ТРАМП првог генерала Америке назвао „тупаном“ коме треба судити

TRAMP prvog generala Amerike nazvao „tupanom“ kome treba suditi

16 septembra 2021

ŠEF američkog združenog generalštaba – general Mark Mili – samostalno je preduzeo strogo tajne radnje kako bi sprečio Donalda Trampa da izda moguće naredbu za izvođenje opasnog vojnog udara ili upotrebu nuklearnog oružja.Učinio je to dva dana nakon napada Trampovih pristalica na Kapitol 8. januara.

Ovo su u svojoj novoj knjizi „Opasnost“ objavili američki novinari Bob Vudvard i Robert Kosta, u kojoj tvrde da je „juriš na Kapitol“ duboko je šokirao Milija.

Navode da je general čak „bio siguran da je kod Trampa nakon izbora došlo do ozbiljne mentalne regresije jer je bio gotovo izbezumljen, vikao na zvaničnike Bele kuće i gradio svoju alternativnu stvarnost o beskrajnim izbornim zaverama“.

Dvojac Vudvord-Kosta piše da je Mili stahovao da bi Trump mogao da se „otrgne kontroli“. Navodno je rekao: „Nikada ne znate šta je predsednikova pokretačka tačka“.

General je zato odlučio da sazove tajni sastanak u Pentagonu 8. januara radi razmatranja moguće otpočinjanje vojnih dejstava, uključujući lansiranje nuklearnog oružja.

Višim vojnim zvaničnicima zaduženim za Nacionalni vojni komandni centar, Mili je naredio da ne slede ničija naređenja bez njegovog znanja.

„Bez obzira šta vam kažu, vi izvodite proceduru. Prolazite kroz ceo proces. A ja sam deo te procedure“, rekao im je Mili.

Prema „Opasnosti“, Mili je postao zabrinut zbog „ekstremnog rizika“ koji je situacija predstavljala po nacionalnu bezbednost SAD. Zbog toga je dva puta „zaštićenom vezom“ razgovarao sa najvišim kineskim generalom, čija zemlja je navodno bila u stanju „povišene pripravnosti zbog haosa u Sjedinjenim Državama“.

Nakon toga je Mil, kako pišu autori, imao direktan telefonski poziv od spikera Predstavničkog doma Nensi Pelosi koju je pokušao da uveri da je nuklearno oružje SAD bezbedno.

Ona mu je rekla: „Znate da je [Tramp] lud. Odavno je izgubio razum“.

Vudvard i Kosta u knjizi navode da joj je Mili na to uzvratio:

„Gospođo spiker, slažem se sa vama u svemu.“

Tramp je sve ovo doživeo kao podmetanje da je planirao da napadne Kinu.

Tvrdnje generala Milija nazvao je lažnim.

Ocenio je da su „Opasnost“ iskonstruisali „jedan slab i neprofesionalan general“ i dvojica novinara koji je odbijao da daje intervjue jer se bave izmišljanjima.

Posebno je naglasio: „Nikad nisam ni pomislio da napadnem Kinu. Peking je toga bio svestan“.

One koji su izmislili i objavili „Opasnost“ nazvao je „bolesnim i ludim“. Pritom je apostrofirao Milija:

„Njemu treba suditi za izdaju – ako je postupao onako kako je u toj knjizi objavljeno. Pogotovo što je taj tupi general organizovao najgore moguće povlačenje SAD iz Avganistana, ostavljajući iza sebe mnoge poginule i ranjene vojnike, mnoge američke građane i najnoviju i modernu vojnu opremu u svetu vrednu 85 milijardi dolara“.

Tramp je na račun „tupog generala“ Milija rekao i ovo:

„On je iza leđa šefa svoje države kontaktirao sa kineskim kolegom 8načelnikom generalštaba) i obećao da će `obavestiti o napadu` kinesku stranu“.

KOMENTARI2 komentara

  1. vanja says:

    Ovaj Mili je kako izgleda "teoreticar zavere"

  2. persida says:

    Dobio si samar od Klintonove mafije, pa se sada izivljavas nad drugima, da pokazes koliki si frajer, e providni Trampe, mora da si i ti Srbin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *