ТРАМП ПРЕСЕКАО: Донео одлуку у вези Косова!

TRAMP PRESEKAO: Doneo odluku u vezi Kosova!

8 februara 2020

Predsednik SAD Donald Tramp pojačao je pritisak na ‘premijera’ lažne države Kosovo Aljbina Kurtija, zbog čega je ovaj posle samo tri dana na novoj funkciji morao da popusti i najavi da će uskoro ukinuti nelegalne takse od 100 odsto na uvoz robe iz centralne Srbije.

Neposredno nakon oštrog zahteva specijalnog Trampovog izaslanika Ričarda Grenela, Kurti je morao da odustane od carinskog rata sa Beogradom, koji mu je bio jedno od glavnih obećanja u kampanji. Kako bi pokušao da u svojoj javnosti umanji poraz, takozvani premijer je izjavio da će takse na robu iz Srbije biti ukinute u zamenu za potpuni reciprocitet, ne objašnjavajući uopšte šta podrazumeva taj ‘reciprocitet’ pošto Srbija lažnoj državi Kosovo nikada nije uvodila nikakve takse.Albanci u panici

Aljbin Kurti je ukidanje nelegalnih taksi najavio posle sastanka sa šeficom EU na Kosovu Natalijom Apostolovom.

– Takse na robu iz Srbije biće ukinute u zamenu za potpuni reciprocitet. Nova vlada smatra da je politički, ekonomski i trgovinski reciprocitet zamena za ukidanje taksi od 100 odsto. Ne nameravamo da se vraćamo na asimetrične odnose. I DSK i moja partija saglasni su oko reciprociteta. Čak i oni koji su u opoziciji, oni koji nisu glasali za nas i ne slažu se sa nama o mnogim stvarima, saglasni su sa reciprocitetom... – rekao je Kurti, dok je Apostolova ponovila da je Brisel bio više nego jasan u zahtevu za ukidanje taksi i nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Da je Kurti ozbiljno rešio da ukine takse, potvrđuje i Ramuš Haradinaj, bivši ‘premijer Kosova’, koji od svog naslednika traži da nipošto ne ukida nezakonite namete na srpsku robu sve dok Beograd ne prizna lažnu državu.

– Aljbine, nemojte kamuflirati ovu suverenu odluku nejasnim izrazima kao što je ‘reciprocitet’. Ne ukidajte porez, Aljbine. Ne odustajte zbog nekih privremenih poena koje možete dobiti od međunarodne zajednice. Preispitajte odluku. Protiv Srbije treba da budemo zajedno, bez obzira na dosadašnja i buduća međusobna neslaganja, sve do uzajamnog priznavanja – napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Komentarišući ove navode, predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga Milisav Paić podseća da je Kurti po dolasku na novu funkciju dao niz militantnih izjava koje su očigledno veoma loše primljene kod pokrovitelja Kosova.

– To je izazvalo žestoke reakcije i Vašingtona i Brisela, i Kurti je morao da popusti sa taksama… Nije još jasno šta Kurti podrazumeva pod reciprocitetom na eventualno ukidanje taksi, ali on najverovatnije ima u vidu zahtev da Srbija obustavi aktivnosti usmerene na povlačenje priznanja takozvanog Kosova… – kaže Paić.

Mora da sluša

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost ocenjuje da je Kurti svestan da bi u slučaju da se dodatno zameri Vašingtonu okončao svoju političku karijeru.

– Kosovo je sve samo nije nezavisna država, i to se iznova dokazuje. Ukidanje taksi od 100 odsto na srpsku robu otkočiće dijalog, ali smo od konačnog dogovora još veoma, veoma daleko – napominje Rajić.

(Informer)

KOMENTARI6 komentara

 1. krojač says:

  Haradinajeva reakcija je razumljiva. Zašto dozvoliti da kurti prodje bolje od murti? Ači malo mi je nejasna američka pozicija. Do pre neki dan su zahtevali da Srbija zauzvrat prekine da lobira za povlačenje priznanja nezavisne države kosovo, a ovde to nije pomenuto. Da li to znači da su ameri shvatili da postoji ogromna razlika izmedju taksi i lobiranja, da je lobiranje sasvim u skladu sa medjunarodnim pravom, kao i da je potpuno očekivano i da bi se tako ponašala svaka država sa sličnim problemom (mada se sličan slučaj ne može ni zamisliti). Dalje mi nije jasno šta ameri očekuju, do kakvog rešenja će dovesti pregovori koji bi trebalo da uslede? Šiptari bez velikih pritisaka neće pristati ni na kakvo rešenje u skladu sa rezolucijom 1244, a Srbi ni pod kakvim pritiskom neće pristati ni na jedno koje bi odstupalo od nje. Ako se bilo ko usudi da potpiše tako nešto biće čuda na čitavom Balkanu, tu će se verovatno uključiti i Rusija i druge evropske države, moguće je da ni Kina neće moži da ostane po strani i eto ti novog svetskog rata. Ako je izazivanje takvog rata trampova ideja, onda je na dobrom putu. Prilično dobro kuva svoju i svetsku javnost, ali nas ovde više niko ne može varati. Mi tačno znamo šta nam je činiti.

  • Predrag says:

   aj sad baš da vidimo koja zenlja će da povuče priznanje. To obećanje će se naravno prećutati. Hoće li više neko napraviti to teslino oružje da konačno izvršimo taj genocid.

 2. Dejan says:

  Ma šta ovi Šiptarski kozojebci znaju sta on priča

 3. padre says:

  U kom smislu je to on "presekao"?

 4. Kosovac says:

  Pametne Šipe, odglume sa Amerikancima neku Taksu 100%, pa onda kažu glupim Srbima da će da popuste, ukinu Taksu. Ali onda je red da glupi Srbi, i oni popuste, niko im nije kriv što se ranije nisu setili. Znači, Šipe digli pa popuštaju, a Srbi samo popuštaju pošto nisu digli. Sreća da Srbi imaju hrabrog i pametnog predsednika, ubeđen sam da će on sve rešiti uz pomoć Ane Brnabić, imaju oni dobro razrađen sistem nemešanja u tuđe poslove i suverenitete. Ako išta drugo, Vučić ume zvučno i tečno da protestvuje.

 5. Nine says:

  Uvek svaki naslov režimskog blatoida neizostavno sadrži ili naslov da je neko u panici, ili se ta otrcana fraza nalazi u podnaslovu. Nekad su to SAD, nekad NATO, nekad vlasti "Republike Kosovo" (kako je naziva Briselski sporazum) i uvek je tema ukidanje carinske stope koju režim naziva taksom. I naravno nastavlja se dijalog. O čemu? O pravno obavezujućem sporazumu, što je drugi naziv za formalno pravno priznavanje nezavisnosti Kosova, jer ni vlast iz Prištine, ni pokrovitelj pregovora, neće da čuju ni za kakvo razgraničenje. Ko je lud da se odrekne onog što mu je u Briselu dato. I onda Vučić može konačno otići kod Donalda Trampa, ali ne sa Hašimom Tačijem, kako je to ranije najavljeno, već sa Aljbinom Kurtijem, da Tramp svečano nazdravi Vučiću i potapše ga po ramenu još podrugljivije nego što je to učinio suprug njegove protivkandidatkinje na predsedničkim izborima Bil Klinton, čiju je kampanju Vučić podržao, zato što je pametan. Ko će posle toga biti u panici nije teško pretpostaviti. Svakako Srbi sa još uvek AP Kosovo i Metohija, dok je vlast svečano ne izbaci iz Ustava Republike Srbije. E onda će "direktor kancelarije" ostati bez direktorske fotelje, ako mu Aco Srbin ne obezbedi novu direktorsku fotelju, koja neće imati nikakve veze sa "geografskom regijom" kojoj je dao međunarodni pozivni broj +383. Nazdravlje!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *