ТРАМП ПОТПИСАО изградњу зида на граници са Мексиком

TRAMP POTPISAO izgradnju zida na granici sa Meksikom

26 januara 2017

donald-trump-order-afp_720 sign

Donald Tramp je – tačno u skladu sa svojim predizbornim obećanjima – potpisao ukaz o gradnji zida i ograde na granici sa Meksikom.

Portparol Bele kuće Šon Spajser objasnio je da ukaz predviđa mere sračunate na pooštravanje migracione politike i pojačavanje mera bezbednosti u celoj prigraničnoj zoni:

„Podizanje zida i ograde na granici sa Meksikom je prvi korak ka obezbeđivanju naše prozračne (južne) državne granice.“

Spajser je precizirao da je novi šef države potpisao i ukaz koji propisuje smanjivanje federalnih dotacija svim naseljima koja skrivaju ilegalne imigrante.

Sam Tramp je ove poteze najavio na svojoj Twitter-stranici: „Sutra je veliki dan za našu nacionalnu bezbednost. Među više drugih stvari – počinjemo podizanje zida (prema Meksiku).“

Ranije je američki lider obećavao da će „zid“ podizati na račun Meksika:

„Sagradiću veliki zid. Nema nikoga ko zidove pravi bolje od mene. Gradiću ga tako da neće biti ni previše skupo. Sagradiću veliki, baš veliki zid na našoj južnoj granici i prisiliću Meksiko da to plati“.

Predsenik Meksika Enrike Penja Nijeto mu je – u septembru, dok je Tramp još bio samo predsednički kandidat – predočio da njegova zemlja nema nameru da finansira bilo kakve zidove.

Nijeto je tada, nema sumnje, računao da će novi predsednik Amerike biti Hilari Klinton.

Posle izbora za šefa države, Tramp je objavio da ne odustaje od svoje namere, jedino što neće duž cele granice podizati zid jer će na nekim njenim deonicama sasvim dovoljna biti i jaka ograda.

Bela kuća je odmah posle njegove inauguracije za 45-od predsednika SAD saopštila da će zid i ograda biti u funkciji sprečavanja ilegalne imigracije i „prelivanja“ iz Meksika u SAD „banditizma i narkotika“.

Granica SAD sa Meksikom duga je 3145 kilometara.

Postojeću ogradu prema Meksiku počeo je da gradi Bil Klinton i to je potrajalo do 2000-te godine, ali ona kako-tako-štiti samo Kaliforniju od „upada sa juga“.

Džordž Buš-mlađi potpisao je 2006-te zakon koji je predviđao podizanje granične ograde dužine 1.100 kilometara. Međutim, sagrađeno je oko 900 kilometara, pa je oko 2.000 kilometara granice i do danas „golo“.

Od 1970. godine se iz Meksika u SAD  uselilo preko 12 miliona ljudi. Više od polovine – nelegalno.

KOMENTARIJedan komentar

  1. cile mile says:

    Ko god poznaje Meksikance zna da ce ih ovaj zid samo inspirisati da ga preskoce. Tramp ne poznaje mentalitet Meksikanaca. Pogresan potez.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *