Трамп прети венецуеланским генералима! ЗНА СЕ ДАТУМ ПОЧЕТКА ВОЈНЕ ИНТЕРВЕНЦИЈЕ

Tramp preti venecuelanskim generalima! ZNA SE DATUM POČETKA VOJNE INTERVENCIJE

19 februara 2019

DONALD Tramp sve više funkcioniše kao klasični američki militarista-imperijalista.

Predložio je pripadnicima venecuelanske armije – posebno generalitetu – da izaberu: ili da se priklone opoziciji, kojom diriguju iz Vašingtona, ili će „izgubiti sve“.

Naglasio je da u prvom slučaju mogu računati na amnestiju, ne precizirajući šta bi „izgubiti sve“ tačno podrazumevalo. U svakom slučaju, poručio im je da ih ne bi čekalo ništa dobro.Tramp je na ovaj način istupio na Međunarodnom univerzitetu Floride u Majamiju. Dodatno je poručio vojnom vrhu Venecuele:

„Mi smatramo da oružane snage Venecuele igraju životno važno ulogu procesu mirnog prelaska na demokratiju. Ako ostanu na strani Madura – za njene pripadnike neće nigde biti pribežišta ni lakog izlaza iz situacije. Neće im biti nikakvog puta nazad. Izgubiće sve“.

Tramp je direktno pozvao venecuelansku armiju da prihvati amnestiju koju im nudi Huan Guaido i da „prožive život u miru i sa svojim porodicama“:

„Guaido, kao ni Sjedinjene Države, ne stremi osveti. Ali, uslov je da otkažete poslušnost Maduru.“

Prethodno je Bela kuća objavila da SAD znaju u kojim državama venevuelanski visoki oficiri i njihove porodice kriju novac.

AMERIKANCI NAPADAJU 23. FEBRUARA

ZA Venecuelu 23. februar može biti „dan D“. Voljom zvaničnog Vašingtona.

Američki državno-vojni vrh isplanirao je da toga dana otvori granicu Venecuele bez dozvole Karakasa sa teritorije Kolumbije. Za to će iskoristiti „konvoj humanitanre pomoći“ u kojem svi imaju instrukciju da se ne obaziru na „stop“ venecuelanskih graničara i vojnika.

Ukoliko dođe do primene sile – Vašington će ne samo za sve `smrtne grehove     optužiti vlast Nikolasa Madura nego i iskoristiti priliku za vojnu intervenciju.

Za „Milosrdnog anđela“ na drugi način.

Ovo, naravno, odlično znaju ne samo u rukovodstvu Venecuele.  Moskva je plan Bele kuće, Stejt departmana i CIA već nazvala „provokacijom“ i poručila im da bi – umesto što se šepure sa mizernom humanitarnom pomoći (koju bi delio njihov eksponent Huan Guaido) – trebalo da ukinu sankcije uvedene Venecueli i da deblokiraju račune njenih državnih firmi.

Portparolka Ministarstva inostranih poslova RF Marija Zaharova dodatno je razjasnila poziciju svoje zemlje:

„Situacija u Venecueli se razvija u zabrinjavajućem smeru. Opozicija, koju na to podstiče Vašington, planira za 23. gfebruar događanja koja se, u stilu velikog Gabrijela Garsije Markesa, mogu nazvati hronikom unapred najavljene provokacije. Plan da `humanitarni konvoj` probije granicu i uđe u Venecuelu sračunat je ili na izazivanje raskola u njenoj armiji ili na žrtve koje bi bile iskorišćenje za primenu sile izvana “.

Zaharova je navela da su američke sankcije Venecueli od 2013-te nanele 345 milijardi dolara štete i da su sračunate na  izazivanje ekonomskog kolapsa te latinoameričke zemlje.

Podsetila je da  su SAD 1986-te u Nikaragvu svojima pod maskom `humanitarne pomoći` ubacile partiju oružja, a da je tom operacijom rukovodio Eliot Abrams koji je postavljen za specijalnog predstavnika SAD za Venecuelu.

Vlada u Karakasu, naravno, bne sedi skrštenih ruku. Već je objavila da će izbeglicama iz Venecuele, koje su skoncentrisane u kolumbijskom prigraničnom gradu Kukuta, dosataviti 20.000 paketa pomoći.

Istovremeno će na mostu „Simon Bolivar“ koji spaja dve zemlje organizovati koncert u kojem će učestvovati domaći i strani izvođači.

U režiji američkih agenata, u međuvremenu su se oglasila petorica „venecuelanskih snajperista“ koji su Madura optužili za „glad u zemlji“. A na direktno pitanje – da li će okrenuti oružje protiv Madura – odgovorili sa „da“.

Svi su van Venecuele već sedam dana, a navedena su imena samo dvojice – Huan Idalgo i Manuel Sifontes.

KOMENTARI4 komentara

 1. Zivoder iz Oseka i Ovcare says:

  Valda ce sad konacno onim "ANALiticarima" koji misle da je Trump pozitivac, postati jasno ko je I sta je on; kao I svaki drugi predsednik nacistickih sjedinjenih drzava-seljober i lazov.

 2. milorad2 says:

  od kolonijalnih vremena 19 veka , nije se ovako otvoreno pretilo. čak je i htiler pokušavoa da zadrži odredjenu dozu prikrivanja i pozivanja na neke "interese" ili bar minimalnuo glumatanje veličine i civilizovanosti.Ovo što aerička ANARHISTČKA država i vlada rade je upravo ono što se može očekivati u spoljnim psolovima od jedne države u anarhiji i pod kontrolom militarističke hunte.Ovo što se dšava ivenecueli je otvoren izazov celom svetu, pljunuli su na civilizaciju i sebe proglaasili IMPERIJOM.

 3. Slobodanka says:

  Ali ti snajperisti nisu više u Venecueli, nego otišli su najverovatnije u Kolumbiju te nišaniće nekog tamo gde su. Predsednik Kolumbije se zove Ivan Duke Markez (Iván Duque Márquez).

 4. Budi Bog s nama says:

  No pasara, neće proći mister Tramp, nijedna hemisfera nije vaša jer ste došljaci koji su izvršili genocid na indijanskoj hemisferi, zato vas rokaju sile Božije, a uskoro će i vojska Božija, dakle pokajte se i obratite dok ne ogreznete u ubistvima i otimačini u još većoj meri.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *