ТРАМП ПРЕЛОМИО: Ставићу вето!

ТРАМП ПРЕЛОМИО: Ставићу вето!

13 децембра 2020

Амерички председник Доналд Трамп изјавио је да ће ставити вето на нацрт буџета за одбрану, упркос томе што нацрт има значајну подршку у америчком Конгресу.

„Кина има највише користи од нашег закона о одбрамбеном буџету. Ставићу вето!“, написао је Трамп на свом Твитеру.​Трамп није задовољан неким конкретним одредбама у буџету, између осталог – намером Конгреса да промени називе војних база названих по војсковођама робовласничког Југа из времена америчког грађанског рата. Како наводе присталице иницијативе, она ће помоћи у борби против расизма, а противници је називају непотребним свођењем рачуна са историјом земље.

Амерички лидер такође је захтевао да се у закону наведу мере којима се уводи одговорност друштвених мрежа и медија за садржај. Ово је повезано са личним налозима Трампа и представника медија: Твитер, Фејсбук и друге платформе често означавају изјаве председника као дезинформације или контроверзни садржај, шеф државе их оптужује за цензуру и покушаје да утичу на политику. Ако друштвене мреже и медији буду правно одговорни за садржај, то ће нарушити традицију успостављену у Сједињеним Америчким Државама и, дефакто би могло да им изузетно отежа рад. Конгрес не подржава Трампа у његовој тежњи да наметне такву одговорност.

Нацрт буџета од 740 милијарди долара добио је одобрење већине сенатора и више од две трећине чланова Представничког дома. Уз овакав ниво подршке, документ ће превазићи забрану председника.

Нацрт, између осталог, предвиђа проширење ограничења према руским гасоводима „Северни ток 2“ и „Турски ток“, даље испоруке оружја Украјини, забрану сарадње америчке и руске војске, антитурске санкције због испорука руских ПВО система С-400 и друге мере усмерене против Москве.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. I Love persida says:

    Pa naravno da će uz takav nivo podrške dokument prevazići zabrane predsednika, kongres vlada, tramp je sekao vojni budžet, ali ovi imaju iskukanu ratnu sekiricu tj. tomahawk. Najlepša stvar u svemu je taj što je Melany ili već ta neka njegova frizerka počela da mu radi bolju frizuru i boju kose, a kada bikonji vežu crvenu kravatu to znači "sklanjaj se s puta". E tako je u ameriki. Bikonji sikće dim iz nozdrva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u