska kolonija, a stekla je nezavisnost od V. Britanije kasnije 1867.godine. U tom ratu godine 1814 spaljeni su Vašington i Bela kuća, a američka vlada naterana je u bekstvo... Američki glavni grad osvojen je u brzoj i efikasnoj operaciji britanske vojske i mornarice. Jedna od najvećih katastrofa u istoriji SAD-a dogodila se 24. avgusta 1814. godine. Njihov glavni grad Vašington je spaljen, uključujući rezidenciju američkog predsednika i zgradu Kongresa i Senata. Vašington su spalili Britanci, za vreme Britansko-američkog rata koji je trajao od 1812. do 1815. godine. Taj rat je relativno malo poznat, a Amerikanci ga ponekad nazivaju Drugi rat za nezavisnost. Uzroci tog rata bili su dosta složeni. Jedan od njih je i to što su Amerikanci svojoj državi pokušali pripojiti Kanadu (tada britanska kolonija). Na početku tog rata V. Britanija je bila zauzeta borbom protiv Napoleona u Evropi. Tek kad je 1814. pobedila Napoleona mogla se posvetiti borbi protiv Amerikanaca. Uoči navedenog dana britanska flota je doplovila blizu Vašingtona, iskrcala se i pobedila brojčano nadmoćniju američku obrambenu vojsku (američki su vojnici većinom bili neiskusni). Britanskom flotom zapovedao je admiral sir George Cockburn. Nakon pobede nad Amerikancima, Britanci su nastavili prema Vašingtonu i spalili ga. Britanski zapovednici naredili su svojim vojnicima da pale isključivo javne zgrade, a nikako privatne kuće. Izgleda da je ta naredba i ispoštovana te civili i njihova imovina u Vašingtonu nisu znatnije stradali. Spaljena je i znamenita predsednička rezidencija poznata kao Bela kuća. Britanci su se zatim povukli. Rat je završio bez bitnih promena na obe strane. Britanci su zadržali Kanadu, a Amerikanci su vremenom obnovili Belu kuću i ostatak Vašingtona.

  • Zoran says:

   Nema nezavisnosti bez rata.

 4. Daniel Jackson says:

  Miras je korektno opisao taj rat, samo je propustio da napomene artiljerijsko bombardovanje od strane britanske flote,sto je najvjerovatnije najvece bombardovanje americkog kopna u istoriji USA.

 5. Miros says:

  "Miras" zaboravio si bracu ruse i njihovo pomaganje amerikancima u toj borbi ,zamolio bih te da zavrsis tvoj referat do kraja kako bi i drugi cittaoci mogli da sklope mozaik cele price , posto ocigledno poznajes dosta istoriju hvala ti unapred!.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *