ТРАМП: Путин ће бити позван на следећи састанак Г7

TRAMP: Putin će biti pozvan na sledeći sastanak G7

25 avgusta 2019

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će predsednik Rusije Vladimir Putin verovatno biti pozvan na naredni sastanak „sedmorke“, prenosi agencija „Blumberg“.

Tramp je novinarima u francuskom Bijaricu rekao da je „svakako moguće“ da će pozvati Vladimira Putina kao gosta na sastanak G7 sledeće godine. On je ranije izjavio da misli da nema smisla da ruski predsednik ne bude za stolom, piše „Blumberg“.

Agencija Rojters prenosi da su, prema Trampovim rečima, lideri zemalja G7 razgovarali o Rusiji, ali je američki lider naveo da ne zna da li će se Rusija vratiti u „sedmorku“.

Ranije se Donald Tramp složio sa predlogom francuskog predsednika Emanuela Makrona da pozove Rusiju na samit G7 2020. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Sa svoje strane, predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da Rusija smatra sve kontakte sa zemljama G7 korisnim i da ne isključuje obnavljanje formata G8. Nemačka kancelarka Angela Merkel povezala je pitanje obnove formata G8 sa progresom u rešavanju situacije u Ukrajini.

Grupa sedam (G7) je udruženje ekonomski razvijenih zemalja, u koje ulaze Velika Britanija, Italija, Japan, Kanada, Nemačka, Sjedinjene Američke Države i Francuska. U formatu „sedmorke“ klub je postojao od 1976. do 1997. godine. Nakon pridruživanja Rusije, format je počeo da se naziva G8. U martu 2014. godine, za vreme mandata američkog predsednika Baraka Obame, zbog događaja u Ukrajini i krize koja je usledila u odnosima SAD i Evrope sa Rusijom, zapadne članice udruženja odlučile su da se vrate na format „sedmorke“.

KOMENTARI5 komentara

 1. Velika Metla says:

  Ako pristane znači da mogu da se igraju s njime! Rusija ne sme da pristane na članstvo u toj zločinačkoj i pljačkaškoj organizaciji,nego joj je interes da ta organizacija zasnovana na pljačkanjima nestane. Čuješ molim te KANADA prsla da bude član takve organizacije????!!!! Po čemu to Kanada može biti član? Jedino po tome što učestvuje u pljačkaškim pohodima na druge države sa sve naci-amerikom.

 2. Slobodanka says:

  "Rusija se neće vratiti u G-8 jer joj je u interesu da se raspadne i G-7". U MOSKVI SHVATAJU DA JE „VELIKA OSMORKA“ GEOPOLITIČKA ZAMKA ZA RUSIJU. ...... * Prvo uključivanje Rusije u G-8 imalo je za Zapad samo jedan cilj – ograničavanje njenog suvereniteta i samostalnosti u međunarodnim poslovima. Time je bilo sprečeno „autonomno plivanje“ Rusije. ... * Kad bi se Rusija sad vratila u G-8 – to u Kini ne bi bilo doživljeno kao izdaja, ali bi znatno uticalo na našu reputaciju u očima Kineza. Međutim, Putin se nikada neće vratiti takvim odnosima sa Zapadom. Za pet godina – koliko je prošlo od `smrti` Velike osmorke – Rusija je u svetu počela da se doživljava kao glavna geopolitička protivteža atlantističkom diktatu. ... * Smisao zapadne politike Rusije svodi se na ubrzavanje raspada atlantističkog svetskog poretka i na pomaganje da dođe razvoda SAD i Evrope koji je već objektivno sazreo. ... * Mi (Rusija) ne želimo ni da učestvujemo u zapadnim igrama (protiv ostatka sveta), a ni da budemo – čak ni simbolično – deo Zapada. Mi čak ne biramo između Zapada i Kine. Mi biramo između svoje samostalnosti i svoje zavisnosti.

 3. Slobodanka says:

  Za razliku od 1939-te (kada je sklopljen pakt o nenapadanju Ribentrop-Molotov, poznat i kao "pakt sa đavolom"), danas ne moramo da zaključujemo loš pakt i da pristajemo na prinudno primirje. A povratak u G-8 bio bi upravo takav korak. ... Godine 1939 Hitler punom parom kretao se ka vlasti nad Evropom i predložio je Staljinu pakt i on (Staljin) je ponudu prihvatio. TADA Rusija nipošto nije želela da učestvuje u ratnoj bici unutar Zapada za dominaciju u Evropi, nadala se da je može izbeći ili bar maksimalno odložiti. Tada to nije uspelo. I zato što je Drugi svetski rat bio `isprogramiran` Prvim svetskim. I zato što je Velika Britanija sanjala da Nemce usmeri na istok i i da izazove sukob dve kontinentalne sile (Nemačka-Rusija). ... SADA više ne moramo da biramo između saveza sa jednom neprijateljskom silom i saveza sa drugim neprijateljem. Pred nama nema pretnje ratom. Rusija je dobro naučila lekcije iz svoje istorije.

 4. Ivke says:

  A zasto da ide? Jer zato da ih opet izbacuju kad im padne na pamet?

 5. zoran says:

  Lepo bi bilo da sledeći bude G-6 ili G-5-

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *