ТРАМП ПРАВИ НОВУ ЕВРОПУ: Србија улази, Немачка испада, а за Русе…

TRAMP PRAVI NOVU EVROPU: Srbija ulazi, Nemačka ispada, a za Ruse…

9 marta 2020

Amerika ima plan stvaranja nove Evrope, u kojoj vidi i Srbiju. Upravo zbog toga, paralelno sa jačanjem Inicijative Tri mora, koja okuplja 12 zemalja i činila bi okosnicu te nove Evrope, Vašington je na velika vrata intenzivirao svoje učešće u rešavanju problema Kosova.

Ovu američku strategiju manje-više je otkrio Rojters u opširnoj analizi kojom se bavi odnosima u Evropi, a potkrepljuju je i saznanja iz diplomatskih krugova, pre svega od diplomata najjačih zemalja EU (Nemačka, Francuska, Holandija…), koje Rojters naziva državama stare Evrope.– Nije prvi put da republikanska administracija SAD pokušava da posvađa novu i staru Evropu. Koliko Amerikanci žele da se mešaju u istok Evrope, pokazuje i posredovanje između Beograda i Prištine, koje sprovodi američki ambasador u Berlinu Ričard Grenel – piše Rojters.

Različiti interesi

Kako navode sagovornici diplomate, u svemu ovome isprepletano je nekoliko različitih interesa – politički (slabljenje i razdvajanje EU), geostrateški (sve ove zemlje grupisati i odvojiti od Rusije), ekonomski (Inicijativa Tri mora je prvobitno zamišljena kao okupljanje država koje će koristiti tečni gas Amerikanaca i njihovih saveznika umesto ruskog gasa).

– Srbiju Amerikanci uvlače u ovu priču, pre svega, zbog važnog geografskog položaja, kada se pogleda teritorija koju bi ta nova Evropa obuhvatala jer je ona negde tačno na sredini tog korpusa. S druge strane, veoma im je važno da u Srbiji što više suzbiju ruski uticaj, a ovo bi bila idealna postavka za tako nešto – objašnjava jedan od sagovornika i dodaje:

– Izuzetno važnu ulogu u američkom projektu ima lider Mađarske Viktor Orban. On je stožer Višegradske grupe, čije su četiri članice, uz njegovu zemlju, tu su i Poljska, Češka i Slovačka, takođe deo ove šire grupacije – Inicijative Tri mora.

Domaćin poslednjeg sastanka Inicijative Tri mora bila je Slovenija, a sledeći će biti održan u junu u Estoniji. U međuvremenu, saradnja uključenih zemalja se proširuje, što izaziva nespokoj u tradicionalno najjačim evropskim centrima.

– U Berlinu i Parizu je zazvonio alarm – konstatuje Rojters, uz napomenu da članice Inicijative Tri mora trenutno prave nešto manje od 30 odsto BDP Evropske unije, a da je prvom skupu ove organizacije 2015. godine u Poljskoj prisustvovao Donald Tramp.

Zemlje u Inicijativi Tri mora

-Austrija

-Bugarska

-Češka

-Estonija

-Hrvatska

-Letonija

-Litvanija

-Mađarska

-Poljska

-Rumunija

-Slovačka

-Slovenija

Posmatrači:

-Albanija

-Crna Gora

-Sev. Makedonija

Šta je Inicijativa Tri mora

-osnovana 2016. godine u Dubrovniku

-u nju ušle države koje izlaze na tri mora: Jadransko, Crno i Baltičko

-sve su američki saveznici u Evropi, većina održava bliže veze sa Vašingtonom nego sa Briselom

-prvi govor u inostranstvu nakon izbora za predsednika SAD Donald Tramp održao na samitu inicijative u Varšavi

-prvobitni cilj inicijative bio je da pospeši plasman tečnog gasa iz SAD i nekih arapskih zemalja u Evropu, a da smanji potrošnju ruskog gasa

-u tu svrhu pokrenut veliki projekat postavljanja što većeg broja gasnih terminala na površini mora

-ti terminali služe za dopremanje, skladištenje i preradu tečnog gasa

-s vremenom inicijativa je iz energetske prerasla u političku, što je od početka i bio cilj

-jedna od ključnih figura inicijative je Viktor Orban i nije slučajno što ga je Tramp u maju 2019. primio u Beloj kući i najvećem jeku izborne kampanje za Evropski parlament i dao mu vetar u leđa

-Amerikanci spremili 48 velikih projekata za ulaganja investitora u zemlje inicijative

-poslednji sastanak održan u Sloveniji, sledeći u junu u Estoniji
Nemačka pokušala da bar kao posmatrač bude deo inicijative, ali je odbijenaŠansa za druge

Kako ocenjuje Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije, sadašnja američka administracija odlično je procenila da proces novog globalnog objedinjavanja Evrope može da ide u korak sa interesima SAD.

– Nova Evropa, koju bi forsirao Tramp, mogla bi da parira kineskom ekonomskom i političkom nadiranju, a u cilju jačanja suverenističkog bloka koji bi se povezao sa američkom svesti o modernizovanju Starog kontinenta i traženju novih saveznika, među kojima svakako može da se nađe i Srbija. Tramp zna da je potrebno drastično promeniti dosadašnju ideološku matricu koja se vekovima generiše kao dobrobit evroatlantske civilizacije – smatra Miletić.

Analitičar Predrag Rajić tvrdi da se Bela kuća neće lako odreći partnerstva sa Nemačkom, ali da će sasvim sigurno dati šansu novim saveznicima.

– Vašington će u narednom periodu nastaviti da radi na jačanju Inicijative Tri mora kao alternativnog pandana Nemačkoj. Srbija se u tom smislu nalazi u dobroj poziciji jer održava dobre veze sa svim stranim faktorima, a ukoliko bude jačao ovaj projekat, moći ćemo sami da odlučimo koliko ćemo konzumirati od partnerstva sa tom sferom interesa – poručuje Rajić.

(Srpski Telegraf)

KOMENTARI14 komentara

 1. Slobodanka says:

  Nemačka ispada iz ove kombinacije zato što uvozi i pretežno koristi ruski gas. Ali, Tramp se trudi da ako bi ikako mogao da napravi nelojalnu konkurenciju ruskom gasu u Novoj Evropi. Ovo izgleda kao stavljanje ovaca u tor, u tor pod imenom "Tri mora". U tom toru obavezno je da "ližemo" američki gas, ali mi smo već izgradili kroz Srbiju deo balkanskog kraka za uvoz ruskog gasa. Kad Bugarska završava svoje deo ovog gasovoda??? Na Crno more Srbija izlazi preko Dunava, ali pitanje je koliko mi taj izlaz koristimo. Imamo do Crnog mora još i kopneni izlaz preko Bugarske, do luke Burgas. Na Jadransko more više nemamo izlaz jer nas je odavno ograničile Hrvatska pod dirigentskom palicom tačnije batinom tog istog Vašingtona, a u tome je sledi Crna Gora. Prema tome nije nam mesto u toru "Tri mora".

  • Slobodanka says:

   U prvoj rečenici je izrečena VELIKA LAŽ. Amerika ima plan stvaranja nove Evrope, u kojoj vidi i Srbiju. Upravo zbog toga (!), paralelno sa jačanjem Inicijative Tri mora, koja okuplja 12 zemalja i činila bi okosnicu te nove Evrope, Vašington je na velika vrata intenzivirao svoje učešće u rešavanju problema Kosova (!)". > NE REŠAVA AMERIKA PITANJE KOSOVA ZBOG INICIJATIVE "TRI MORA", A U TOME UPAKOVANA JE JOŠ JEDNA LAŽ DA JE INICIJATIVA TRI MORA I ZA NAŠE DOBRO, NEGO DA BI KONAČNO ZAVRŠILA KLINTONOVO OSVAJANJE KOSOVA U EVROPI. DA TE SLAŽEM ONAKO, PA AKO TO NE IDE DA TE SLAŽEM OVAKO, ALI TAKO DA MOJA UVEK BUDE ZADNJA. TO JE AMERIČKI STIL. Američka spoljna politika je konstanta, neće predsednik Tramp poništiti osvajanja svojih prethodnika. To se zna. Jedino zašto im iz dupeta vire domaći pisci ovakvih tekstova? Prodaju sebe za novac, i ujedno sve nas bi da rasprodaju besplatno.

 2. M says:

  Puno bolje nego rat s Rusijom!Koji nadam se nije u prvom planu,kao obavezan i svrha!?!

  • Slobodanka says:

   Skroz pogrešno (obrnuto) ste shvatili. Posvadjali ste se i sa geografijom i sa zdravom logikom. Amerika se kroz projekat "Tri mora" širi na istok Evrope,to je tkzv. Nova Evropa, sa ciljem da bude što bliže Rusiji! Iz navedenog spiska zemalja "Tri mora" kopnenu granicu sa Rusijom imaju 4 država: Estonija, Letonija, Litvanija i Poljska, dok morsku granicu sa Rusijom imaju 2 države: Rumunija i Bugarska. Odmah u poledjini te prve linije zemalja prema Rusiji nalaze se druga linija od 4 države sa ovog spiska: Slovačka, Madjarska, Srbija, Makedonija, a odmah iza te druge linije su: Češka, Austrija, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Albanija.

  • Slobodanka says:

   Cena našeg prisustva u "tri mora" biće: 1) priznanje Kosova od strane Srbije, 2) puno skuplji i manje kvalitetan američki gas, 3) još mnogo toga po skupljoj ceni će nam uvaliti Amerika u svom interesu! Zatim verovatno ćemo svi zajedno svesrdno lizati dupe promaeričkoj Ukrajini, umesto da imamo zdrave i normalne ekonomske i političke odnose sa Rusijom.

  • Miraš says:

   U Europi postoje dve Europe: Stara Evropa i Nova Evropa. Staroj Europi pripadaju: Francuska, Nemačka, Holandija, Belgija, Danska, Italija, Španija, itd. Države Nove Evrope to su samo bivše komunističke zemlje istočne Evrope koje su u novijem periodu ušle u NATO i u EU (Poljska, Madjarska, Češka, Estonija, Litvanija, Letonija, Slovačka, Slovenija, Rumunija, Bugarska, Hrvatska, Albanija, Crna Gora, Makedonija) Tramp preuzima samo tu Novu Evropu, ne preuredjuje celu Evropu.

 3. Slobodanka says:

  Države istočne Evrope sve redom unapred su pre prijema u EU otvarale granice za konkurentniju robu iz EU i time gušile sopstvenu proizvodnju, a sve zarad ulaska u EU prepunu obećanja. To isto je uradila i Srbija. Biznismen Tramp računa ako su bile toliko lude u odnosima sa EU da rade u korist sopstvene ekonomske štete, što takve države-blesače nešto slično ne bi uradile i u korist njegove Amerike. Osim toga Poljska, Estonija, Litvanija, Rumunija, itd. pokazuju značajno veću rusomržnju spram Rusije, nego države stare Evrope. Znači sa njihovog tla moglo bi se i zaratiti protiv Rusije.

 4. milorad2 says:

  Ta inicijativa je STRAH od NEMAČKE.To je proširena tzv."mala antanta"koja je postojala kao brana i osigurač nemačkom prodoru na istok i koja je stvorena posle 1.sv.rata.USA se plaše nemačke koja počinje da se vrpolji i teži sve većoj političkoj i vojnoj samostalnosti i za to ima podršku rusije i kine.Katastrofa za "atlantiste" bi bio ekonomski blok koji inkoroporira istočnu evropu u orbiti oko nemačke i MOŽDA francuske i koji usko i DIREKTNO kroz plan "pojas i put" saradjuje ekonomski sa evroazijskim blokom država.TO bi bila ekonomska katastrofa za anglosaxonski bankarski kartel i ZNAČAJNO bi ih isključilo iz SVETSKE TRGOVINE jer koji K. treba nekome flota trgovačkih brodova ako ima brze železnice iz kine i rusije do z.evrope i obratno.Najveći deo trgovačke flote drže anglo bankarski karteli,iako ti brodovi kače razne šarene krpe i pripadaju navodno raznim kompanijama oni su deo VELIKOG TRGOVAČKOG KARTELA čije je sedište u londonu i njujorku.Ako pomorska trgovina i transport SPLASNU,splasnuće i njihovi prihodi, to znači recesiju,povratak tih država u red PROIZVODJAČA a ne POVLAŠĆENIH POTROŠAČA (da li ste se IKADA zapitali ZAŠTO svi luduju da izvoze u ameriku ili EU i kako oni mame ostale tupane da toliko žele da im prodaju robu JEFTINO?Postoji dobar razlog i razradjen mehanizam za to, ali to je preduga priča za ovu temu,i zove se dužničko ropstvo i kontrola kapitala:)) USA će sve učiniti da to SPREČI uključujući i svetski rat ako treba i to je poenta ovih akrobacija američke diplomatije, pod kontrolom LONDONSKE HEGEMONIJE.Iste igre se u evropi igraju već PREDUGO i isti scenario iz britanije već predugo prolazi i uspešno RASTURA svaku konkurenciju sa kontinenta.Mislim da dolazi vreme kada ta priča više NEĆE proči a onda će da slušamo kukanje zapadno roterdama.Ne treba se lizati sa amerikancima previše,oni su GUBITNICCI u ovom novom deljenju karata u evropi, i oni to VIDE,zato žurba i panika a ovakve inicijative su samo prdež u prazno, to jednostavno ne može da zaživi pod nekom prisilom uterivanja u tor ovoliko razlčitih država i političkih strategija kao na ovom spisku.DA, saradjivaće ove zemlje medjusobno ali samo i jedino ako postoji prirodan i neophodan put saradnje a to amerikanci NEMAJU u evropi.Oni su ULJEZI ovde.

 5. Pingback: Rojters: SAD prave „novu Evropu“ bez odobrenja „stare Evrope“, deo te priče i Kosovo - Novi Standard

 6. padre says:

  Mora se priznati, majstori su u davadnju bombastićnih imena!Sve forma a ništa sadržaja!Sve sirotinja (osim austrije i možda Češke, koje ionako neće upasti u klopku!Tri mora, jbte!

 7. Pingback: Rojters: SAD prave „novu Evropu“ bez odobrenja „stare Evrope“, deo te priče i Kosovo | ISKRA

 8. branicevac says:

  INTERMARIUM projekat katolicne crkve ili bolje reci jezuita!

 9. Beli Orao says:

  🤖🤖🤖tri mora koje budaleštine , namamiće vas na štampani novac ( papir) dati povoljan kredit a pet puta ćete ga skuplje vratiti i to ne papirom nego zlatom , samo treba da nasjednete na !!!

 10. Zoran says:

  Vidim samo drzave koje uglavnom nisu zapadno orjentisane. Cilj je porobljavanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *