ТРАМП ПОНОВО УДАРА НЕМАЧКУ: Симпатични су, али ако не плаћају…

TRAMP PONOVO UDARA NEMAČKU: Simpatični su, ali ako ne plaćaju…

3 aprila 2019

Američki predsednik Donald Tramp pohvalio je danas članice NATO zbog povećanja njihovih finansijskih doprinosa alijansi.

On ih je pozvao da izdvajaju još više sredstava, navodeći da SAD i dalje imaju disproporcionalan udeo u troškovima odbrane Evrope.Tramp, koji je ranije nagovestio da bi mogao da povuče SAD iz alijanse ako njene članice ne povećaju znatno svoja izdvajanja za odbranu, izdvojio je Nemačku kao zemlju koja nije u dovoljnoj meri povećala finansijske doprinose.

„Nemačka ne plaća svoj deo. Imam simpatije prema Nemačkoj, ali oni ne plaćaju koliko bi trebalo. Mi plaćamo veliki deo troškova NATO koji u osnovi štiti Evropu“, rekao je Tramp.

On se danas u Beloj kući sastao ss generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, koji boravi u Vašingtonu povodom obeležavanja 70. godišnjice osnivanja alijanse.

„Radimo zajedno na tome da neki od naših saveznika počnu da plaćaju svoj deo. U nekom trenutku, to će morati da bude povećano“, rekao je Tramp novinarima pred Stoltenbergom.

Stoltenberg je zahvalio Trampu na njegovoj „snažnoj posvećenosti NATO“ i na tome što podstiče članice alijanse da povećaju izdvajanja.

Finansijska izdvajanja 29 članica NATO, koja su bila smanjena po okončanju Hladnog rata, počela su da se povećavaju od 2014. godine, pre nego što je Tramp postao predsednik SAD.

Posle ruskog pripajanja ukrajinskog poluostrva Krim, članice su se dogovorile da povećaju budžete za odbranu i da do 2024. godine počnu da izdvajaju dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) za troškove odbrane. SAD troše oko 3,4 odsto BDP-a na odbranu.

Nemačka je na meti Trampa jer sada planira da troši 1,5 odsto BDP-a do 2024. godine. Otkako je Tramp postao predsednik SAD, ostale članice NATO povećale su budžete za odbranu za 41 milijardu dolara. Do kraja 2020. godine, povećanje će iznositi 100 milijardi dolara, rekao je Stoltenberg.

(B92)

KOMENTARI3 komentara

  1. Zoran says:

    „Nemačka ne plaća svoj deo. Imam simpatije prema Nemačkoj, ali oni ne plaćaju koliko bi trebalo. Mi plaćamo veliki deo troškova NATO koji u osnovi štiti Evropu“, rekao je Tramp.__________Tako dolazi rekatas da ti objasni sto moras da mu placas.:)

  2. samostalan says:

    Reketas reketira naciste koji su simpaticni. Pojeli vas crvi i jedne i druge.

  3. dinki says:

    Jedino što Njemačka sada radi jeste pokušaj da izbjegne rakete kao odmazdu od strane Rusije.Zato su izmjestili rakete sa njene teritorije prebacili ih u slovenske zemlje pa neka se sloveni kolju između sebe.A posle toga će oni krenuti u novi blic krig.Jednom naci uvijek naci,stari prepredenjaci.Tako im ni sjeverni gasovod koji ide ispod mora neće biti uništen.Kada se sloveni ispucaju između sebe eto nama zapadnih humanitaraca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *