ТРАМП ПОВУКАО НЕОЧЕКИВАН ПОТЕЗ: Објављује трговински рат Индији и Турској?

TRAMP POVUKAO NEOČEKIVAN POTEZ: Objavljuje trgovinski rat Indiji i Turskoj?

5 marta 2019

Predsednik SAD Donalda Tramp namerava da ukine olakšice u trgovini sa Indijom i Turskom, navodi se u obaveštenju upućenom Kongresu.

Tramp je svoju odluku objasnio time da Nju Delhi nije dao garancije pružanja američkim kompanijama „ravnopravnog i razumnog pristupa indijskom tržištu“, dok je turska ekonomija tokom važenja olakšica značajno ojačala, dok je dohodak stanovništva porastao.



Kako se navodi, ova odluka se može ozbiljno odraziti na indijski izvoz za koji su SAD glavno tržište (15 odsto svih isporuka u inostranstvo).

Sa druge strane, prema podacima analitičara Masačusetskog tehnološkog instituta, za SAD isporuke iz Indije predstavljaju samo 2 odsto od ukupnog uvoza.

Za turski izvoz odluka Trampa ima takođe negativan efekat. Prema podacima analitičara, republika šalje u SAD 5,3 odsto svoje robe (šesto po značaju tržište), dok za SAD to čini samo 0,4 odsto ukupnog uvoza.

Podsetimo, SAD se nalaze u trgovinskom ratu sa Kinom već skoro godinu dana. Obe zemlje uzajamno povećaju carine na uvoz određene robe.

(Sputnjik)

KOMENTARI



3 komentara

  1. milorad2 says:

    ma samo neka seče , baš me zanim a SA KIM će na kraju(i to uskoro) oni iz amerike uopšte trgovati.Trgovina je politika i obratno, a sa njihovom politikom će uskoro da shvate da nije sve na prodaju i da ne može sve da se otme.

  2. milorad2 says:

    i indija i turska sada komotno mogu da se okrenu nekim drugim FINANSIJSKIM tržištima je im dolari neće baš mnogo trebati , i u tome je ČAROLIJA sveske trgovine, ima i drugih banaka danas:)

  3. marko says:

    TRUMP UDARA NA SVE OCITO M U POLAZI ZA RUKOM VISE DURGIMA STETE NAPRAVITI NEGO ONI NJEMU

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *