ТРАМП ПРЕСЕКАО: Следи оштрија и „много јача“ реакција САД због још једне ракете Пјонгјанга

TRAMP PRESEKAO: Sledi oštrija i „mnogo jača“ reakcija SAD zbog još jedne rakete Pjongjanga

29 aprila 2017

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa mogla bi da odgovori na novu raketnu probu Severne Koreje ubrzavanjem planova za nove američke sankcije protiv Pjongjanga, uključujući moguće mere protiv posebnih severnokorejskih i kineskih entiteta.

Moguće je da se nešto ubrza, rekao je neimenovani američki zvaničnik i dodao da je raketna proba Pjongjanga „vrsta provokacije“ uoči izbora 9. maja u Južnoj Koreji.

Američki zvaničnik, koji je insistirao na anonimnosti, rekao je da bi Vašington lansiranje rakete mogao da smatra ozbiljnom prekretnicom, odnosno to bi moglo da izazove mnogo jaču američku reakciju.

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je nakon lansiranja rakete da Severna Koreja ne poštuje Kinu i njenog predsednika, kada ispaljuje rakete.

Nešto ranije, državni sekretar SAD Reks Tilerson zatražio je na sastanku Saveta bezbednosti UN uvođenje novih sankcija Severnoj Koreji, ocenivši da bi bilo „katastrofalno“ ukoliko se ne deluje protiv nuklearnog programa te zemlje.

Pre nego što je Severna Koreja lansirala raketu, kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji izjavio je na sednici SB UN da nije samo na Kini da rešava problem sa tom zemljom.

„Ključ za rešavanje nuklearnih problema na poluostrvu nije smo u rukama Kine“, rekao je Vang Ji.

Inače, ovo je četvrto ispaljivanje raketa koje je od početka marta izvela Severna Koreja.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *