ТРАМП ПРИХВАТИО Кисинџеров план!

TRAMP PRIHVATIO Kisindžerov plan!

1 avgusta 2018

Piše: Ivan DANILOV, autor bloga Crimson Alter

AMERIČKI mediji aktivno se bave takozvanom „Kisindžerovom strategijom“ koja je razotkrivena prethodnih dana.

Po verziji The Daily Beast, 95-godišnji bivši državni sekretar navodno je uspeo da svoju strategiju učini ključnim elementom spoljne politike Donalda Ttrampa.

Iz pet izvora u Trampovoj administraciji se saznalo da se plan „patrijarha američke diplomatije“ navodno svodi na korišćenje Rusije kao „ovna“ (starinske sprave za probijanje vrata i zidova ttvrđava) priotiv Kine koja ugrožava planetarnu hegemoniju SAD.Američki novinari tvrde da je Tramp prihvatio taj pristup i da time treba objašnjavati neke njegove gestove prema Rusiji i Vladimiru Putinu.

U toj šemi je Rusiji namenjena uloga instrumenta. Još konkrentije: od Kremlja se očekuje da pristane da aktivno učestvuje u procesu koji američki analitičari nazivaju saterivanjem Kine u `bocu` iz koje se više neće moći da izvuče.

U suštini, Rusiji se predlaže da prema Kini igra ulogu koju Ukrajina igra prema Rusiji: da bude žarište napetosti, izvor rizika i aktivnbi učesnik moguće ekonomske i logističke blokade Kine.

Nisu od juče glasine da će državnom vrhu Rusije biti predložen antikineski aranžman. O tome se raspredalo i u analtičkim tekstovima sa obe strane Atlantika.

Treba posebno ukazati da ni Bela kuća, a ni Kisindžerov kabinet, nisu našli za potrebno da demantuju pisanje The Daily Beast.

Teško da ćemo ikad saznati šta je tačno Kisindžer predložio Trampu i njegovom zetu Džaredu Kušneru koji u Beloj kući koorinira spoljnu politiku. Nezavisno od toga, mogućnost da u Vašingtonu postoji neki „antikeineski dnevni red“ – idealno objašnjava ono što američka strana preduzima povodom Rusije, uključujući i najnovije sankcije i samit u Helsinkiju.

Sam Tramp (tačnije, njegov „literarmi crnac“Toni Švarc) iz knjige „Veština pregovaranja u biznisu“, a takođee mnogi njegovi bivši partneri i kontra-agenti iz biznisa tvrde da je njegov tipični metod, pomoću koje je budući predsednik SAD ostvarivao uspehe u poslovnim pregovorima, bio u ovome: prvo pretiš, maksimalno žestoko, a potom predlažeš sasvim mali ustupak koji ništa ne znači, ali napram pretnji izgleda kao velika milost.

Konkretno, Tramp je često pretio da će raskinuti dogovor u celini i od svega napraviti javni skandal – samo da bi od druge strane dobio dodatne ustupke.

Sada su u njegovim rukama mnogo ozbiljnije poluge za uticanje, pa se povećao i arsenal mogućih pretnji.

Ovo se već dobro videlo u njegovom dosadanjem trgovinskom ratu sa Kinom. U slučaju Rusije, njegova šema je još očevidnija: protiv nje se uvode sankcije (štap), najavljuju se nove sankcije (pretnja štapom), a šargarepa je – mahanje mogućim ukidanjem sankcija, sa povratkom u „civilizovani svet“.

Tramp je u biznisu šest puta prolazio kroz korporativno bankrotstvo, a nekoliko puta je njegova pregovaračka strategija dovodila do toga da su ga naprosto izbacivali iz projekata koje je on inicirao…

Teško je i zamisliti neproduktivniju taktiku opštenja sa Vladimirom Putinom od one koja je postala Trampova vizit-karta- Ruski lider je već pokazao da se od Rusije ustupci ne mogu dobiti pretnjama i pritiskom…

Ako su informacije o „Kisindžerovom planu“ tačne – u informativnom prostoru Rusije će se pre ili kasnije pojaviti `artiljerijska podrška` tom planu. Paralelno će ići antikineska histerija  i uveravanja da će Rusija, ako uđe u savezničke odnose sa SASD, bukvalno procvetati.

Međutim, koliko god bila slatka obećanja povezana sa udruživanjem sa Vašingtonom protiv Pekinga – pristajanje na „Kisindžerov plan“ za Rusiju bi bilo velika greška.

Dovoljno je i samo pogledati na Ukrajinu pa videti u šta se prertvara zemlja koja pristane da bude korišćena kao „ovan“ protiv velike susedne sile.

Povrh svega, svaki aranžman sa SAD donosi kolosalan rizik jer u današnjoj američkoj političkoj realnosti i „istorijski sporazumi“ mogu lako biti anulirani pri promeni predsedničke administracije.

Kisindžer i Bžežinski su kreatori kinesakog ekonomskog čuda. Oni ne samo da su ubedili Niksona da iskoristi Kinu protiv SSSR, nego su obezdedili da u Kinu bude upumpan novac i da joj se otvori američko tržište. Obezbedili su i da taj Niksonov potez poštuju kasniji predsednici SAD.

Mržnja demokrata i republikanaca prema Sovjetskom Savezu bila je dovoljna da se u „Niksona“ ne dira. Stvari su se promenile tek sada sa Trampom koji u Kini vidi potencijalnu pretnju opstanku Sjedinjenih Država, ali tako ne misli cela američka politička elita.

Tramp  i njegov tim, sudeći po onome što čine, veruju da uz pomoć štapa sankcija i diplomattske šargarepe mogu Rusiju uvući u svoju antikinesku postavku.

Međutim, šanse da to izvedu ravne su nuli.

Suštinski dijalog između Moskve i Vašingtona može početi tek kad u Beloj kući shvate da je Rusija jedan od polova sile u svetu sa svojim pravima i interesima, a ne geopolitički `ovan` za razbijanje Kineskog zida.

(Fakti)

KOMENTARI8 komentara

 1. Maximus says:

  Gluposti.Bas ce nama da jave sta ce kako ce,:)))

 2. solac says:

  Za ameriku su sve opcije potrosene,osim rata.

 3. goran says:

  Senilni starac od 95 godina smislio kako da nadmudri Rusiju i Kinu. Pa, to ima samo u Americi.

  • Velika Metla says:

   Goran,kako mediji izveštavaju naci-amerikanci su pukli i u Avganistanu! Morali su deo teritorije da prepuste Talibanima! Toliko o njihovoj "moći"! Tolike godine svesnog žrtvovanja glupih vojnika za račun punjenja džepova vlasnika "duboke države>" za ništa i za nikakav interes tih glupana vojnika! Hahahahahahahahahaha..................!

 4. raikkonen says:

  maa kako da ne..eno sve vidim kako rusija udara na kinu sa gasovodom sila sibira.i sa severnim morskim putem specijalno za kineze gde usteda na jednog broda od 60-70000 brutoregistarskih tona je oko pola miliona dolara...jer nece placati arac hegemonima ako idu duzim putem sa juga kojeg svi koriste...nista od ove fejk informacije

 5. Sasulja says:

  Ameri imaju najveci strah od mira,jer njima samo rat odgovara ali naravno ne na sopstvenoj teritoriji.

 6. Flash says:

  To je tako naivno, ne znam koja budala će da nasedne na tu strategiju na nivou dečijeg vrtića...

 7. mister x says:

  ljudi,manite se ovih medijskih gluposti,jedina realna opasnost za ameriku je rusija,ova putinova koja raspolaze nekonvencionalnim oruzjem(mikrotalasni, SHF,laserski i plazma topovi),raketama nudol.rudolf,S-500,S-400,podvodnim dronom posejdon(snaga bojne glave 100MT i vise),a na petoj generaciji podmornica (operativne od 2022) imace i MHD pogon!ovo je dovoljno da pokusaju onesposobiti americki nuklearni potencijal!misljenja sam (magistar sam teorijske fizike),da rakete sa podmornica i iz baza u dakoti,nebraski i drugim drzavama u kojim ih drze,ne mogu probiti ovaj mocni zid,a oni ne mogu zaustaviti rusko oruzje nove,kao ni ono stare generacije!kakva kina,to sto ce kina do 2020 imati veci BDP,ne znaci da amerikanci i dalje nece biti ekonomska sila,sa BDP-om od 17.000 milijardi dolara(doduse sa nekih 20.000$ po glavi stanovnika,sto je realan pad)!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *